Podijeli objavu

Udruga čuvara pučke tradicije “Tkanica” sinoć je u crkvi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije pred brojnim posjetiteljima organizirala 10. jubilarni Božićni koncert.
Ovom prekrasnom događaju pridružile su se pjevačke skupine i društva iz ostalih dijelova Hrvatske.

Ponosan na ovu jubilarnu manifestaciju predsjednik udruge “Tkanica” Milan Rosić istaknuo je:
– Prije svega, udruga ima za cilj očuvanje pučkih tradicijskih pjesama i baštine. Jako puno je tradicijskih pjesama i načina na koji se pjevaju stare božićne pjesme. Međutim, činjenica je da se one polako zaboravljaju ne samo kod nas u novogradiškom kraju, Brodsko posavskoj županiji već i cijeloj Hrvatskoj. Upravo iz tih razloga, došao sam na ideju da skupine koje u svom reperotaru imaju tradicijske pjesme, predstave našim posjetiteljima način izvedbe na koji one to pjevaju u svom kraju. Svake godine imamo sve veći broj skupina, pa tako i ove. Dosada smo ugostili udruge i društva iz šest hrvatskih županija. I ove godine su posjetiteljima prezentirali bogat i raznovrstan program i slobodno mogu reći da ih je 90 % izvedeno na tradicijski način. Ovim putem želim zahvaliti svim sudionicima koncerta, Gradu Nova Gradiška i župi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, a posebno župniku Branku Gelemanoviću, što su i ove godine pomogli pri organizaciji.
Koncert je uslijedio nakon svečane mise na kojoj su nazočili brojni građani i gosti koji u nastavku svečanosti uživali u nastupima domaćina i gostujućih pjevačkih skupina i kulturno-umjetničkih društava.

Nastupili suHKD “Izvor” iz Donje Motičine, HKUD “Slavonija” iz Jakšića, PS “Skladovke” iz Đakova, KUD “Repušnicu” iz Repušnice, PS “Vranovke” iz Vranovaca i Bukovlja, te KUD “Matija Antun Relković” iz Davora.