Naslovnica ŽUPANIJA Aktualnosti STOŽER CZ BPŽ – POTVRĐENE JOŠ 4 OBOLJELE OSOBE

STOŽER CZ BPŽ – POTVRĐENE JOŠ 4 OBOLJELE OSOBE

963
0
Podijeli objavu

Danas s početkom u 12 sati održana je tiskovna konferencija Stožera Civilne zaštite na kojoj su javnosti pružene sve najnovije informacije vezane uz epidemije koronavirusa na području Brodsko-posavske županije.

Načelnik Stožera CZ BPŽ Stjepan Bošnjaković izvjestio je kako s današnjim danom imamo 4 nove osobe pozitivne na koronavirus. Time je brojka ukupno zareženih 8, s tim da je jedna osoba ranije preminula tako da je sada ukupno 7 osoba na liječenju. Danas u popodnevnim satima, izvjestio je Bošnjaković, očekujemo značajnu količinu zaštitne opreme koja pristiže opskrbnim kontigentom iz Zagreba, a namijenjena je za sve u sustavu. Oprema koja je nabavljena ranije distribuirana je u 6 zdravstenih ustanova, obje bolnice, domove zdravlja, Nastani zavod za javno zdravstvo i u Zavod za hitnu medicinu.

S obzirom na današnje količine preuzete opreme ići će se i korak dalje. Preuzet ćemo 41000 kirurških maski, 7000 maski FFP2, 1070 kirurških ogrtača i 530 zaštitnih naočala. Osim spomentih zdravstvenih ustanova, dio opreme bit će raspodijeljen liječnicima obiteljske medicine i stomatolozi, a dio opreme dobit će i Domovi za starije i nemoćne, mrtvozornici, Bolnica “Sv.Rafael” na Strmcu, Crveni križ kao i ustanove za zdravstvenu skrb u kući. Također dio opreme bit će odvojen za potrebe karantene kao i za operativne snage sustava Civilne zaštite, odnosno lokalne stožere CZ. Radi se o značajnoj količini opreme koja je pristigla iz Kine I UNICEF-a čija će se distribucija nastaviti i dalje sukladno potrebama kroz kanale koje je uspostavila Vlada RH. Oprema će biti preuzeta tijekom današnjeg popodneva, a sutra raspodijeljena ustanovama.

Dr.Ante Cvitković iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo BPŽ izvjestio je o trenutnoj epidemiološkoj slici na području Brodsko-posavske žuapnije kazavši kako je tijekom jutra potvrđen još jedan nalaz osobe koja je pozitivna na koronavirus. Time, kazao je Cvitković, u Brodsko-posavkoj županiji trenutno ima 8 osoba pozitivnih na koronavirus. Novopotvrđene 4 osobe pozitivne na koronavirus su kontakti osoba s već od prije utvrđenim koronavirusom. Iskorisitio je priliku podsjetiti na mjere socijalnog distanciranja te naglasio kako posebno trebaju biti oprezni pušači. 15 nalaza koji su pristigli su NEGATIVNI.

O četiri pozitivne osobe dr. Samardžić ravnatelj slavonskobrodske Opće bolnice, kazao je kako se radi o pacijenticama životne dobi od 19 do 65 godina koje razvijaju blagu ekspresiju bolesti COVID-19, a nad njima se vrši klinička obrada. Sveukupno u brodskoj bolnici 7 osoba je pozitivno na koronavirus. Trnutno se razmatra mogućnost povećanja broja testiranja kroz domove zdravlja kao i o mogućnosti uvođenja mobilne ambulante. Prema epidemiološkim napucima dnevno se radi do 40 “briseva”.

Antun Valić načelnik PU brodsko-posavske izvjestio je kako je trenutno je 1180 osoba u samoizolaciji, a tijekom protekla 24 sata evidentirano je 3 slučaja kršenja ovih mjera, Od početka primjene ove mjere zaprimljeno je 111 dojava od čega je u 29 slučajeva utvrđeno kršenje.

Od primjene mjere zabranje kretanja 29 osoba kretalo se bez propusnica

Župan Danijel Marušič kazao je da je unatoč trenutnoj epidemiološkoj slici situacija u Brodsko-posavskoj županiji dobra. Opetovano je apeliro na građane da se pridržavaju izrečenih mjera jer one nisu na snazi kako bi se nekome ograničavala sloboda, već da spriječe širenje bolesti. Zdravstveni radnici, kazao je Marušić, vode “rovovsku bitku” i naša je dužnost ne dovoditi ih u opasnost zbog nepoštivanja mjera i neodgovornog ponašanja. Zamolio je građane da situaciju shvate ozbiljno. Kazao je da sve institucije dobro rade svoj posao, da se Stožer CZ BPŽ sastaje gotovo svakodnevno, da nabavka opreme teče sukladno planu, no sve se to može ugroziti neodgovornim ponašanjem i zaobilaženjem pravila. Propusnice se ne smiju zlorabiti I izdavati olako jer sve mjere idu u smjenju kretanja, a time i širenja zaraze.

Izvor: bpz