Podijeli objavu

Sinoć, u punoj dvorani Doma kulture Nova Gradiška premijerno su prikazana dva filma Hrvatske radio televizije o tradicijskoj baštini sela Drežnik.
“U Drežniku na Svisvete” i “U Drežniku na Poklade” su dva projekta koja su realizirana u suradnji HRT-a, KUD-a “Drežnik” i Općine Rešetari, a nastali su u produkciji Programskoga odjela za kulturu Hrvatske radiotelevizije u sklopu programa emisija pučke i predajne kulture.

Ovaj je projekt velikog značaja za selo Drežnik i novogradiški kraj što upravo dokazuje zainteresiranost Hrvatske radio-televizije da producira i realizira čak dva puta dokumentarni film o čuvanju kulturne i tradicionalne baštine novogradiškog zavičaja. Upravo to je dokaz da su drežljanski običaji jedinstveni u Hrvatskoj i da je ostalo jako malo mjesta koja drže do svojih starih običaja i baštine.

Dokumentarni film “U Drežniku na Svisvete” govori o običaju održavanja zabave u tome mjestu na blagdan svih svetih, a “U Drežniku na poklade” o mjesnome pokladnom običaju šaljive konjske zaprege, u kojoj pravih konja nema, nego sve uloge igraju muškarci i raznih drugih starih običaja koji se prenosa sa koljena na koljeno.

Dokumentarac “U Drežniku na Svisvete” bio je prikazan u programu Hrvatske radio-televizije prvi put krajem listopada 2016. godine, dok će novonastali uradak “U Drežniku na poklade” po prvi put bit prikazana na Prvom programu Hrvatske televizije u četvrtak 8. veljače s početkom u 11,10 sati.

Predsjednik Kulturno-umjetničkog društva “Drežnik” Marijan Ruškan i predsjednica Općinskog vijeća Općine Rešetari Milka Perković pozdravili su sve prisutne i uputili riječi dobrodošlice gostima sa HRT-a.

Spomenute projekte potpisuju – Aleksej Gotthardi-Pavlovsky, urednik, scenarist i pripovjedač, Branko Ištvančić, redatelj je ugledni i višestruko nagrađivani autor i Dušan Vugrinec, snimatelj. U realizaciji filmova također je sudjelovala i tehnička ekipa – Snimatelj tona Mladen Šiklić, majstor rasvjete je na Ljudevit Fistrić, montažeri Staša Čelan (U Drežniku, na Svisvete) i Igor Kožić (U Drežniku, na poklade). Autor glazbe je Pere Ištvančić, a producent Mate Letica.
Velike zasluge u realizaciji oba filma svakako pripadaju Nikoli Kramaru, folklornom pedagogu i stručnom suradniku u navedenim projektima. Kramar je također i umjetnički voditelj društva KUD-a “Drežnik” koji se entuzijastično i sa puno ljubavi prihvatio ovog projekta.
Također, zahvale idu i Vesni Kolić – Klikić, etnologinji i arheologinji Gradskog muzeja Nova Gradiška koja je kao stručni suradnik rado sudjelovala u realizaciji filmova.

KAKO JE BILO NA PREMIJERI U DOMU KULTURE POGLEDAJTE U VIDEO PRILOZIMA:

Predsjednica Općinskog vijeća Općine Rešetari Milka Perković redatelju Ištvančiću i Alekseju Gotthardi – Pavlovskom uručila je općinska priznanja za doprinos razvoju kulture i promicanju imena mjesta Drežnik i Općine Rešetari.

Događaju su također bile nazočne Ivana Trupina, zamjenica gradonačelnika Nova Gradiška i Danijela Juranović, ravnateljica Doma kulture Nova Gradiška.

Program su upotpunili članovi KUD-a “Drežnik” folklornim i tamburaškim nastupom.

Drežljani su oduševili ekipu HRT-a i pokazali široku dušu slavonsku. Stoga, ne bi bilo čudno, kao što je Nikola Kramar u govoru izustio, da se snimi i trilogija. Jer svojim doprinosom i trudom kojeg stanovnici sela u okolici Nove Gradiške ulažu u očuvanje od zaborava svoji običaj i kulturne baštine svojih predaka, ne bi bio čudno. A da uskoro možemo očekivati još jedan projekt potvrđuje reakcija redatelja i urednika koji su ostali oduševljeni ljudima i običajima novogradiškog zavičaja.