Naslovnica CRNA KRONIKA DETALJI JEDNE OD NAJTRAGIČNIJIH PROMETNIH NESREĆA U HRVATSKOJ POVIJESTI

DETALJI JEDNE OD NAJTRAGIČNIJIH PROMETNIH NESREĆA U HRVATSKOJ POVIJESTI

817
0
Podijeli objavu

U nedjelju ujutro, 25. srpnja 2021. g. na autocesti kod Slavonskoga Broda dogodila se jedna od najstrašnijih prometnih nesreća u hrvatskoj povijesti.

Operativno komunikacijski centar Policijske uprave brodsko-posavske, u 6 sati i 19 minuta, zaprimio je dojavu o prometnoj nesreći na autocesti A3 Bregana-Lipovac, na južnom prometnom traku, kod Slavonskoga Broda u kojoj je 10 osoba smrtno stradalo, a 44 putnika su zaprimljena u slavonskobrodsku bolnicu gdje im je pružena liječnička pomoć.

Policija je očevidom, uz nazočnost državnog odvjetnika, utvrdila da je do prometne nesreće došlo na način da se 52-godišnji državljanin Kosova koji je upravljao autobusom kosovskih nacionalnih i registarskih oznaka, u kojemu je bilo 67 putnika i dva vozača, a koji je prometovao iz Frankfurta u Prištinu, prometnog prijevoznika Deva Tours sa sjedištem u Prištini, nije kretao sredinom obilježene prometne trake, već je vozilom prešao na travnatu površinu, a potom je došlo do prevrtanja autobusa na bočnu stranu.

Na mjestu događaja intervenirale su i koordinirale žurne službe (Zavod za hitnu medicinu, vatrogasci, policija, civilna zaštita) koje su pomagale u izvlačenju tijela unesrećenih te im se ovim putem još jednom zahvaljujemo na žurnosti, odgovornosti i spremnosti. U pružanju liječničke pomoći unesrećenima sudjelovalo je osam timova hitne pomoći, koji su na mjesto nesreće stigli za vrlo kratko vrijeme i ozlijeđeni su se određivali po hitnosti. Ravnatelj slavonskobrodske bolnice prim. Josip Samardžić istaknuo je kako su zaprimljeni imali široku lepezu ozljeda. U bolnici je osiguran prostor u kojemu se radila trijaža i smještaj bolesnika tako da su zadržane i epidemiološke mjere.

U Slavonski Brod na mjesto nesreće stigao je i kosovski premijer Albin Kurti, Veleposlanik Kosova Gëzim KasapolliDonika Gervalla Schwarz, Potpredsjednica vlade i ministrica Vanjskih poslova i dijaspore, Xhelal Svecla, Ministar unutarnjih poslova, Arben Vitia, Ministar zdravstva, Blerim Vela, Šef zaposlenika u Kabinetu predsjednice Republike Kosova.

Kosovskog premijera u Slavonskome Brodu dočekao je premijer Andrej Plenković, ministar zdravstva Vili Beroš, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, župan Danijel Marušić i zamjenik župana Marko Šimić, koji su zajedno posjetili slavonskobrodsku bolnicu te obišli stradale u prometne nesreće.

Hrvatska Vlada i sve službe učinile su sve da se pomogne unesrećenima. Četrnaestero preživjelih i neozlijeđenih u prometnoj nesreći, isti dan smješteno je u Pansionu Antonio u Brodskom Vinogorju.  Za 42 ozlijeđena putnika ukazana je pomoć u bolnici u Slavonskom Brodu a dvoje putnika upućeno je u bolnicu u Novoj Gradišci. Jedan je istoga dana otpušten, dok je druga ženska osoba hospitalizirana u Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice.

Na bolničkom liječenju ostalo je 15 ljudi koje je stabilno i dobro se oporavlja, dok se dvije osobe nalaze se na intenzivnom liječenju.

Jučer tijekom dana, putnici iz prometne nesreće koji su bili neozlijeđeni u vlastitom aranžmanu napustili su Hrvatsku. Do sada je 26 ozlijeđenih putnika napustilo slavonskobrodsku bolnicu. U pansion Antonio smještena je se većina osoba, dok ih je 5 smješteno u hotel Central u Slavonskome Brodu. Danas, u 16,30 sati u dogovoru s Veleposlanstvom, bit će organiziran prijevoz autobusom za sve unesrećene spremne za transport, koji će ih preuzeti u pansionu Antonio, a potom i hotelu Central te će se uputiti ka Osijeku, gdje ih čeka zrakoplov za Prištinu. Osigurana su i dva sanitetska vozila za prijevoz ozlijeđenih u Zagreb, a potom i na daljnje liječenje u državu prema vlastitom izboru.

Još jednom Brodsko-posavska županija izražava sućut obiteljima poginulih putnika koji su smrtno stradali u prometnoj nesreći, suosjećamo s vlastima  i narodom Kosova u ovim teškim trenutcima. Ozlijeđenim putnicima želimo što brži oporavak.

Izvor: BPŽ