Podijeli objavu

Sinoć u velikoj Gradskoj vijećnici održana je prezentacija 15 idejnih rješenja za projekt izgradnje nastavno-školske dvorane Gimnazije Nova Gradiška. U izradi su sudjelovali studenti arhitekture Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije iz Splita.
Također, svoja rješenja (7 projekata) predstavili su i studenti Arhitektonskog fakulteta iz Zagreba koji su za temu imali Dom za starije u Novoj Gradiški u sklopu projekta “Zlatni grad”.

Nazočne su prigodnim riječima objašnjavajući tematiku ovog događaja pozdravili gradonačelnik Nove Gradiške dip. ing. Vinko Grgić i poznati zagrebački arhitekt i profesor Hrvoje Njirić koji je ujedno i mentor studentima koji sudjeluju u ovom projektu.
Prof. Ljiljana Ptačnik također se obratila sudionicima i gostima kao ravnateljica novogradiške Gimnazije te se zahvalila gradonačelniku na trudu i pomoći. Ptačnik je između ostalog istaknula da bi bilo lijepo da Gimnazija na stotu obljetnicu postojanja, koja je za godinu dana, dobije novu vlastitu dvoranu.
Svi koji su bili prisutni ovom događaju nisu mogli kriti zadovoljstvo kad su vidjeli kako su se studenti potrudili oko projekata koje su prezentirali na ineraktivan način prezentirajući cijele nacrte projkata slajdovima, maketama. Prosudbena komisija je dobila projekte u obliku elaborata gdjeće na osnovu svojih ocijenjivanja danas u 9.30 sati proglasiti pobjednika. Komisiju između ostalih čine i Novogradiščanima znani ljudi – gradonačelnik Vinko Grgić, književnik Miro Gavran (VIDEO IZJAVA) i general Mladen Mikolčević.

Svi su projekti bili potpuno različiti i puni raznih fantastičnih idejnih rješenja koje čine modernu arhitekturu. Prezentatori su ponudili zaista zanimljiva rješenja kako objekte učiniti polivalentnima, ekonomičnijma i dostupnijim građanima. Uglavnom su svi projekti bazirani na idejama što bolje interakcije, sa pregršt prostora za popratne sadržaje te kako buduću zgradu što bolje uklopiti u društveni život grada da bi se privuklo što više mladih i ostalih građana, da bude urbanistički prihvatljiva i da se što bolje uklopi u prostor između Gimnazije i Doma kulture u odnosu na Ulicu M.A. Reklovića.
Isto tako treba napomenuti da da su neki projekti rađeni racionalnije, tj. da su se gledala utrošena sredstva, dugoviječniji i zahvalniji materijali i što bolja ekonomičnost, te da imaju ipak dobra dizajnerska rješenja. A neki projekti su bili i malo “otkačeniji”, odnosno posebniji od ostalih ali malo manje funkcionalni.

Nama su se najviše svidjela dva projekta gimnazijske dvorane koja prikazuju svojesvrsni optimum funkcionalnosti, izgleda, korištenih materijala i mogućnosti realizacije. A to su radovi ekipe P. Šimićev i T. Radnić (crno-bijela slika, moderna minimalistička zgrada od dekoriranog betona) i tima L. Radić i K. Pahert (slika u boji, zgrada sa “nazubljenim krovom i stakleni površinama okrenutima prema ulici). VIŠE U VIDEO IZJAVAMA.
No, struka će ipak odlučiti.

Gimnazija u Novoj Gradiški izgrađena je 1985. godine, razvedenog je pravokutnog poprečnog presjeka na 4 etaže. U svom sastavu nema školsku dvoranu već se izvođenje nastave tjelesne i zdravstvene kulture izvodi u obližnjoj dvorani Društvenog doma koja svojim gabaritima nije primjerena za odvijanje svih segmenata nastave.

Školu pohađa oko 350 učenika i svi oni nemaju normalne uvjete za izvođenje nastave TZK. Površina vanjskih terena gimnazije iznosi 3905 metara kvadratnih. Dio vanjskog terena se koristi kao školsko dvorište, a na ostalom dijelu su igrališta za košarku i mali nogomet, te atletska staza koja je zapuštena. Zbog zapuštenosti terena nastava se više ne izvodi na školskom igralištu.

Kako škola radi u jednoj smijeni učenici bi dvoranu koristili u jutarnjim satima dok bi se preostali dio dana dvorana mogla koristiti u komercijalne svrhe za iznajmljivanje termina sportskim klubovima i rekreativcima. pored toga, nova dvorana bi imala polivalentnu namjenu tako da bi se u njoj mogla održavati pored sportskih aktivnosti i značajnija kulturno-umjetnička i društvena događanja.

Cilj projekta je iznalaženje oblikovnog, funkcionalnog i ekonomičnog rješenja sukladno važećoj prostorno-planskoj dokumentaciji koje će zadovoljiti sve uvjete nesmetanog funkcioniranja pohađanja nastave i podmiriti potrebe korisnika.