Naslovnica GRAD Gospodarstvo SLAVONSKI DUĆAN PRESELIO U NOVI PROSTOR I NUDI JOŠ BOGATIJU PONUDU DOMAĆIH...

SLAVONSKI DUĆAN PRESELIO U NOVI PROSTOR I NUDI JOŠ BOGATIJU PONUDU DOMAĆIH PROIZVODA

1745
0
Podijeli objavu
novagradiska.eu

Tekst: Franjo Samardžić/novagra.hr

Prigodnom svečanošću večeras je otvoren novi, veći i atraktivniji prostor Slavonskog dućana koji je iz Slavonskih graničara 7 preselio na Trg kralja Tomislava (bivši Varteks). Okupili su se mali proizvođači novogradiškog kraja zbog kojih je Slavonski dućan i otvoren kako bi mogli plasirati svoje proizvode.

U nazočnosti Bartola Šimunića, pročelnika kabineta predsjednika RH Zorana Milanovića bili su gradonačelnik Vinko Grgić sa zamjenicima Ivanom Trupina i Borislavom Vidošićem, općinski načelnik u Cerniku Vitomir Žakić i predsjednica Općinskog vijeća Rešetara Milka Perković, direktorica Turističke zajednice Dinka Matijević i saborski zastupnik Davor Vlaović.

Nazočne je pozdravio Vitomir Žakić. Izrazio je zadovoljstvo zbog otvaranja novog prostora Slavonskog dućana, zahvalio se gradonačelniku na inicijativi i Gradu Nova Gradiška na izdvojenim sredstvima za stvaranje boljih uvjeta za rad dućana koji će, kako je naglasio pomoći malim proizvođačima da prodaju svoje proizvode, ne samo domaćim ljudima već i svima koji dođu u Novu Gradišku i novogradiški kraj.

Gradonačelnik Vinko Grgić zahvalio je Bartolu Šimuniću što je došao u Novu Gradišku dati podršku ovom projektu u ime Predsjednika Republike. Govoreći o značaju koji dućan ima za male proizvođače, naglašavajući ponajprije kvalitetu i atraktivnost njihovih proizvoda, gradonačelnik je najavio otvaranje Slavonskog dućana u Beču i mjestima na Jadranu ističući njihovu ulogu u povezivanju plave i zelene Hrvatske. Zahvalio je svima koji dvije godine rade na projektu Slavonskog dućana te Ministarstvu državne imovine koje je prostor darovao Gradu Nova Gradiška koji je u njegovo uređenje utrošio 750.000 kuna.

Bartol Šimunić je ispričao predsjednika Zorana Milanovića, najavio njegov dolazak u Novu Gradišku i dao potporu projektu okupljanja malih proizvođača i Slavonskom dućanu.

Zajednicu proizvođača novogradiškog kraja čine Grad Nova Gradiška i Općine Nova Kapela, Davor, Staro Petrovo Selo, Rešetari, Cernik i Okučani. Milan Rosić koji je upravitelj Slavonskog dućana.

– Prostor je novi i u modernom stilu, a osim prodaje, gastronomske delicije će se moći i kušati, Suhomesnati proizvodi, sirevi, vina, rakije, mede i drugi proizvodi moći će se kušati u kušaonici. Kada je Slavonski dućan otvoren ljudi su bili skeptični, neki su odjavili svoja opća poljoprivredna gospodarstva, kućne radinosti i obrte. Sada se to promijenilo jer smo neke i potakli da prijave svoju proizvodnju. Sada imamo 64 člana, među kojima su i neke udruge. U planu imamo otvaranje trgovina i izvan Nove Gradiške. – kazao je Milan Rosić.