Naslovnica EU OPĆINA VRBJE – ODRŽANA UVODNA KONFERENCIJA PROJEKTA “ZAJEDNO ZA ŽENE” /VIDEO/

OPĆINA VRBJE – ODRŽANA UVODNA KONFERENCIJA PROJEKTA “ZAJEDNO ZA ŽENE” /VIDEO/

1355
0
Podijeli objavu

U utorak, 28. srpnja, u prostoru Društvenog doma Vrbje održana je uvodna konferencija projekta „Zajedno za žene“. Na konferenciji su bili nazočni/e korisnice projekta, predstavnice Općine Vrbje i općinskog vijeća, predstavnici partnerskih institucija, te različitih organizacija civilnog društva s kojima Općina surađuje.

Prisutne je, u ime nositelja projekta, pozdravila zamjenica načelnika Barbara Jurčević, te u ime Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška kao partnera, ravnatelj Branko Medunić. Nakon uvodnih riječi projekt je predstavio voditelj promocije Josip Brozović.

Nikolina Jureković o projektu

Projekt je sufinancirala Europska unija kroz iz Europskog socijalnog fonda Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020. Odobren je kroz Otvoreni javni poziv „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II”. Općina Vrbje već ima iskustva u provedbi projekta „Zaželi” kao partner Gradskom društvu Crvenog križa Nova Gradiška u fazi jedan. Tijekom provedbe tog projekta stručni tim Općine Vrbje došao je do zaključka da postoji veća potreba i od strane nezaposlenih žena, pripadnica ciljne skupine i od strane krajnjih korisnika za proširenje ove usluge te su u fazi dva odlučili samostalno prijaviti projekt kao nositelji.

Ukupna vrijednost ovog projekta je 928.650,00 kuna sa stopostotnim sufinanciranjem Europske unije. Cilj projekta “Zajedno za žene” je osnažiti i povećati stupanj samostalnosti kod 10 nezaposlenih žena, pripadnica ciljne skupine, s područja općine Vrbje, kroz njihovo zapošljavanje na pružanju socijalne usluge pomoći u kući za 60 najpotrebitijih korisnika.

Obuhvatit će se nekoliko naselja u općini, Mačkovac, Dolina, Sičice, Vrbje i Bodovaljci. Sve pripremne radnje su obavljene i žene počinju raditi 1. kolovoza 2020. godine.

Josip Brozović

Drugi element ovog projekta je osposobljavanje, odnosno obrazovanje pripadnica ciljne skupine tako da će nakon završetka 12 mjeseci rada žene proći edukaciju, najvjerojatnije za gerontodomaćice. Na taj način želimo osigurati njihov ostanak na tržištu rada i nakon završetka projekta. Naravno, nadamo se da će u budućnosti ići nastavak programa „Zaželi” faza tri i četiri. Smatramo da je ovaj natječaj jedan od boljih programa iz sustava ESI fondova koji je svakako koristan i za nezaposlene žene i za krajnje korisnike.

Branko Medunić

Općina Vrbje će nastojati gotovo sve usluge i robe koje nabavlja u sklopu projekta to činiti unutar lokalne zajednice jer na taj način potičemo ekonomski, gospodarski i socijalni oporavak općine, zadržavamo starije žene na ovim prostorima i na taj način potičemo razvoj općine. Vjerujemo da će ovaj projekt imati dugoročni utjecaj i pridonijeti razvoju cjelokupne lokalne zajednice. Također, nadamo se da ćemo zajedničkim naporima s organizacijama civilnog društva nastaviti i daljnju suradnju i raditi na daljnjem napretku općine kako bi unaprijedili i povećali kvalitetu života svih stanovnika.

Barbara Jurčević

Kroz provedbu projekta ostvarit će se bolja suradnja lokalne samouprave i institucija što će omogućiti daljnje razvijanje i zajedničko planiranje prijenosa primjera dobre prakse odnosno širenja različitih vrsta socijalnih usluga, broja pružatelja kao i različitih skupina korisnika. Ovim projektom razvija se krossektoralno partnerstvo različitih institucija koje će biti nastavljeno kroz suradnju na lokalnim, regionalnim ili nacionalnim programima.