Naslovnica C'EST LA VIE NAJRIGOROZNIJE MJERE DO SADA – Što se sve zatvara na 30 dana,...

NAJRIGOROZNIJE MJERE DO SADA – Što se sve zatvara na 30 dana, a što će nastaviti raditi

996
0
Podijeli objavu

Stožer za civilnu zaštitu Republike Hrvatske uz odluku Hrvatskog sabora zbog epidemije Korona virusa donio je drastičnu odluku koja stupa u ponoć.
Naime, najrigoroznije mjere obrane koje ne pamtimo od ratnih dana važit će do daljnjega, odnosno, minimalno 30 dana.

Od ponoći 19. ožujka stupa na snagu odluka o otkazivanju svih javnih događaja, manifestacija i okupljanja. Također, sa radom na određeni rok prestaju sve uslužne djelatnosti koje nisu neophodne za građane poput restorana i kafića.

Obustavlja se rad i trgovina koje ne prodaju hranu i ostale prehrambene proizvode, lijekove i higijenske potrepštine.

Također se zatvaraju, odnosno obustavljaju radteretane i svi sportski i rekreacijski centri, javni tečajevi, plesne škole, muzeji, kina, kazališta, frizerski saloni, spa i wellness centri, saune, odnosno sve aktivnosti i objekti gdje više ljudi cirkulira i u kojima se nalaze blizu jedni drugima, a nije nužno potrebno za funkcioniranje zajednice.

Isto se odnosi i na sva vjerska i sportska okupljanja i natjecanja.

Moći će raditiDostave ugostiteljskih objekata, pučke kuhinje, ljekarne, pekare, kiosci, benzinske postaje, specijalizirane trgovine s dječjom opremom, hranom za životinje, veterinarske stanice i svi ostali objekti i poslovi koji su neophodni za građane i funkcioniranje nacije kao što su banke i pošte.

Svi objekti koji će nastaviti s radom moraju se držati sigurnosnih mjera i brinuti se na razmak između ljudi, odnosno pojačati mjere higijenskih uvjeta, redovito provjetravati i češće čistiti radni prostor, plakatima o mjerama zaštite obavijestiti građane i osigurati dovoljno dezinfekcijskih sredstava.

Zabranjuje se rad osobama koje boluju od kroničnih i akutnih respiratornih bolesti.

A poslodavci moraju u specifičnim slučajevima omogućiti i rad od kuće, osigurati komunikaciju telefonski ili telekonferencijama i otkazati sva službena putovanja.

Stožer za zaštitu Republike Hrvatske moli sve da se pridržavaju donesenih sigurnosnih mjera, a za provedbu i kontrolu istih protokola bit će zaduženi lokalni civilni stožeri.

Izvor informacije: dnevnik.hr