Naslovnica OPĆINE 7. Tradicionalno pokladno jahanje u Bodovaljcima /PHOTO/

7. Tradicionalno pokladno jahanje u Bodovaljcima /PHOTO/

2134
0
Podijeli objavu

Bodovaljčani i njihovi gosti, više od 50 konjanika i tamburaši još su jednom oživjeli stari tradicijski običaj pokladnog jahanja, družili se i pjevali pokladne pjesme. I ove godine pridružili su im se saborski zastupnik Davor Vlaović i općinski načelnik Igor Jurišić, koji je po prvi put sudionik bio i kao konjanik.
Dobro su se zabavili uz slavonske suhomesnate delicije, domaće kolače, kuhano vino i rakiju. Pjevali su i veselili se, igrali kolo i plesali na punktovima na kojima se zaustavljala pokladna povorka.
Nisu stoga izostale pohvale organizatorima, posebno mještanima koji su narodnim rukotvorinama okitili svoje kuće, organizirali punktove i bez kojih ove manifestacije ne bi ni bilo. Čestitke su uputili načelnik Općine Vrbje Igor Jurišić i saborski zastupnik Dabor Vlaović, koji je otvorio ovogodišnje pokladno jahanje.
Udruga „Pokladno jahanje“ Bodovaljci uz potporu Općine Vrbje, Brodsko-posavske županije i sponzora organizirala je tradicionalno, sedmo po redu pokladno jahanje i druženje uzgajivača konja. Na najbolji način iskorištena je još jedna prilika da se uz dobru zabavu evocira sjećanje na stari graničarski običaj kada su svečano odjeveni graničari obilazili svoje suborce na graničnim postajama, noseći im pokladno jelo i piće.
Okupljanje je bilo ispred Društvenog doma gdje je velečasni Željko Volarić vodio molitvu i blagoslovio konjanike i odakle je povorka konjanika uz pratnju Trenkovih tamburaša i pjesmu krenula kroz selo i zaustavljala se na punktovima gdje su se sudionici okrijepili.
Završno druženje večeras je Društvenom domu uz tamburaški sastav „Legatto“ i Stjepana Jeršeka Štefa.

Photo: Franjo Samardžić i www.radiong.hr