Podijeli objavu

Jučer su proglašeni najbolji radovi i dodjeljena priznanja autorima projekata za dvoranu Gimnazije i “Zlatni grad” – Dom za starije koji bi se trebao nalaziti na području bivše vojarne.
Na projektima, kao što smo već spomenuli u prethodnom prilogu, sudjelovali su studenti Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije iz Splita i Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu sa mentorom prof. Hrvojem Njirićem, arhitektom i profesorom.

Povjerenstvo je odlučivalo između 15 radova vezanih uz projekt gimnazijske dvorane i 7 koji prikazuju kako su studenti zamislili budući “Zlatni grad” Nova Gradiška. Nakon višesatnog odlučivanja komisija u sastavu – dipl. ing. Vinko Grgić, književnik Miro Gavran, višestruko nagrađivana arhitektica prof. Helena Paver – Mirić, pročelnica Konzervatorskog odjela u Slavonskom Brodu Željka Perković, dekan Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu Krunoslav Šmit i umirovljeni brigadni general Mladen Mikolčević, odabrala je najbolje.

KLIKNITE NA SLIKU ZBOG POVEĆANJA:

Za dvoranu novogardiške Gimnazije najboljim radom proglašeno je idejno rješenje Ane Šegrt i Magdalene Bodrožić. Rad Laure Ibrahić i Marina Petkovića zauzeo je drugo, a rad Frane Dedića i Roberta Sokača treće mjesto.


Studenti Arhitektonskog fakulteta iz Zagreba radili su na projektu „Zlatni grad“ – Dom za stare u Novoj Gradiški. Najboljim radom proglašeno je idejno rješenje Eme Gregurić i Antonie Dajak. Drugo mjesto pripalo je radu Dore Barović i Ivana Mimice, a treće Virne Šonje i Dunje Knežević.

Zašto su idejna rješenja ocijenjena kao najbolja, uz ostale članove povjerenstva, govorio je gradonačelnik Vinko Grgić.

Postoje tri stavke koje su nam bitne, meni posebno. Jedna je koncept, odnos o pozicija unutar grada. Druga su sadržaji koji se nude projektom značajni za našu širu zajednicu, prvenstveno Gimnaziju. Treći je racionalnost, odnosno koliko to stoji, jer je to najvažnije. Imamo odlične radove koje, međutim, ne možemo financirat. To je mene rukovodilo zašto je baš taj rad ocijenjen kao najbolji.
To je možda i najjeftiniji projekt. Vrlo je jednostavna i zanimljiva arhitektura. To je izvedba koja neće puno stajati i što bi mi u gradskom proračunu zajedno sa Županijom mogli osigurati, ali i kandidirati prema fondovima – riječi su gradonačelnika Vinka Grgića i zahvalio se svim sudionicima istaknuvši da ih u Novoj Gradiški očekuje ponovo ove i naredne godine. (VIŠE U VIDEO SNIMCI)

Svi akteri i organizatori provedbe ovih projekata izrazili puno zadovoljstva, posebno suradnjom ova dva fakulteta i Grada Nova Gradiška, od mentora prof. Hrvoja Njirića, dekana zagrebačkog fakulteta Krunoslava Šmita, dekana splitskog fakulteta prof. dr. sc. Borisa Trogrlića, dipl. ing. građ. i prof. Helene Paver-Njirić do gradonačelnika Vinka Grgića.


Miro Gavran se u svom obraćanju prisutnima osvrnuo kako zaista nisu imali ni malo laku odluku jer su se oko prvog mjesta vezanog za projekt dvorane puno dvoumili tako da dva rada koji su bili u konkurenciji za 1. mjesto nisu ni nagrađena.
Koliko je komisiji bilo teško odlučiti pogledajte na forografijama.

Zadovoljna je i prof. Ljiljana Ptačnik, ravnateljica Gimnazije, koja očekuje da će novogradiška Gimnazija napokon dobiti, kako je kazala, svoj sportski dom i više neće biti jedina srednja škola u Slavoniji i Baranji koja nema sportsku dvoranu. (VIŠE U VIDEO SNIMCI)

Sva idejna rješenja biti će izložena i Gimnaziji Nova Gradiška, a potom će se izložba preseliti u Split.
Dekan splitskog fakulteta Borisa Trogrlić također se zahvalio Gradu Nova Gradiška i gradonačelniku Vinku Grgiću, kolegama iz Zagreba i kolegama profesoria na suradnji.

– Cilj je znanstveno-istraživačkog rada znanost i tehnologija. Sjajno je objaviti vrhunske znanstvene radove u vrhunskim časopisima, ali ako oni nemaju neku refleksiju prema našem gospodarstvu onda jer izostala korist, pogotovo zajednici koja sve to financira. Konačni je cilj umjetničkog rada, osim obrazovanja, korist društvenoj zajednici, samo što Hrvatska treba imati više gradonačelnika poput Vinka Grgića. – istaknuo je Boris Trogrlić.
Svi studenti koji su sudjelovali s svojim projektima dobili su zahvalnice.

Nadajmo se da će oba projekta uskoro krenuti u realizaciju. To bi grad Novu Gradišku, unatoč migraciji podiglo na jedan viši nivo. Ako dodamo sve ostale planove koji su već krenuli u izvedbu, npr. “Kampus Nova Gardiška”, i obećanja o budućim investicijama u Industrijski park Nova Gradiška ide prema pravom putu da zadrži mladež i sve ostale građane.