Naslovnica GRAD Domovinski rat 25. godišnjica provedbe Programa psihosocijalne pomoći sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata ...

25. godišnjica provedbe Programa psihosocijalne pomoći sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata na novogradiškom području

2716
0
Podijeli objavu

Sve je počelo 1. travnja 1995. godine kada je, slijedom odluke Vlade RH o osnivanju Operativnog stožera za pomoć ratnim stradalnicima i pilot-programa psihosocijalne pomoći, u Novoj Gradiški formiran Tim za psihosocijalnu pomoć sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata.

U međuvremenu je pilot-program izrastao u Nacionalni programa psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata, razvijena je mreža Centara za psihosocijalnu pomoć i Područnih jedinica Ministarstva hrvatskih branitelja u cijeloj Hrvatskoj, programske aktivnosti mijenjale su se i stalno se prilagođavaju potrebama i problemima korisnika, neki stručnjaci više nisu angažirani na provedbi Programa, novogradiški se PSP-centar 2015. godine iz zgrade u dvorištu starog suda preselio u Dom hrvatskih branitelja… No, jedno se s godinama promijenilo nije – i nakon 31 500 intervencija i preko 500 timskih sinteza još je iste motivacije za pomaganje i suptilnosti za ratnu traumu među stručnjacima angažiranim u novogradiškom Centru za psihosocijalnu pomoć.

Mr. Ljiljana Lukačević, spec. kliničke psihologije, Mario Žakić, dipl. iur., Mira Linjaković, prof. pedagogije i Darija Marić, dipl. socijalna radnica doživljavaju to kao svoj profesionalni i ljudski dug Domovini.

Novogradiški Tim za psihosocijalnu pomoć primio je Priznanje i Zahvalnicu Ministarstva hrvatskih branitelja, Plaketu Brodsko-posavske županije, Medalju Grada Nove Gradiške, Zahvalnicu povjerenika Vlade RH za Okučane i zahvalnice novogradiških udruga proizašlih iz Domovinskog rata. A mi se u prigodi 25. godišnjice rada od srca zahvaljujemo kolegicama i kolegama koji su na kraćim ili dužim etapama bili s nama na tom putu, a to su: Jadranka Japundžić, dipl. socijalna radnica, Branko Medunić, dipl. socijalni radnik, Zdenka Bigović, dipl. socijalna radnica, Vesna Peterlik, dipl. socijalna radnica, Zrinka Krmpotić, socijalna radnica, Đurđica Turić, socijalna radnica, Marija Dautović, dipl. pedagog, Slavica Janošević-Ordanić, prof. pedagogije, Stjepan Erpačić, dr. med. spec. neuropsihijatar, Josip Vuk, medicinski tehničar, Koraljka Hausnet-Lasović, prof. psihologije, Ksenija Marenić-Zoričić, prof. psihologije, Zdravko Lang, prof. tjelesne kulture, Mira Žilić, prof. defektolog, te administratorice Ivanka Valešić i Darija Švaić. Puno smo toga i lijepog i stresnog skupa prošli. S tugom se sjećamo svojih umrlih kolega Slavka Pavlović, socijalnog radnika i Ivane Greiner, prof. defektologije…još nam nedostaju.

S osobitim poštovanjem i od srca veliko HVALA svim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata na godinama suradnje i povjerenja u nas, kao stručnjake i kao ljude. Susreti s Vama i dalje nas nadahnjuju i oplemenjuju!

Zahvalni smo i svim lokalnim medijima, na praćenju, podršci i suradnji u dobrim i onim manje dobrim vremenima.

A i mi smo, s vremena na vrijeme ostavljali iza sebe pisani trag o tome kako smo pružali psihosocijalnu pomoć u ratnim i poratnim vremenima, da se „zlu ne trebalo“ nađe nekim novim generacijama stručnjaka za neke druge krizne situacije.

Iskustva koja smo zabilježili u knjigama „Pogled izbliza“, „Desetogodišnja iskustva u pružanju psihosocijalne pomoći sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata 1995.-2005.“ i „Hrvatski psihosocijalni program“ zasigurno su primjenljiva i sada, u ovo doba korone.

Psihosocijalna, pravna i pedagoška pomoć obiteljima poginulih i umrlih hrvatskih branitelja, hrvatskim braniteljicama i braniteljima i članovima njihovih obitelji, hrvatskim vojnim invalidima Domovinskog rata, civilnim žrtvama iz Domovinskog rata i ostalim stradalnicima dostupna je i u uvjetima epidemije koronavirusa – u Domu hrvatskih branitelja putem dežurnog telefona 035/362-154 ponedjeljkom, utorkom, srijedom i četvrtkom od 15,00 do 16,00 sati. Zdravi bili!