Naslovnica POLITIKA HSS HSS BPŽ – OBILJEŽILI 150. GODIŠNJICU ROĐENJA STJEPANA RADIĆA

HSS BPŽ – OBILJEŽILI 150. GODIŠNJICU ROĐENJA STJEPANA RADIĆA

987
0
Podijeli objavu

Izaslanstvo HSS-a Brodsko-posavske županije položilo je cvijeće i zapalilo svijeće kod biste Stjepana Radića u Slavonskom Brodu povodom 150. rođendana Stjepana i 153. rođendana Antuna Radića odajući na taj način počast svojim osnivačima, ideolozima, vođama i prije svega prosvjetiteljima hrvatskog naroda.

Izaslanstvo su predvodili zamjenik predsjednika HSS-a Davor Vlaović i potpredsjednica Klara Šćuka.

Bez braće Radić Hrvatska danas ne bi bila ista jer oni su od nepismenog , a posebice politički nepismenog hrvatskog seljaka, seljaci su tada činili 90% stanovništva koje nije imalo pravo glasa, obrazovanjem stvorili snagu koja je mogla promijeniti društvene tokove u Hrvatskoj i Hrvatsku učiniti ekonomski neovisnom. Radić je zbog svog pozitivnog utjecaja na seljaštvo i puk postao prijetnja političkim elitama zato je 1928.na njega izvršen atentat u Narodnoj skupštini u Beogradu od posljedica kojeg je preminuo.

Od Radićevog vremena u Hrvatskoj se promijenila i napredovala tehnika i tehnologija koja pokušava pratiti svjetske trendove, Hrvatska je postala samostalna nakon mnogih žrtava u Domovinskom ratu, ali politike Stjepana Radića i njegov nauk su i dalje aktualni.

Danas je većina hrvatskog naroda politički nepismena, gospodarstvo spas vidi u turizmu u kojem se opuštaju i kojem uživaju bogati, sirotinja pere čaše, tanjure i mijenja posteljine. Hrvatski obrazovni sustav je postao gusta šuma u kojoj se od lišća teško razabire krošnja. Mlade ljude se zavodi opsežnim gradivom, traži se od njih da znaju integrale i derivacije, a da prethodno ne znamo jesu li svladali osnove zbrajanja i oduzimanja. Zbrajanje i oduzimanje je isto što i poznavanje razlike između ljevice i desnice, a jedno i drugo su prije svega ekonomski pojmovi što mnogi u Hrvatskoj ne prepoznaju.

Zato je i danas po uzoru na Stjepana Radića potrebno sve građane poučavati o ulozi države, načinu financiranja države i ulozi političara, u škole je potrebno uvesti građanski odgoj.

Stjepan Radić je bio prvi hrvatski politolog s diplomom, političar čijim se idejama, stavovima i hrabrosti i danas divimo, političar čiji rođendan obilježavamo 150 godina nakon rođenja. Može se zaključiti da je politika pošten posao kada se njime bave oni koji prednost daju javnom a ne privatnom interesu.

HSS-ovci su se okupili oko Radićeva spomenika, ali su zaključili da Radiću nisu potrebni kameni, bakreni ili gipsani spomenici jer Radić je spomenik izgradio edukacijom i obrazovanjem hrvatskog naroda koji ga slavi i danas doživljava kao istinskog vođu.

Izvor: HSS Brodsko-posavske županije