Naslovnica ŽUPANIJA Aktualnosti ŽUPAN MARUŠIĆ ODRŽAO RADNI SASTANAK S GLAVNOM RAVNATELJICOM DRŽAVNOG ZAVODA ZA STATISTIKU

ŽUPAN MARUŠIĆ ODRŽAO RADNI SASTANAK S GLAVNOM RAVNATELJICOM DRŽAVNOG ZAVODA ZA STATISTIKU

608
0
Podijeli objavu

Glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković susrela se danas na kratkom radnom sastanku sa županom Brodsko-posavske županije dr.sc. Danijelom Marušićem. Tema radnog susreta bile su pripreme i provedba predstojećeg  Popisa  stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine koje je najopsežnije  i najsloženije statističko istraživanje. Ravnateljica Brković pohvalila je iznimnu  suradnju s ispostavama i Županijom prilikom pripremnih radnji te valja istaknuti kako su popisivači, njih 272, već određeni dok je postupak za odabir kontrolora također pri samome kraju.

Ono što je iznimno važno za naglasiti kod ovog Popisa stanovništva je činjenica kako će se ono moći provoditi i samostalnokroz elektronički sustav e-Građani što će ubrzati i pojednostavniti proceduru, a pomoći će i u vrijeme pandemije COVID-19.

Župan Marušić dodatno je istaknuo važnost Popisa stanovništva, jer će statistički podaci biti od vitalnog značaja i za buduće društveno-ekonomske promijene i smjer razvoja Republike Hrvatske.

Popis 2021 obuhvaća sljedeće tri jedinice: stanovništvo, kućanstva i stanove.

Cilj je Popisa utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva te njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima, kao i o obilježjima kućanstava i stanova.

Rezultati Popisa, osim za analizu stanja utvrđenoga Popisom, koriste se i za analizu promjena u odnosu na prethodne popise te za prognoze budućih kretanja odgovarajuće pojave.

Popis se provodi prema stanju na dan 31. kolovoza 2021. u 24 sata, što se smatra referentnim trenutkom Popisa.

Za pristup popisnom upitniku u elektroničkom sustavu e-Građani koristi se Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav (NIAS).

Popis se provodi u dvije faze:

  • od 13. rujna 2021. do 26. rujna 2021. samostalnim popisivanjem stanovništva kroz elektronički sustav e-Građani
  • od 27. rujna 2021. do 17. listopada 2021. popisivači obavljaju popisivanje svih popisnih jedinica koje se nisu samostalno popisale, putem osobnog intervjua sa stanovništvom s pomoću elektroničkih uređaja te obavljaju kontrolu podataka prikupljenih u prvoj fazi Popisa.

Izvor: BPŽ