Naslovnica OPĆINE PROVEDBA PROJEKTA “OSNAŽIVANJE MLADIH POKRETAČA RURALNIH ZAJEDNICA”

PROVEDBA PROJEKTA “OSNAŽIVANJE MLADIH POKRETAČA RURALNIH ZAJEDNICA”

1058
0
Podijeli objavu

Udruga “Studio B” u veljači je započela provedbu projekta pod nazivom “Osnaživanje mladih pokretača ruralnih zajednica”. Projekt je podržalo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kroz natječaj “Poziv za prijavu projekata usmjerenih mladima za financijsku potporu iz raspoloživih sredstava dijela prihoda od igara na sreću i Državnog proračuna za 2019. godinu”, Prioritetno područje P.4. Mladi u ruralnim sredinama. Partner u provedbi projekta je Općina Vrbje. Projekt će trajati do 31. siječnja 2021.

Opći cilj projekta je osnaživanje mladih iz ruralnog područja i podizanje kvalitete njihova života; te osiguravanje jednakih mogućnosti za mlade iz ruralnog područja.

Uslijed pandemije virusa COVID-19, te posljedičnog ograničavanja kretanja i javnog okupljanja, morali smo obustaviti provedbu aktivnosti ovog projekta. Nakon popuštanja mjera ograničavanja ubrzali smo tempo, te smo u proteklih mjesec dana uspjeli nadoknaditi zadane aktivnosti u punom opsegu.

Zajedno s volonterima i članicama projektnog tima proveli smo anketu među 100 mladih s područja općine Vrbje kao dio istraživanja pod nazivom „Što je tebi bitno”? o uzrocima (ne)sudjelovanja mladih u društvu i njihovim potrebama. Odaziv mladih na ovo istraživanje bio je veći od onog planiranog projektom, što pokazuje da su mladi na području općine Vrbje svjesni važnosti izražavanja svojih potreba, mišljenja i stavova. Ovo će istraživanje poslužiti kao temelj za izradu budućih aktivnosti i projekata koji će biti utemeljeni na stvarnim potrebama; a sukladno planovima nositelja i partnera rezultati istraživanja bit će iskorišteni i u potencijalnoj izradi Lokalnog programa za mlade, kao javne politike usmjerene direktno ovoj skupini. Trenutno smo u drugoj fazi provedbe ove aktivnosti, te naša stručna suradnica radi na analizi rezultata koji će biti objedinjeni i objavljeni u brošuri.

Paralelno s istraživanjem proveli smo komunikacijski trening. Održane su 4 radionice za ukupno 15 sudionika. Prva radionica održana je 12.05., na kojoj smo uz upoznavanje i otkrivanje očekivanja sudionika radili na temi timskog rada. U iduće dvije radionice obradili smo teme govorne, pisane i neverbalne komunikacije. Dana 22.05. održana je posljednja radionica na kojoj smo obradili temu prezentacijskih vještina kroz neformalnu metodu naziva „Pitch“ gdje su sudionici sami osmislili i odradili jednominutnu prezentaciju na slobodnu temu. Na kraju radionice proveli smo vrednovanje cijelog treninga, te su sudionici ocijenili provedbu visokom ocjenom 4,77 od 5. Nakon radionice sudionici su dobili potvrde o sudjelovanju te je organizirano kratko druženje. Kroz ovaj trening sudionici su stekli meke vještine, metode i tehnike komunikacije i prezentacijske vještine, te spoznali važnost timskog rada.

Aktivnost „Sunčana strana ulice“klub za mlade provodi se kontinuirano od početka provedbe projekta, te je i njeno provođenje reaktivirano u svibnju. Mladi sa područja općine Vrbje koriste prostor kluba za održavanje filmskih, glazbenih i večeri društvenih igara. Na taj način ispunjavamo njihovo slobodno vrijeme čime doprinosimo sprječavanju njihovog devijantnog ponašanja.

Još jedna aktivnost koja se provlači kroz cjelokupno trajanje projekta jest „Pomoć u učenju“. Trenutno 6 mladih volontera u timovima po dvoje pruža besplatne instrukcije djeci osnovnoškolskog uzrasta tako da jednom tjedno održe po dva volonterska sata s djecom i pomažu im u obavljanju školskih zadataka te im pojašnjavaju nepoznanice iz Hrvatskog jezika, Matematike i Engleskog jezika. Ova je aktivnost naišla na visoki odaziv djece s obzirom na trenutnu praksu online nastave, te im volonteri pružaju značajnu potporu u izvršavanju zadataka.

Sve radionice i sadržaji su besplatni, a kroz projekt je osiguran i prijevoz za sudionike. U narednom periodu održat ćemo radionice karijernog usmjeravanja, te radionice prirodne kozmetike i upcyclinga. Ovim putem pozivamo sve mlade da prate našu web stranicu, Facebook stranicu udruge te Facebook stranicu projekta i uključe se u aktivnosti projekta kao sudionici i volonteri!

Studio B