Naslovnica GRAD GMNG – Otvorena izložba “Portreti” Božidara Bilopavlovića – Billya /VIDEO/

GMNG – Otvorena izložba “Portreti” Božidara Bilopavlovića – Billya /VIDEO/

1600
0
Podijeli objavu

U organizaciji Gradskog muzeja Nova Gradiška upriličena je jučer 26. lipnja izložba fotografija Božidara Bilopavlovića – Billya pod nazivom “Portreti”.
Novogradiščanin sa dugogodišnjim prebivalištem u Zagrebu, u suradnji sa djelatnicima muzeja podario je svojim sugrađanima ovu hvalevrijednu izložbu crno-bijelih fotografija na kojima se nalaze portreti poznatih ličnosti iz umjetničkih krugova s kojima je niz godina bio u društvu, a na nekima se nalaze i lica Novogradiščana.

Božidar Bilopavlović – Billy rođen je 17. prosinca 1951. godine u Novoj Gradiški. U rodnom gradu završava osnovnu školu i Gimnaziju, a maturalni rad je bila umjetnička fotografija.
Još kao osnovnoškolac započeo je s fotografiranjem, a za vrijeme srednjoškolskog obrazovanja i poslije nadograđivao je svoje znanje uz pomoć nekadašnjeg foto studija Vitković gdje su mu svoje iskustvo, posebno kod portretne fotografije, prenosili vlasnici Zora i Milenko Vitković.
U Zagrebu je pokušao upisati AKFIT, no nije uspio, pa je nekoliko godina radio u Novoj Gradiški kao profesionalni fotograf i dopisnik Večernjeg lista.
Povratkom u Zagreb završava studij na Višoj školi za socijalni rad, a tu profesiju i obavlja i danas.
Od 1978. godine, čestim boravkom u Zagrebu, počinje se družiti sa književnicima i ostalim umjetnicima, stoga je jedna od najstarijih fotografija sa izložbe snimljena upravo iste godine.
Tijekom dugogodišnjeg bavljenja u fotografiji Billy surađuje sa raznim piscima na grafičkom oblikovanju knjiga, a fotografije je objavljivao u Studentskom listu, Danasu, magazinu “Arena”, Hrvatskom slovu, Smibu, Modroj lasti i raznim drugim publikacijama.
Do danas je organizirao nekoliko samostalnih izložbi (Mala antologija lica, Tamne slike svjetlosti i Svetkovina ruža) od kojih je Mala antoogija lica bila osnova za nastanak vlastite knjige na temu portreta hrvatskih književnika.

Autor postava izložbe je kustos Gradskog muzeja Nova Gardiška Miroslav Pišonić koji je uz ravnateljicu Mariju Mihaljević i otvorio izložbu.

Izložba je otvorena do 19. srpnja.

Govor Božidara Bilopavlovića – Billya pogledajte u video snimci: