Naslovnica OPĆINE OPĆINA REŠETARI – POTPISANI UGOVORI PROJEKTA ZAŽELI FAZA 2. „KREIRAJMO KVALITETNIJI ŽIVOT...

OPĆINA REŠETARI – POTPISANI UGOVORI PROJEKTA ZAŽELI FAZA 2. „KREIRAJMO KVALITETNIJI ŽIVOT ZAJEDNO II“

807
0
Podijeli objavu

Potpisivanjem ugovora u Reštaračkoj općinskoj vijećnici između Općine Rešetari kao poslodavca i 35 žena odabranih za rad s krajnjim korisnicima, 26. srpnja je započeo praktički dio projekta „Kreirajmo kvalitetniji život zajedno II“ koji se provodi u sklopu II. faze programa Zaželi – program zapošljavanja žena, a financiran je bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.

Radni odnos temeljem ugovora sklopljen je na 12 mjeseci tijekom kojih će žene skrbiti o 210 korisnika s područja Općine Rešetari. Svaka će na brigu dobiti 6 korisnika, a obveze podrazumijevaju pomoć u dostavi namirnica, pripremi obroka u kućanstvima korisnika, održavanje čistoće stambenog prostora/domova, pomoć pri oblačenju i svlačenju, briga o higijeni i osobnom izgledu, pomoć u socijalnoj integraciji, posredovanje u ostvarivanju raznih prava (dostava lijekova, plaćanje računa, dostava pomagala, …), pružanju psihosocijalne podrške korisnicima kroz razgovore i druženje, uključivanje u društvo te pratnja i pomoć u različitim socijalnim aktivnostima, kao i obavljanje drugih poslova vezanih uz skrb o starijima, nemoćnim i osobama u nepovoljnom položaju. 

Za sve to će biti plaćene sukladno važećoj Uredbi Vlade RH o visini takve plaće za tekuću godinu, a ostavit će pravo i na ostala nematerijalna prava poput putnih troškova, božićnice, regresa i uskrsnice, a biti će im omogućeno dodatno osposobljavanje kako bi bile konkurentnije na tržištu rada.


„U odnosu na praktični dio prve faze projekta, razdoblje trajanja smanjeno je s 24 na 12 mjeseci. Također, povećan je broj zaposlenih žena s 30 na 35 (od čega je 9 novih lica), kao i broj krajnjih korisnika kojih je sada 210“ – doznajemo od novoimenovane voditeljice projekta Marine Romić (Akmačić)

Za naglasiti je da su krajnji korisnici već papirnato raspodijeljeni i već se od danas kreće s terenskom procedurom uvođenja žena u posao, upoznavanje s korisnicima i lokacijama na kojima će raditi. 

Ženama je na novom/starom radnom mjestu ispred poslodavca sreću poželio i načelnik Zlatko Aga, poručivši im da nastave gdje su stale par mjeseci po završetku prve faze. „Radite onako kako samo žene znaju i sve će biti u redu“ – rekao je načelnik Zlatko Aga i podsjetio da u kontaktu s korisnicima ne zanemare zdravstveni faktor i da sve žene moraju biti procijepljene na COVID i da svakako koriste epidemiološke preporuke, uzimajući u obzir da su krajnji korisnici većinom pripadnici rizičnih skupina.

Korisnik projekta vrijednog više od 3,2 milijuna kuna je Općina Rešetari koja u drugu fazu provedbe programa ulazi s istim partnerima, Centrom za socijalnu skrb Nova Gradiška i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područni ured Slavonski Brod.