Naslovnica ŽUPANIJA Aktualnosti CZBPŽ – 4 NOVOOBOLJELE OSOBE U ŽUPANIJI

CZBPŽ – 4 NOVOOBOLJELE OSOBE U ŽUPANIJI

788
0
Podijeli objavu

Na današnjoj izvanrednoj tiskovnoj konferenciji Stožera CZ BPŽ potvrđene su 4 novooboljele osobe od COVID-19 u protekla 24 sata.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo BPŽ dr. Ante Cvitkovićkazao je kako su 3 novooboljele osobe kontakti od prije potvrđenog slučaja, dok je jedna osoba povratnik iz strane zemlje gdje je bio sa svojih 5 kolega, od čega su 2 iz Brodsko-posavske a preostalih 3 iz drugih županija. O svemu je obavješten HZJZ, a infektolog je stupio u kontakt sa pozitivnim osobama. Dr, Cvitković kazao je kako priča sa COVID-19 još nije završena I još uvijek je potrebno biti odgovoran, držati fizičko rastojanje i u slučaju povratka iz stranih zemalja minimizirati kontakte i kretanje na 14 dana. Slučajevi koji se događaju dokazuju kako se i dalje treba držati preporuka Zavoda za javno zdravstvo. Očekuje se još novoobojelih nakon epidemiološke obrade kontakata. Prijeko je potrebna suradnja građana, dodaje Cvitković, kako bi se situacija s COVID-19 što prije privela kraju.

Ukidanje mjere samoizolacije nije poziv stanovnicima da se ne pridržavaju preporuka, posebice o fizičkom disranciranju. Dogovoren je način postupanja s 15 radnika koji se sutra vraćaju iz Švedske. Putovat će u 5 automobila sa  po 3 putnika, a kohortirani su na način da zajedno putuju cimeri i osbe koje su bliske. Preuzet će ih kolege epidemiolozi iz Krapisnko –zagorske županije gdje će biti testirani nakon čega će se postupati po predviđenim procedurama.

Dr. Josip Samardžić ravnatelj slavonskobrodske Opće bolnice izvjestio je kako od 4 novooboljele osobe 3 imaju blažu kliničku sliku bolesti, a radi se o osobama starije, srednje i mlađe životne dobi dok je četvrta osoba još u obradi i najverojatnije će biti hospitalizirana. U ovom trenutku imali smo 37 pozitivnih osoba od čega je u brodskoj Bolnici njih 18 na hospitalizaciji. Osam osoba pozitivno je na SARSCOV2 virus, dok je 10 osoba iz domova za starije i nemoćne koji su u obradi. Kapaciteti odjela COVID1 i COVID2 se koriste jer zbog trenutne epidemiološke situacije postoji opravdanost za zadržavanje takvih kapaciteta. Bolnički kapaciteti još uvijek su u procesu reaktivacije te se broj tretmana i pregleda približava brojci od istog razdoblja prošle godine. Kako bi se zadržala povoljna situacija u Bonici zamoljavaju se građani da na preglede dolaze u točno zakazano vrijeme te da iste otkazuju ukoliko nisu u mogiućnosti na njih doći. Dr. Samardžić izvjetio je kako je danas pristigao i pokretni RCTG uređaj koji će odmah biti stavljen u funkciju. Serološka testiranja provode se od prošlog tjedna, a cilj je testirati sve zdravstvene djelatnike koji za to daju privolu kao i one koji su bili u neposrednim kontaktima sa zaraženim. Do sada statistike pokazuju kako je 1 osoba zaražena na 100 testiranih što znači da su se poštivale mjere i protokoli. Planira se izvršiti oko 900 testiranja.

Načelnik Stožera CZ BPŽ Stjepan Bošnjaković kazao je kako su obavljene sve pripreme za povratak radnika o čemu se razgovaralo s članovima Uprave tvrtke, načelnikom PU Brodsko-posavske i utvrđeni su svi detalji o 15 radnika povratnika. Oni kreću sutra u 6,30 iz Švedske do graničnog prijelaza “Macelj” gdje će ih dočekati epidemiolozi iz Krapinsko-zagorske županije gdje će biti testirani te potom uz policijsku pratnju biti dopraćeni do karantenskog objekta gdje će 14 dana biti smješteni individualno u sobe pod nadzorom epidemiologa.

Osvrnuo se na jučerašnju Odluku Nacionalnog stožera o ograničavanju javnih okupljanja po kojoj su i dalje zabranjena sportska događanja na otvorenom i zatvorenom prostoru kao i okupljanja više od 40 osoba na jednom mjestu, dok su druga ograničenja ukinuta. Odluka o privremenoj zabrani prelaska granica RH I dalje je na snazi te je produžena do 15. Lipnja 2020. Jučer i danas obavljena je raspodjela pristigle zaštitne opreme za ustanove socijalne skrbi kako bi se dodatno zaštitili štićenici I osoblje pošto se radi o ranjivoj skupini.

Izvor: Bpz.hr