Naslovnica GRAD Otvorena 15. tradicionalna izložba „Šuma okom šumara“ na temu prašume Prašnik i...

Otvorena 15. tradicionalna izložba „Šuma okom šumara“ na temu prašume Prašnik i Muški bunar /VIDEO/

1754
0
Podijeli objavu

Uz domaćine, ravnatelja Uprave Hrvatskih šuma Nova Gradiška Hrvoja Žakića, Gorana Dorića, Maria Bošnjaka, te ostalih zaposlenika šumarija izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Nove Gradiške za gospodarske djelatnosti Ivana Trupina koja nije krila oduševljenje zbog ukazane časti koju je dobila.

Spomenuta izložba već se 15 godina tradicionalno otvara uoči same manifestacije Novogradiškog glazbenog ljeta, te je s godinama postala sastavni i nezaobilazni dio ovog događanja.

Ovogodišnja tema izložbe inspirirana je šumom Prašnik koja je prije 54 godine proglašena prašumom, odnosno specijalnim rezervatom šumske vegetacije jedinstvenim u ovo dijelu Europe.

Također, na izložbi su i fotografije sa Muškog bunara kao i ostali radovi Bjelovarskog salona fotografija.

Prašnik je prašuma hrasta lužnjaka u blizini ceste Okučani – Stara Gradiška i jedini je ostatak u svijetu poznatih starih slavonskih nizinskih hrastovih šuma i jedina nizinska prašuma u Hrvatskoj. Izuzet je iz redovitog gospodarenja još 1929 godine, a 1965 proglašen posebnim rezervatom šumske vegetacije.

U spomenutoj prašumi nalazi se najveći hrast lužnjak, jedinstven u ovom dijelu Europe. Na visini od 1.30 m njegov opseg iznosi 7,82 m dok njegova visina doseže točno 39.60 m, te mu drvna masa premašuje 50 m3 što ga svrstava među najveće hrastove izmjerene u Evropi.

Izložbi je nazočio i Goran Dorić čije su fotografije do sada pobjeđivale na brojnim natjecanjima, a prošle godine osvojio je prestižni grand prix 14. bjelovarskog salona fotografije, dok su 2010. godine njegove fotografije krasile unutrašnjost zgrade Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Hrvoje Žakić istaknuo je kako se divi radu djelatnika koji usput primjete detalje u šumi koje ne vide svi, stoga je zahvalio autorima izložbe na vrijednom radu.

Više u VIDEO zapisu: