Naslovnica ŽUPANIJA Aktualnosti ODRŽANA SJEDNICA STOŽERA CZ NG – STJEPAN BOŠNJAKOVIĆ UPOZORAVA NA SVE LOŠIJU...

ODRŽANA SJEDNICA STOŽERA CZ NG – STJEPAN BOŠNJAKOVIĆ UPOZORAVA NA SVE LOŠIJU EPIDEMIOLOŠKU SITUACIJU U ŽUPANIJI

787
0
Podijeli objavu

Jučer s početkom u 15 sati održana je Sjednica Stožera Civilne zaštite Grada Nova Gradiška, prvi puta pod predsjedanjem novog načelnika Marka Ćosića, koji je na istu dužnost stupio umjesto Borislava Vidošića, aktualnog gradonačelnika.

Na sjednici je nazočio načelnik Stožera Civilne zaštite Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković koji je održao konferenciju za novinare.

U izlaganju je govorio o vrlo ozbiljnoj epidemiološkoj situaciji i rapidnom povećanju zaraženih od korona virusa u županiji, te je apelirao na sve građane i vlasnike pravnih subjekta da se pridržavaju naputaka i mjera za zaštitu od epidemije.

Također je najavio mogućnost pooštravanja dosadašnjih mjera ako se epidemiološka situacija na prostoru županije pogorša.

Stožer Civilne zaštite Brodsko-posavske županije danas će poslati upute Nacionalnom stožeru RH o situaciji u županiji. Time će se odrediti, ako je potrebno, nova odluka o daljnjim mjerama.

Bošnjaković se zahvalio odgovornim građanima i pozvao na odgovornost pojedince koji koronavirus uspoređuju s blažim oblikom gripe dodajući da je 2018. godine od gripe u Hrvatskoj umrlo 29 građana, 2019. 117, a u razdoblju od pola godine 2020. od covida 630 građana.

  • Očekujemo pojačan angažman svih institucija s obzirom na tešku i iznimno lošu epidemiološku situaciju na području naše Županije, ali i cijele Hrvatske. Svjedoci smo snažnog porasta novozaraženih osoba na dnevnoj razini u posljednjih mjesec dana. Imali smo dobru situaciju od sredine rujna pa do sredine listopada, nakon koje je uslijedilo pogoršanje. Brojke na nacionalnoj razini približile su se do 3000, a na županijskoj razini proteklih dana bile su trocifrene. Posljedica je to niza faktora. Školska godina donijela je svoje rizike kao i javna i razna društvena okupljanja, od kojih se neka održavana ilegalno i na kojima se nisu poštovale epidemiološke mjere. Pojavila su se brojna žarišta i virus je prisutan u velikom broju gospodarskih subjekata, u bolnicama i školama. Brojke su takve da je gotovo nemoguće kontrolirati sve kontakte pozitivnih osoba i odrediti im mjeru samoizolacije ili ih testirati.
    Velike brojke generiraju ono na što smo upozoravali cijelo vrijeme, uvijek pozivajući naše sugrađane na poštivanje epidemioloških mjera i ukazivali da prijeti velika opasnost za zdravstveni sustav i naše bolnice. Podatak da smo 15. listopada, dakle prije nešto više od dva tjedna imali 7 ili 8 hospitaliziranih Covid pozitivnih osoba, a danas imamo 48, govori da je šest puta povećan broj hospitaliziranih osoba.
    – riječi su Stjepana Bošnjakovića.
Marko Ćosić

Odgovarajući na novinarska pitanja bilo je riječi i o mjerama u školama u slučaju goreg scenarija. Upravo iz razloga što su sve škole pod ingerencijom županije istaknuo je da je u redovitom je kontaktu s ravnateljima istih te da je trenutan stav struke i Ministarstva obrazovanja realiziranje tzv. modela “A”, tj., pohađanja nastave u normalnom obliku dokle god je to moguće.

Ako se nastavi veća tendencija rasta oboljelih najavljena je opcija povratka online nastave za više razrede osnovnih i srednje škole.

Bošnjaković je opetovano apelirao na odgovornost i savjesnost građana, da prijavljuju kontakte i budi iskreni s epidemiolozima kojima prešućivanje jako otežava posao ističući da je važno otkriti sve kontakte jer je to jedini način da se smanji širenje zaraze i da situacija ne izmakne kontroli.

Stjepan Bošnjaković

Između ostaloga, istaknuo je i veliki napor zdravstvenih djelatnica/ka, poručivši građanima da prate upute nacionalnog, županijskog i gradskog Stožera Civilne zaštite.

Pridržavanjem epidemioloških mjera i odgovornim ponašanjem smanjuje se širenje zaraze korona virusa što je od iznimne važnosti za zdravlje svakog pojedinca, obitelji, a posebice rizičnih skupina, tj. osobe starije životne dobi i građani sa respiratornim i ostalim oboljenjima.

Ukoliko se mjere ne budu poštivale, očekivana je još gora epidemiološka situacija, a samim time i strožije mjere.

  • CIJELU PRESS KONFERENCIJU POGLEDAJTE U VIDEO PRILOGU NA NAŠEM FACEBOOK PROFILU NA SLIJEDEĆEM LINKU:

https://www.facebook.com/novagradiska.eu/videos/468130710827989/