Naslovnica LIFESTYLE CONSULTING MINUTES by Fran Mikuličić Kako napraviti osobnu viziju u tri jednostavna koraka? – I. dio

Kako napraviti osobnu viziju u tri jednostavna koraka? – I. dio

1631
0
Podijeli objavu

Osobno ne znam hoćete li vi ove korake učiniti odmah ili nešto kasnije, ali znam da kada biste se prema sebi odnosili jednako kao prema svojim poduzetničkim idejama, našli biste i vremena i razloga i načina da to i učinite.

„Što misliš, koliko će poduzetnika, čitatelja, proći kroz ovaj članak i napraviti ovo što si opisao?“, pitala me jedna od „urednica“ mojih članaka. „Možda jedan, možda nitko, a možda nekoliko!“, odgovorio sam.

„Pa koji su onda smisao i svrha?!“, nastavila je. Smisao i svrha ovog članka kao da su preuzete iz poznate kratke priče o djevojčici koja na pješčanom žalu, na kojem su nasukani deseci tisuća morskih zvijezda, uzima jednu po jednu i baca ih natrag u more. „Pa pogledaj koliko ih je“, primijeti jedan prolaznik. „Ti ih možeš vratiti u more tek malo više od nekoliko. Koji je smisao toga?“ Djevojčica uzme sljedeću zvijezdu, podigne je i reče: „Za ovu ovdje, to je sav smisao na ovom svijetu!“ I baci je u more.

Korak prvi – Mind map

Zamislite sebe kako ste sjeli u miru, uzeli prazan A4 papir i u njegovo središte napisali JA. Onda to i učinite. Napravit ćemo mentalnu mapu svih vaših uloga u životu. Zamislite sebe kako ste opušteni i veselite se ovomu kao jednoj kreativnoj igrici koja potiče kvalitetu vašeg razmišljanja.

Povucite liniju od JA i napišite PODUZETNIK. Koje sve uloge vi ispunjavate ili biste trebali ispunjavati kao poduzetnici? Jedna od njih sigurno je manager. Niste ni prva ni zadnja osoba koja bi mogla imati razvijeniji poduzetnički mindset nego što je managerski. Koje se još uloge nalaze ovdje? Ekspert ili stručnjak. Možda vam je važno objavljivati članke ili radove u svojoj branši. Vizionar ili inovator. Možda vam je važno pomicati granicu mogućega. Mentor ili učitelj. Možda vam je važno učiti druge i činiti ih boljima. Zapišite sve što vam se čini važnima u vezi s vama.

Nastavljamo dalje granati stablo prema našim drugim ulogama. Možda ste roditelji. Roditelj, tata ili mama, naslov je za niz naših uloga, ovisno o ishodima koje pokušavamo postići i samoj životnoj dobi naše djece. Nekad smo batleri i vozači, nekad kuhari i tjelohranitelji, a gotovo uvijek bankomati. Nekad smo čvrsta ruka odgoja, nekad nježan zagrljaj utjehe, a gotovo uvijek utočište sigurnosti i ljubavi. Nekad smo mi profesori pa im govorimo, nekada njihovi učenici pa ih slušamo, a gotovo uvijek smo im uzor. Namjeravali mi to ili ne! Mnogi autori govore kako je kvaliteta provedena vremena posljedica kvantitete i preduvjet dubokog odnosa koji će trajati cijeli život. Ja se s njima u potpunosti slažem. Možda ćete i vi.

Učinite isto i za svoje uloge bračnog ili životnog partnera, prijatelja, djeteta, vrijednog člana društva. Svaka od njih, baš kao poduzetnik ili roditelj, sastoji se od niza poduloga, ovisno o situacijama u kojima se nalazimo. Uživajte u sebi dok ovo činite, jer si činite nešto stvarno dobro i korisno.

Korak drugi – Tablica

Napravit ćete si tablicu s 4 kolone i onoliko redova koliko vam je potrebno za sve vaše imenovane uloge. U prvu kolonu unesite sve uloge, jednu u svaki red. Druga kolona nosi vaše odgovore na sljedeća dva pitanja:

1. Kako točno vam je važna ova uloga?

2. Koju svoju svrhu ispunjavate kroz nju? Nema ni točnog ni pogrešnog odgovora. Ono što je važno jest osvještavanje, promišljanje i gradacija prioriteta.

3. kolona postavlja vam nova dva pitanja: Što ta uloga želi ostvariti? Koje ishode ili ciljeve želi postići za sebe i za druge, sad i u budućnosti?

4. kolona traži od vas malo vizualizacije i odgovor na to koje 3 osobine, vrline ili ponašanja predstavljaju idealne-vas u ulozi, sukladno onomu što želite postići?

www.mikulicic.com

Izvor: Poduzetnik.biz