Naslovnica KOLUMNE #PROKNJIŽI ME by Mirela Relković POSKUPLJENJE ENERGENATA U 2022. GODINI

POSKUPLJENJE ENERGENATA U 2022. GODINI

855
0
Podijeli objavu

Bilježimo gotovo dvije godine otkako živimo u pandemiji. Pandemija je uzrokovala zatvaranja, zatvaranja su uzrokovala manjak dobara i usluga, nastupila je gospodarska kriza i posljedično smo u inflaciji (prosinac 2021. 5,5%).

Prošle godine najavljivala su se određena poskupljenja energenata za kućanstva, ali od ove godine to je naša stvarnost. Kako je rečeno, sada je učinjeno – od 1. travnja nastupa poskupljenje plina što će za prosječno kućanstvo na godišnjoj razini biti za oko 40% viši trošak, a podsjetimo da je već u travnju 2021. godine cijena plina skočila za oko 10 posto. Poznato je i da će isti trend pratiti Elektra s povišenjem cijena struje, no kako točni podaci još uvijek nisu javni, nismo sigurni o kojem postotku u ovom trenutku pisati. Uz to na snazi su i znatno više cijene goriva; benzina i dizela.

No, što je s poduzetnicima i troškovima energenata koje plaćaju? E tek ovdje je situacija loša. Jer povećanje cijena plina za poduzetnike podrazumijeva i povišenje cijena roba i usluga.

Ove domino kockice tako poskupljuju i cijenu hrane, a naša i ranije sve siromašnija potrošačka košarica postaje još oskudnija. To će nam biti udar na standard pred uvođenjem Eura. Smatram da je nama poslovnim ljudima i poduzetnicima koji smo na realnom tržištu, koji se borimo i radimo, stvaramo i smišljamo lakše utoliko što smo dokazali sami sebi da znamo i možemo i da u se u svakoj situaciji dočekamo na noge. No, pitanje je, a što će naši umirovljenici?

Medijalna plaća u Hrvatskoj iznosi oko 6.000 kn, dok je prema istraživanjima sindikalista prošle godine minimalna potrošačka košarica iznosila 7.800 kn, a ona dostojna življenja 10.500 kn. U Europi i SAD-u taj postotak je oko 11 do 13 posto ukupnog mjesečnog troška, u najrazvijenijim europskim državama između 5 i 8 posto, dok je u Hrvatskoj u 2021. godini iznosila 27 posto ukupnog mjesečnog troška.

Bit će jako zanimljivo promatrati što nam se dešava. I podsjećam Vam da pročitate blog od 24. ožujka 2020. Poštujete li sada domaće, pa da citiram samu sebe: „Podsjećam da se gospodarstvo svake ekonomije bazira na poljoprivredi. Hrvatska ima kapaciteta proizvoditi za nekoliko Balkanskih zemalja, a ne samo da hrani 4 milijuna ljudi uz sve one turiste koje primamo na godišnjoj razini. Mi resurse imamo. Znamo i da imamo kapaciteta za proizvodnju, imamo i znanje kako da proizvodimo. Zar nije logično pitanje, a zašto onda to ne radimo?“

Mirela Relković #ProknjižiMe