Naslovnica LIFESTYLE POLEMIKA O VODI ZA PIĆE – Povodom Svjetskog dana voda

POLEMIKA O VODI ZA PIĆE – Povodom Svjetskog dana voda

1966
0
Podijeli objavu
Foto: Dejan Ivanković / novagradiska.eu

Povodom Svjetskog dana voda koji se u svijetu obilježava 22. ožujka donosimo još jedan u nizu članaka mr.sc.dr. Dragoljub Kocić, dr.med. u rubrici “Naše zdravlje”. Dr. Kocić ovim tekstom upozorava na razne moderne teorije vezane za vodu za piće. Kako svako vrijeme nosi neke nove trendove po pitanju pravaca vezanih uz zdravlje tako se pojavljuju i razni “trendovi” o pitkoj vodi. Tvar koja u najvećem postotku tvori čovjekov organizam, tj. vodu, ne treba olako shvaćati. Kao u svemu ostalom vezanom uz zdravlje čovjeka, pa i svakog živog bića, potrebno je izbalansirati i unos vode u naše tijelo, a ne samo nasumice slijepo pratiti “trendove” koji se ionako mijenjaju svakih nekoliko godina, odnosno razne ustaljene teze ili razna pravila. Svaki čovjek treba prepoznati potrebe svoga tijela i prilagoditi unos vode i ostalih tvari u svoj organizam.

– Pojavio se tekst na internetu o tomu kako su autori članka raskrinkali mitove o vodi i činjenicama koje niste znali.

Prvi MIT je da se mora piti osam čaša dnevno. Drugi MIT, pijte samo kad ste žedni. Treći MIT je da kava i čaj dehidriraju. Četvrti MIT je kupovna voda je bolja od one iz pipe i peti MIT, pijete li vodu prije jela, lakše se smršavi.

Čitajući tekst odlučio sam napisati o dvojbi kada se mora odlučiti što je prava istina i što je najbolje za naše zdravlje.
Autor teksta upozorava, pogledamo li oko sebe vidimo da mnoge osobe nose bočicu s vodom sigurno samo zbog dobrog marketinga… jer se ranije voda pila tu i tamo, a danas je možemo nazvati „modnim dodatkom“ koji se nose sa sobom.

Upitali su je li stvarno odjednom otkrivena „topla voda“ ili je u pitanju nešto drugo?

O prvom mitu navode kako na Dartmouth koledžu, profesor Heinz Valtin ističe da nitko ne zna otkuda je poteklo pravilo o osam čaša vode. Kako bi ste otkrili koliko vode treba vašem tijelu predlažu da se tri do četiri dana važete svako jutro. Ako u jednom danu izgubite skoro pola kilograma, to znači da ste u prethodnog dana unijeli manje tekućine, pa je potrebo ujutro odmah popiti čašu vode.
Međutim, svaka osoba ima drugačiju tjelesnu masu, navike i metabolizam, kao i način prehrane, pa takav prijedlog nije dostatan za pravilnu nadoknadu tekućine koja je potrebna svakog dana. Zbog toga je patofiziologija uvela formulu koja glasi: Izmjerena realna tjelesna masa ujutro nakon stolice i mokrenja podijeli se s 8 i dobije broj čaša od 2 dl koliko je takvoj osobi potrebno dnevno unošenje tekućine. To znači da osoba težine 80 kg treba dnevno 10 čaša tekućine od 2 dl, upućuju na potrebu 2 l dnevno! Isto tako ako se ta osoba više znojila, potrebno unošenje tekućine će biti dodatno još za koji decilitar. Ova formula se ne treba shvatiti doslovno, jer to ne mora biti VODA! To može biti u vidu juhe, čaja ili voća i povrća koja donose tekućinu. Ta procjena garantira potrebnu količinu dnevnog unosa tekućine, što je najbolji način za naše zdravlje.

Sigurno je provjereno da je dobro ujutro popiti 2 dl tople vode sa sokom od polovice iscijeđenog limuna!

O drugom mitu da se treba piti kad ste žedni i da će tada biti dovoljna nadoknada tekućine, ali samo za osobe koje nemaju fizičke aktivnosti.

Fizički napor, tjelovježba i slično dovodi do bržeg gubljenja tekućine, jer mozak ne stigne s izazivanjem žeđi dati signal da trebate piti. Žene pri fizičkom radu gube veću količinu tekućine od muškaraca i brže dehidriraju, pa se jedan sat PRIJE fizičkog napora treba popiti tekućinu. Dakle, ne treba čekati pojavu žeđi, već unaprijed unijeti tekućinu, može neki sok. Pivo ne smanjuje žeđanje, pa je potrebno prethodno popiti vodu!

Treći mit da kava i čaj djeluju dehidrirajuće kada se konzumiraju u umjerenim količinama ne više od 4 šalice, ne uzrokuju dehidraciju. Sve tekućine koje unosimo pomažu našim stanicama.

Četvrti mit da je kupovna voda bolja je dvojben. Naime, voda iz pipe ovisi o kakvoći sustava i izvorišta vode te o njezinoj preradi do potrošača. Znamo što se događa s vodom u Novoj Gradiški zbog obilnih padavina. U Americi su u jednom gradu ispitali vodu u plastičnim bocama i konstatirali da je ista kao ona iz gradskog vodovoda.

Voda iz pipe može biti puna minerala, pesticida, klora, olova i slično. Idealna bi bila destilirana voda, jer ne sadrži minerale, kao i čista izvorska, kakve ima na Psunju.. Jamnička voda proglašena je kao mineralna voda izvrsnom. S druge strane voda u plastičnim bocama, ovisi o skladištenju i rokovima punjenja može biti štetna zbog razvoja nepoželjnih bakterija posebice za djecu.

Peti mit o pijenju vode za vrijeme jela ili kao sredstvo za mršavljenje ima dvojbe. Ne stoji da se može lakše mršavjeti jer s voda u crijevima ne veže za hranu da bi brže napustila tijelo i tako mršavjeti. Voda se ne veže za hranu i to je istina.
Unošenje namirnica koje sadrže vodu, kao povrće, jušni obroci, rajčica, krastavci, lubenice, breskva i drugo sočno voće mogu putujući probavnim traktom pružati osjećaj sitosti, ispuniti potrebu za tekućinom i osjećaj sitosti bez dodatnih kalorija.
Za vrijeme jela može se bez štetnosti unositi tekućina ili piti voda, ali samo ako je topla, jer hladna voda s masnom hranom otežava probavu.

Vodimo računa za svoje zdravlje pravilnim unošenjem tekućina i njihovim izborom, kao i dnevnom količinom koju unosimo u naše tijelo, ne čekajmo da se pojavi žeđ!

Piše: mr.sc.dr.Dragoljub Kocić,dr.med. internist emeritus.
Uvod: Dejan Ivanković