Naslovnica HRVATSKA I SVIJET DAN POBJEDE i DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI i DAN HRVATSKIH BRANITELJA

DAN POBJEDE i DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI i DAN HRVATSKIH BRANITELJA

1262
0
Podijeli objavu

Danas, dana 05. kolovoza slavimo obljetnicu VRO OLUJA, te  Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja što je obljentica sada već od 26 godina, kada se na kninskoj tvrđavi zavijorila zastava Republike Hrvatske.

„OLUJA“ je vojnoredastvena akcija Hrvatske vojske i policije izvedena u periodu od 04. kolovoza do 07. kolovoza 1995., nakon što su u Genevi (Švcarska) propali svi mirovni pregovori dviju diplomacija.

Operacijom je oslobođen najveći dio okupiranog područja Republike Hrvatske zauzetog od strane okupacije pobunjenih Srba, kao paravojna država Republika Srpska Krajine čime je uz zapadnu Slavoniju oslobođen najveći dio hrvatskog teritorija.

U samoj operaciji oslobođeno oslobođeno je 10 400 km2, odnosno 18,4% ukupne površine Republike Hrvatske te je još ostalo okupirano područje Hrvatskog podunavlja koje je stavljeno mirnom reintegracijom u punopravni sastav RH.

Zbog istočnog i jugozapadnog pravca provedbe akcije, Oluja je provedena uz HV, HVO i HOS zajedeno za pripadnicima Armije BiH. Gradu Bihaću slijedio je scenarij sličan onom u Srebrenici.

Oluju su  prethodile akcije  “Zima ’94.”, “Skok-1”, “Skok-2” i “Ljeto ’95.”. Vrhunac prethodnice bilo je zauzimanje same Dinare i važnih kota kojima se Knin kao središte RSK vidio kao na „dlanu“.

U samoj operaciji sudjelovalo je oko 130 000 vojnika, 350 tenkova, 800 topničko-artiljerijskih bojnih sredstava te 30 zrakoplova i helikoptera. Nažalost poginulo je 174 branitelja, 1 100 ih je ranjeno, 15 nestalo te 3 zarobljena hrvatska branitelja.

U Oluju su sudjelovale sve udarne elite vojne brigade, te pričuvne brigade. Oko 70 000 vojnika ostavljeno je kao zaštitni bedem na istoku Hrvatske kao pričuva od napada i odmazde iz istočne Slavonije ili Srbije.

Operacija Oluja vođena je iz 5 sektora: Banovina, Kordun,  Lika i  Dalmacija.

Od važnijih vojnih ličnosti tu su dr. Franjo Tuđman kao predsjednik Republike Hrvatske,  Gojko Šušak kao ministar obrane, Zvonimir Červenko kao načelnik glavnog stožera te se posebno ističe uloga današnjih generala Ante Gotovine, Mladena Markača, Mirka Norca, Miljenka Crnjca itd.

VRO Oluja provedena je prema svima standardima NATO-a i SAD-a te se proučava i dan danas na mnogim priznatim vojnim učilištima. Tu se posebno ističe „propinjanje“ topništva i tenkova u ljeto 1994. kao presedan u povijesti ratovanja.

Operacijom Oluja Republika Hrvatska postala je stabilan i respektabilan međunarodni vojni diplomatski međunarodni faktor. Unatoč tome, postoje inicijative kojima se sama akcija pokušava proglasiti zločinačkom, no sve su redom odbijene. Legitimna je i međunarodno priznata i opravdana.

Na provedbu same akcije treba biti neizmjerno ponosan, sretan i uspravno podignuti glavu. Na povjesničarima, sudionicima i svjedocima je da iskustva, istinu, činjenice i ponos prenesu na mlađe generacije.

Poginulim braniteljima, nestalima, ranjenima i njihovim obiteljima neizmjerno hvala te vječna im i slava i hvala.

Neka nam dugo i vječno živi naša voljena Hrvatska.

Nova Gradiška, 05. kolovoza 2021.

Branimir Kramberger, prof.