Naslovnica KOLUMNE #PROKNJIŽI ME by Mirela Relković NUSPOJAVE

NUSPOJAVE

1095
0
Podijeli objavu

Nacionalna razvojna strategija RH 2030. godine donosi osnovne smjernice vizije razvoja države. Lijepo je imati taj dokument u koji ćemo se „kao“ i mi svi uključiti. Zaista? Osim što radim 26 godina, ja sam takav razvoj zamišljala negdje otprilike u vremenskom razdoblju ove navedene godine – 2020.e! . A kad ono „malo sutra“ kako bi se reklo u narodu, osobito kada te malo (ili malo više) „zezne“ neka situacija. Pa ovo je „malo sutra“ situacija. Netko je upravo napisao da moram čekati još barem 10-tak godina za zemlju kakvu, ne samo da ja zamišljam, već kakvu smo mnogi od nas već odavno zamislili.

Kako navodi Nacionalan strategija  „Hrvatska je u 2030. godini konkurenta, inovativna i sigurna zemlja prepoznatljivog identiteta i kulture, zemlja očuvanih resursa, kvalitetnih životnih uvjeta i jednakih prilika za sve.“ Draga Nacionalna razvojna strategijo RH 2030. –  ja želim da je Hrvatska 2030. SADA.   Kada budem pred mirovinom vidim da ću vapiti za riječju – sigurnost, mirovina. Nije fer. Zar nismo prepoznatljivost identiteta već dosegli? I što ste radili posljednjih skoro 30 godina,  da nam 2020-e  objašnjavate. Valjda do sada nismo saznali kako su naše regije specifične same po sebi. Ne, uistinu nismo znali koliko smo mi posebni. Ali 2030-e ćemo to spoznati.

A što se tiče osnova na kojoj se ova strategija bazira, posebno se oslanjajući na strategije zelenih inovativnih industrija (eh što smo tu tek jaki) osobito lokalno vođenim načelnicima koji možda takvo što ne znaju niti pročitati ili razumjeti uvođenje zelenog vodika ili pak razvoja 5G tehnologija ili pak korištenje elementa Graphena. I to su samo sitnice, a tek kad im spomenem njihov interes prema uvođenju Eura 2023. (eto to nije tako daleko). Možda samo logano mahnu rukom, pa će bez malo patnje stoički odmahnuti i drugom rukom i pomisliti – „baš me briga kako će biti – meni je bitno kako mi je sada“.

A sada je stanje takvo da će poduzetnici za minimalnu plaću morati korigirati osnovice za obračun doprinosa. Prvo na minimalnu plaću koja će od 01.01.2021. iznositi 4.250,00 kuna. S obzirom na to da se osnovice uvijek 01.01. povećavaju, korigirat će se osnovice i za obračun doprinosa obrtnika kao i osnovice za obračun doprinosa članova uprave i slobodnih djelatnosti i drugih. Obično kada unaprijed nešto najavljuješ – nitko te ne doživi. Kada dođu obveze – točnije kada treba nešto platiti, e onda se svi pitaju „ali kako“. Eto tako. Rečeno je. A nitko ne čita.

Moja vizija ne sadržava nikakve nuspojave pri čitanju teksta. Nuspojave dođu u novčaniku. Nuspojave na strategiju moramo čekati.

Još 10. godina. Nuspojava.

Mirela Relković

#proknjizime