Naslovnica GALERIJA BODOVALJCI – Pokladnim jahanjem veselo čuvaju graničarski ponos i tradiciju /PHOTO galerija...

BODOVALJCI – Pokladnim jahanjem veselo čuvaju graničarski ponos i tradiciju /PHOTO galerija + VIDEO/

1384
0
Podijeli objavu

16. veljače 2020. – Danas je u Bodovaljcima bilo veselo i sunčano povodom 9. tradicionalnog Pokladnog jahanja. Cilj ove manifestacije je čuvanje kulturne baštine i starih pokladnih ali i raznih drugih povijesnih događanja koja su obilježila naš graničarski kraj.

Naime, svake godine jahači su odjeveni u iste oprave kao nekada davno graničari koji su obilazili kolege koji su čuvali granicu od Turaka noseći im jelo, piće i ostale potrepštine.

Članovi Udruge za promicanje kulturnih i tradicijskih vrijednosti “Pokladno jahanje”, kao i mještani, potrudili su se i ove godine učiniti ovaj događaj zabavnim i primamljivim za brojne sudionike i posjetitelje.

Čak 45 jahača i tri zaprege prodefilirale su Bodovaljcima gdje su ih domaćini sumještani širokih ruku dočekivali i ugostili nudeći im jelo i piće kao i svim ostalim nazočnima, te su na taj način piokazali koliko je veliko srce slavonsko.

  • VIDEO:

Otvorenje manifestacije je započelo u 12.30 sati ispred Mjesnog doma Bodovaljci, a jahače te sve sudionike i nazočne ispred udruge organizatora pozdravio je Branko Konjević zahvalivši se svim članovima, predsjedniku udruge Željku Matijeviću i načelniku Igoru Jurišiću na svesrdnoj potpori Općine Vrbje u organizaciji ove svečanosti.

Načelnik Općine Vrbje Igor Jurišić pozdravio je zasluženim prigodnim riječima organizatore i sudionike, a i sam nije mogao odolit biti jedan od jahača.

Svima prisutnima također se obratio i saborski zastupnik Davor Vlaović koji je i ove godine kao i svih prethodnih vijerno nazočio događaju koji je pokazuje i dokazuje kako se čuva baština i tradicija slavonskog kraja.

U 19 sati svečanost je nastavljena u Mjesnom domu pokladnom zabavom i nastupom legendarnog Stanka Šarića uz pratnju domaće tamburaške grupe “Satir”.

  • Izjave Igora Jurišića i Davora Vlaovića pogledajte u slijedećim VIDEO minutama:
Igor Jurišić
Davor Vlaović