Naslovnica NAJAVE HKUU “TRENK” – U subotu “DJECA U EUROPI MOGU SKUPA”

HKUU “TRENK” – U subotu “DJECA U EUROPI MOGU SKUPA”

1061
0
Podijeli objavu

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, u Novoj Gradiški u subotu 29.02.2020. održat će se manifestacija “Djeca u Europi mogu skupa” – Dječja smotra šetanih kola.

U 18.00 sati u Domu kulture predstaviti će se dječje folklorne skupine kulturno umjetničkih društava: “Voloder”, “Dragalić”, “Cernik”, “M. A. Relković” Davor i HKUU “Trenk” Nova Gradiška.

Ove godine naglasak je stavljen na šetana kola, koja su na popisu Nematerijalne kulturne baštine Ministarstva kulture RH. Specifična su po tome što se izvode bez pratnje tamburaša, a započinje ih počimalja ili počimač. Postoji kolo na sporo i na brzo. Pjesme i riječi opisuju mjesta, okolicu, ljude i događaje. Mogu biti vesele, tužne, ali i smiješne i rugajuće.

Pojam nematerijalna kulturna baština obuhvaća: prakse, predstave, izrazi, znanje, vještine, kao i instrumente, predmete, rukotvorine i kulturne prostori koji su povezani s tim, koje zajednice, skupine i, u nekim slučajevima pojedinci, prihvaćaju kao dio svoje kulturne baštine.

Nematerijalnu kulturnu baštinu, koja se prenosi iz generacije u generaciju, zajednice i skupine stalno iznova stvaraju kao reakciju na svoje okruženje, svoje uzajamno djelovanje s prirodom i svoju povijest. Ona im pruža osjećaj identiteta i kontinuiteta te tako promiče poštovanje za kulturnu raznolikost i ljudsku kreativnost.

Vjerujemo da će vam biti zanimljivo vidjeti oko 200 malih sudionike ove manifestacije.

Vesna Vlaović, tajnica HKUU “Trenk” Nova Gradiška