Naslovnica POLICIJA OBAVIJESTI POLICIJA – POJAČAN NADZOR PROMETA OD OVOG VIKENDA DO MARTINJA

POLICIJA – POJAČAN NADZOR PROMETA OD OVOG VIKENDA DO MARTINJA

822
0
Podijeli objavu

Na području Policijske uprave brodsko-posavske u devet mjeseci 2020. godine dogodilo se 635 prometnih nesreća, što je za 16,6 % manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U prometnim nesrećama poginule su četiri osobe, što je za 50 % manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Teško je ozlijeđeno 60 osoba (manje za 25%), te je lakše ozlijeđenih 238 osoba, manje za 20,4% u odnosu na prošlu godinu.

Pod utjecajem alkohola, dogodilo se 105 prometnih nesreća, te se i tom prilikom bilježi smanjenje za 9,5 %.

Policajci će sankcionirati prekršitelje

Unatoč trendu smanjenja broja prometnih nesreća i stradavanja osoba u prometnim nesrećama, policijski službenici nastavljaju s pojačanim nadzorima nad prometom.

Već od ovog vikenda, 6./7. studeni, te kontinuirano do samog Martinja 11. studenoga, policijski službenici će usmjeriti aktivnosti na sprječavanje i sankcioniranje prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, posebice u noćnim i ranim jutarnjim satima.

Tijekom nadzora, policija će maksimalno koristiti opremu i uređaje, te nadzirati promet na onim lokacijama na kojima su se češće događale prometne nesreće i kršenje prometnih prekršaja.

Pozornost će biti usmjerena na recidiviste i one vozače koji čine najteže prometne prekršaje. Iako će pozornost biti usmjerena na alkoholizirane vozače, policajci će sprječavati i sankcionirati i prekršaje iz skupine tzv „četiri glavne ubojice u prometu“, te druge prometne prekršaje.

Vozači ako ste pili alkoholna pića, upravljač vozila prepustite trijeznoj osobi!

Policija apelira na vozače u prometu da budu savjesni i odgovorni, te ako su konzumirali alkoholna pića, upravljač svog vozila prepuste trijeznoj osobi. Obveza svih sudionika je pridržavati se odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Savjeti vozačima koji namjeravaju konzumirati alkoholna pića:

 pod utjecajem alkohola ne sjedajte za volan
 koristite usluge javnog prijevoza jer će to biti daleko sigurnije i jeftinije
 ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag ili zamolite nekoga tko je trijezan da vas odveze
 ostanite prespavati (pazite, ako ste više popili, alkohol ćete imati u krvi i sljedeće jutro, unatoč osjećaju trijeznosti)
 ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića
 ne dopustite da budete crna statistička brojka
 pijani vozač ne dovodi u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu
 budite odgovorni prema sebi i drugima.

Ostale korisne savjete sudionicima u prometu doznajte OVDJE,  a odredbe Zakona o sigurnost prometa na cestama koje se odnose na vožnju pod utjecajem pročitajte OVDJE.