Naslovnica NAŠE ZDRAVLJE ŠTO TREBA ZNATI O KRVNOM TLAKU, KAO PRIJETNJI NAŠEM ZDRAVLJU ?

ŠTO TREBA ZNATI O KRVNOM TLAKU, KAO PRIJETNJI NAŠEM ZDRAVLJU ?

867
0
Podijeli objavu
Foto: Dejan Ivanković / novagradiska.eu

Većina ljudi misli da dovoljno dobro poznaju taj problem, a je li to zaista tako? Često u glavi osjetimo u zatiljku neodređene smetnje, najčešće ujutro, ponekad zujanje u ušima, manjak zraka nakon fizičkoga napora ili pojavu krvi iz nosa i na to ne obraćamo pozornost, a to mogu biti znaci povišenog krvnoga tlaka. Međutim, ne mora biti nikakvih znakova, a tlak može biti povišen. Povišen krvni tlak je zato tihi ubojica.

Što je to krvni tlak ?

Srce kao pumpa ubacuje krv u krvne žile kucavice – arterije, pod određenim tlakom i uzrokuje optok krvi, a krvne žile svojim se stjenkama odupiru tomu tlaku i one sudjeluju u visini i jačini tlaka u organizmu. Samo jedno mjerenje krvnoga tlaka ne upućuje ni na što.

Kakav je NORMALAN KRVNI TLAK ?

On je promjenjiv i mjeri se za vrijeme stezanja srca kao “gornji” (sistolički) – veći broj i “donji”(dijastolički) – manji broj za vrijeme dva srčana otkucaja.

Općenito govorimo o normalnom tlaku kod vrijednosti 140/90, ako je mjeren uzastopno nekoliko puta. Ponekada povišen krvni tlak traje godinama, a ostaje nepoznat. Svakako, bez dobroga i kvalitetnoga tlakomjera o tlaku ne možemo ništa znati. Ukoliko povišen krvni tlak traje predugo, kao neotkriven, neizostavno ostavlja trajne štetne posljedice ne samo na srcu i krvnim žilama, već i na brojnim organima ljudskoga tijela.

Od neprocjenjive je važnosti rano otkrivanje povišenoga krvnoga tlaka i pristupanju njegovog dovođenja u željene granice, što bliže normali za određenu dob i spol. Ponekada se otkrije slučajno ili to otkrije okulist prilikom pregleda očne pozadine. U medicini povišen se tlak naziva HIPERTENZIJA, a sniženi hipotenzija.

Najnovije studije upućuju da je povišen krvni tlak u velikom postotku (40 – 60%) NASLJEDAN. Ukoliko se u roditelja krvni tlak pojavi prije 55 godine života, izgledi da će djeca takvih roditelja imati tlak veći su za sedam puta.

Optimalni krvni tlak trebao bi biti niži od 120 i od 80 mm Hg, tako da idealne normalne vrijednosti možemo uzeti kada su niže od 130 i od 85 mm Hg kao graničnu vrijednost.

Krvni tlak viši od 140 do 159 i 90-99 zovemo HIPERTENZIJOM PRVOGA STUPNJA. Sve vrijednosti više od ovoga zahtijevaju pomno praćenje, mjerenje i liječenje.

Za praćenje krvnoga tlaka potrebno je ispuniti neke uvjete. Kao prvo treba ustanoviti mogući uzrok povišena tlaka. Postoji li neka bolest i koja pa se liječenjem takve bolesti može liječiti i tlak. To zovemo sekundarnom hipertenzijom, koja se javlja u oko 2-3% slučajeva. Ukoliko se ne može utvrditi razlog postojanja trajno povišenoga tlaka, govori se o ESENCIJALNOJ hipertenziji. Potrebno je imati i dobar tlakomjer. Postoji nekoliko vrsta tlakomjera, na “pero”, digitalni za zapešće i nadlakticu, ali najbolji je tlakom jer “na živu”, mjerenjem na podlaktici u dešnjaka na desnoj, a ljevaka na lijevoj podlaktici, slušajući bilo u jami lakta liječničkim slušalicama.

Potrebno je mjeriti tlak u ležanju, sjedenju i stajanju nekoliko puta. Vrijednost treba izračunavati na 2 milimetra, primjerice 134/82! Dobro je odmah izmjeriti 2-3 puta.

