Naslovnica ŽUPANIJA Aktualnosti ZAVRŠAVA SE ENERGETSKA OBNOVA OPĆE BOLNICE NOVA GRADIŠKA U VRIJEDNOSTI 80 MILIJUNA...

ZAVRŠAVA SE ENERGETSKA OBNOVA OPĆE BOLNICE NOVA GRADIŠKA U VRIJEDNOSTI 80 MILIJUNA KUNA /VIDEO + PHOTO/

785
0
Podijeli objavu
Foto: Dejan Ivanković

Na zadovoljstvo svih građana Nove Gradiške i okolnih općina privode se kraju radovi na energetskoj obnovi novogradiške bolnice.

Na press konferenciji su nazočili župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška dr. Josip Kolodziej i predstavnici izvođača radova i nadzorni organi koji su cijeli projekt kvalitetno i u roku priveli završetku.

U projekt je sveukupno uloženo 80 milijuna kuna iz EU fondova i županijskih sredstava. Ovo je svakako jedan svijetli primjer kako županije sa kvalitetnim i svrsishodnim projektima mogu aplicirati na projekte, odnosno sredstva Europske unije, te ishoditi ista da bi ih usmjerila na pravi način.

Za navedeno je također i zaslužan ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška dr. Josip Kolodziej koji je svojim zalaganjem ista sredstva zajedno sa suradnicima upravo usmjerio na najprimarnije realizacije i radove koji su čekali desetljećima ta ih rasporedio na racionalan i pragmatičan način.

VIŠE U IZJAVAMA RAVNATELJA I ŽUPANA:

Dr. Josip Kolodziej
Danijel Marušić
  • “Zgrada ispred koje se nalazimo je između ostalih odjela i zgrada psihijatrije i palijative. Istu smo prenamijenili za Covid odjel u kojejoj se nažalost trenutno nalazi 30 pacijenata oboljelih od Covid-a.
    Energetska obnova navedene zgrade stare bolnice je izuzetno važna zato što je u istom projektu uključena i obnova kompletne kotlovnice i kompletnih vanjskih toplovoda za cijelu bolnicu koji su zamijenjenji zbog značajnih gubitaka energije te je stara tehnologija zamjenjena novom koja omogućava značajne energetske uštede.
    Treba istaknuti da na ovoj staroj zgradi prvi puta koristima obnovljive izvore energije. Postavljeni su solarni kolektori za dogrijavanje tople vode za južnu stranu zgrade, tako da očekujemo maksimalne uštede energenata.
    Također, značaj ovog projekta je što smo napravili i hidroizolaciju zgrade jer se radi o najstarijoj građevini u sklopu bolnice. Zbog starosti (170 godina) imala je problema sa vlagom stoga smo napravili i drenažu cijele zgrade i na taj smo način suzbili broblem vlage u zidovima.
    Završili smo možda i najvažniji projekt energetske obnove, premda je najveći obnova nove bolnice koji je upravo sada u tijeku. Bilo je važno također zamijeniti toplovode i kotlovnicu sa novom tehnologijom i time smo osigurali puno bolje funkcioniranje strojarskog dijela naše ustanove.
    Zahvaljujem županu i Brodsko-posavskoj županiji jer su oni i kandidirali ovaj projekt prepoznavši važnost energetske obnove na Općoj bolnici Nova Gradiška. Također zahvaljujem i izvođačima i nadzorima na korektnom radu i smatra da imamo modernu bolnicu primjerenu svome vremenu”
    . – riječi su dr. Josipa Kolodzieja.

Župan Danijel Marušić također se osvrnuo na važnost ovog projekta:

  • “Zahvaljujem se izvođaču i nadzoru na dobrom poslu, ali se najviše zahvaluje ravnatelju Opće bolnice Nova Gradiška dr. Josipu Kolodzieju jer je on sve ove projekte i vodio i nadzirao, te je također sa svojim suradnicima utkao dio svog radnog i slobodnog vremena u ove zgrade.
    Naravno da je investicija u novogradišku bolnicu značajna i uključujući sve druge radove vrijedna je 80 milijuna kuna.
    Nećemo stati sa ulaganjima i upravo ravnatelj i ja razgovaramo o novim projektima koje ćemo kandidirati, a ovo je jedan svijetli pokazni primjer kako se mogu iskoristiti fondovi Europske unije“.
  • BUDUĆI IZGLED NOVOGRADIŠKE BOLNICE: