Naslovnica POLITIKA HSS HSS – Očekuju od Vlade RH jednake mjere prema zdravstvu i...

HSS – Očekuju od Vlade RH jednake mjere prema zdravstvu i gospodarstvu

967
0
Podijeli objavu

Hrvatska seljačka stranka apelira na donositelje odluka da se u svim segmentima života i rada ponašaju racionalno i koriste resurse koje Hrvatska ima.

Zdravstvene mjere, kada ih planiraju i provode najstručniji ljudi u državi, su uspješne. Broj novozaraženih COVID-om je pod kontrolom. Tražimo od Vlade osnivanje Kriznog stožera za gospodarstvo u kojem će raditi naši najbolji ekonomisti i gospodarstvenici. Gospodarska situacija u Hrvatskoj je teška s tendencijom pogoršanja, broj zaposlenih je u stalnom padu , a broj otkaza eksponencijalno raste. Zaustavimo eksponencijalni rast nezaposlensti.

Podržavamo mjeru „subvencija minimalne plaće“ , ali to ne može i ne smije biti mjera usmjerena ciljanoj skupini jer cijelo hrvatsko gospodarstvo je ciljana skupina. Teško je izdvojiti kuhara, stolara, krojača ili turističkog radnika koji su radi izvrsnog provođenja zdravstvenog programa ostali bez posla. Tu i takvu mjeru treba usmjeriti i prema zaposlenima u poljoprivredi, istina oni imaju pune ruke posla, njive koje treba zasijati i stoku koju treba svaki dan nahraniti, problem poljoprivrednika je tržište i naplata, problem tržišta ima i turizam. Zato tražimo jedinstvene mjere za sve hrvatske gospodarstvenike neovisno o sektoru u kojem proizvode.

Predlažemo:

  • Formiranje  gospodarskog kriznog stožera, ne gledajući stranačku iskaznicu nego poslovne uspjehe,
  • Smanjenje javnog sektora, zabranu zapošljavanja radi popunjavanja nepopunjenih sistematiziranih radnih mjesta u županijama, ministarstvima i agencijama. Posjednostavnite procedure i ubrzajte donošenje odluka , zaustavite nepotrebno administriranje.
  • Oslobađanje plaćanja doprinosa na plaće i iz plaće svih zaposlenih naredna 3 mjeseca
  • Otvaranje tržnica – bez otvorenih tržnica blokirate poljoprivrednu proizvodnju. Proizvodnja jabuka u Hrvatskoj je 29.000 tona manja u 2019. u odnosu na godinu ranije. Što će biti u 2020. s jabukama i proizvodnjom ostalog voća i povrća bez pravodobnih mjera?
  • Isplata svih poticaja u poljoprivredi do 15. travnja 2020. – jedini preduvjet za novu sjetvu, a hrana mora biti strateški interes neovisnih država.
  • Otpis potraživanja za najam državnog poljoprivrednog zemljišta.
  • Moratorij na otplatu kredita godinu dana bez kamata,
  • Plaćanje PDV a po naplaćenoj fakturi

HSS traži provođenje predloženih mjera u roku 5 dana, sve ostalo je prekasno za već sada blokirano hrvatsko gospodarstvo.