Ustanovi li se da je u nekoliko mjerenja krvni tlak viši od graničnih vrijednosti, onda treba takvo STANJE shvatiti ozbiljno i odgovorno i započeti s općim mjerama liječenja. Međutim, prije nego se započne s liječenjem, NEOPHODNO JE u dogovoru s liječnikom učiniti niz pretraga. To su temeljne: SE, krvna slika i urin, sve vrste masnoća u krvi, šećer u krvi, kreatinin, EKG i po potrebi ultrazvuk srca i ergometriju. Nakon ovih pretraga treba započeti s promjenom životnoga stila. Po mogućnosti izbjegavati alkohol, prestati pušiti, unositi dovoljno tekućine u vidu svježe negazirane vode (1,5 l do 2 l u 24 sata). Redovito i svakodnevno kretati se i po mogućnosti 15 do 20 minuta raditi tjelovježbu.

Ne može se dovoljno istaknuti važnost i značenje načina PREHRANE i vrste hrane koju svakodnevno rabimo. Što se toga tiče poznato je da treba izbjegavati DEBLJANJE, masnoće, ali jedna od najvažnijih mjera za reguliranje povišenoga krvnoga tlaka je dnevni unos KUHINJSKE SOLI. O tome najmanje brinemo, a važno je i za zdrave osobe jer je i Svjetska zdravstvena organizacija 2007. godine povela akciju upozorenja pučanstva na povećan unos soli u svakodnevnoj prehrani.

Nismo ni svjesni niti mislimo o tome da je često u našoj hrani previše soli. Primjerice, u dvije žlice VEGETE nalazi se 28 grama kuhinjske soli. U litri mlijeka 2 grama. U mesu ima dosta soli, kao i u kruhu, a da ne govorimo u majonezi, slanim sirevima i suhomesnatim proizvodima. Još je gore ako još i ne probajući hranu dodamo sol. Takva slana hrana znatno utječe na povećanje krvnoga tlaka.

Smanjenje soli znači i niži tlak, bolje zdravlje, ali i MANJE LIJEKOVA! Pitanje je onda koliko je grama soli dnevno potrebno? Svjetska zdravstvena organizacija predlaže 3 – 4 grama, ali nikako preko 5 g soli dnevno.

Nakon svega pitanje je kako i čime započeti LIJEČENJE?

Treba naglasiti da liječenjem krvnoga tlaka zapravo ne liječimo ništa. Liječenjem krvnoga tlaka liječe se i sprječavaju POSLJEDICE, do kojih on dovodi. Posljedice su moždani ili srčani udar, gubitak funkcije bubrega, gubitak vida i propadanje brojnih tkiva u organizmu. Zato kada se općim mjerama tlak ne može regulirati (što znači da dnevno oscilira više od normalnih vrijednosti za pet do deset posto) mora se pristupiti TRAJNOM I SVAKODNEVNOM liječenju bez PREKIDANJA I DOŽIVOTNO.

Lijek treba odabrati liječnik, najbolje internist, a kontrole liječenja i nalaza obiteljski liječnik opće prakse.

Nema boljeg ili lošijeg lijeka. Ukoliko jedan lijek može dobro regulirati povišeni krvni tlak, onda ga treba uzimati uvijek u istoj mjeri i u isto vrijeme dana TRAJNO. Ako se tlak ne regulira, treba uvesti u terapiju eventualno i drugi lijek, ali tek kada se prvi lijek poveća u dozi do one koja je maksimalno određena. Promjene ne treba vršiti naglo, već praćenjem tlaka kroz 10 do 15 dana. Ne mijenjati lijek na svoju ruku bez savjetovanja s liječnikom.

U reguliranju krvnoga tlaka, uz manje lijekova danas, na izboru nam je čitav niz PRIRODNIH dodataka hrani. To su biljni, vitaminski i mineralni preparati što je dokazano i suvremenim medicinskim istraživanjima. Može se preporučiti Omega 3 masne kiseline, koje se ne mogu stvoriti u našem tijelu i moraju se unositi hranom ili preparatima. One djeluju kao čuvari srca i krvnih žila, smanjuju trigliceride u krvi, kod upale, upale zglobova i poboljšanju imuniteta i mozgovnih funkcija, a svakako na sniženju krvnoga tlaka.

Ranim otkrivanjem povišenoga krvnoga tlaka i pravilnim postupcima u životnim navikama, smanjenju unosa kuhinjske soli i potporom s dodacima prehrani mogu se dobro poboljšati uvjeti za kvalitetan i dug zdrav život, bez komplikacija. Smatrate li, čitajući ovaj članak, da trebate dodatne informacije, javite se porukom na facebook profil stranice ili e-mailom [email protected] i pokušat ću vam odgovoriti.

Lijepi pozdrav vašega liječnika.

Piše: mr. sc. Dagoljub Kocić, dr. med. Internist-emeritus.