Naslovnica HRVATSKA I SVIJET VLADA RH – Koje se mjere donose i kakva je reakcija Glasa...

VLADA RH – Koje se mjere donose i kakva je reakcija Glasa poduzetnika

946
0
Podijeli objavu

U suradnji s portalom Poduzetnik.biz konkretno doznajemo koje i kakave mjere Vlada Republike Hrvatske donosi u prvom valu paketu mjera poduzetih zbog epidemije korona virusom.

Vlada RH ažurirala paket mjera pomoći gospodarstvu u krizi, što je već pozdravila Inicijativa Glas poduzetnika.

Premijer Andrej Plenković: “Ne želim da ova kriza izazove ikakvu socijalnu frakturu!”

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković prije dva dana najavio je ažuriranje prvog predloženog paketa mjera pomoći gospodarstvu u suzbijanju krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, rekavši kako će on biti sveobuhvatan i robustan te usmjeren zaštiti gospodarstvenika, radnika i privatnoga sektora. Danas je u Banskim dvorima i predstavio najavljeni novi paket mjera, napominjući da je Vlada vrlo brzo reagirala na krizu te da su mnoge od predloženih mjera već u provedbi i s vrlo dobrim odjekom sa zainteresiranih strana.

Napomenuo je na početku da je ovo najveća kriza kakvu svijet odavno nije vidio, za nas svakako najveća od Domovinskog rata. Situacija je to teža i zahtjevnija zato što nitko ne može procijeniti koliko će ovo sve skupa trajati. Važno je naglasiti da smo svi skupa kao društvo zrelo pristupili problemu, poduzeli pravodobne akcije, što je situaciju na vrijeme stavilo pod kontrolu jer zdravlje je najvažnije, rekao je premijer.

Mjere #1

Na prvi paket mjera dosad je već odreagiralo više od 65.000 poduzeća i tako krenulo u spašavanje radnih mjesta. Odlučili su izaći i s novim, dodatnim paketom mjera i kao Vlada čvrsto stati iza radnika. Ako poslodavci zadržavaju zaposlenike, prijašnja naknada po zaposleniku u travnju i svibnju podiže se na 4000 kuna.  

Mjere #2

Druga mjera ide prema poduzećima kojima je onemogućen ili znatno otežan rad. Bit će oslobođeni poreza na dobit, poreza na dohodak i doprinose za iduća tri mjeseca oni koji su imali pad prihoda od 20 do 50%.

Oni koji imaju pad prihoda veći od 50%, njih će u potpunosti osloboditi plaćanja svih poreznih obveza. One tvrtke koje ostvaraju više od 7,5 milijuna kuna, oslobađaju se poreznih obveza proporcionalno padu.

Mjere #3

PDV će se plaćati po naplaćenom, a ne po izdanom računu. To ne podrazumijeva oslobađanje od plaćanja PDV-a. Rok za predaju godišnjih financijskih izvještaja za 2019. odgađa se na 30. lipnja i ukida se plaćanje naknade Fini. Ministri su dobili nalog da obavljaju samo one naloge koji su nužni za funkcioniranje države, dakle, samo nužne rashode.

Mjere #4

Javni naručitelji nabavljat će najmanje 60% poljoprivrednih proizvoda iz hrvatske proizvodnje ili prerade. Izvanrednom mjerom otkupit će se svi viškovi mlijeka kod domaćih mljekara.

Datum izlaska iz izolacije

Do kojeg datuma će trajati karantena, premijer Plenković nije mogao odgovoriti, tvrdeći da nitko to ne zna te da različite zemlje različito reagiraju na cijelu situaciju. Ono što mu se čini najvažnijim u ovom trenutku jest da ostanemo svi složni i da se zajedničkim snagama borimo protiv krize. Zasad imamo blag linearni rast oboljelih, ali i velike gospodarske i socijalne posljedice, no ne želi dopustiti da ovo izazove ikakvu socijalnu frakturu.

Otpis dugova građanima

Premijer će razgovarati s državnim tvrtkama o eventualnom otpisu režijskih dugova građanima, razgovarat će sa sindikatima te s različitim poduzećima koji isporučuju građanima troškove režija, nastojeći postići suglasje oko optimalnog rješenja.

Sredstva osigurana

Vlada RH osigurala je sredstva za pokrivanje prvih obveza, u tjednima prije Ministarstvo financija zadužilo je oko 7 milijardi kuna. Prvi izvori financiranja bit će u dogovoru s Hrvatskom narodnom bankom, a poslije i s komercijalnim bankama, tražit će angažman mirovinskih fondova, međunarodnih financijskih institucija, kao i sredstva iz Europske komisije, o čemu su već danas pregovarali s povjerenikom za proračun EU-a Johannesom Hahnom.

Turizam

O najgore pogođenom sektoru turizma premijer Plenković nije želio spekulirati. Rekao je da će ministar turizma Gari Capelli jasno artikulirati potrebe u turizmu i predložiti optimalne mjere, potvrdivši da je situacija u turizmu svakako najkritičnija.

Bolni rezovi

Najavio je rezanje troškova u državnim i javnim službama koji će biti “ozbiljni i veliki”. Svi ministri dobili su naputke. Ožujak smatraju uvodom u krizu, a pravi rezovi počet će s plaćom u svibnju. Tu temu otvorit će i sa sindikatima, no prije razgovora sa sindikatima neće ideje o rezovima iznositi u javnost.

U svakom slučaju, ove mjere donose se na rok od tri mjeseca, a nakon toga će Vlada pripremati nove mjere, s obzirom na razvoj situacije. Ukupni efekt dosadašnjih mjera iznosi 8,5 milijardi kuna (povećanje s 3250 na 4 tisuće kuna) i 9-12 milijardi kuna (otpis poreza).

Mirovine neće dirati ni u kojem slučaju, zaključio je na kraju hrvatski premijer Andrej Plenković.

Reakcija Glasa poduzetnika

“U Glasu poduzetnika vrlo smo zadovoljni drugim paketom mjera za gospodarstvo koje je predstavila Vlada na današnjoj tiskovnoj konferenciji. Mjere su u skladu sa zahtjevima koje smo inicijalno definirali i poslali Vladi, a pozdravljamo i najavljene mjere štednje i smanjenja javne potrošnje. Ovim potezom Vlada je pokazala zrelost i spremnost da omogući podršku privatnom sektoru da prebrodi ovu veliku krizu. Ostalo je još nejasno što je s parafiskalnim nametima, pretpostavljamo da i oni spadaju u otpis obveza, vjerujemo da će to biti u potpunosti razjašnjeno sutra. Potrebno je osigurati da sve jedinice lokalne samouprave pruže primjerenu podršku lokalnim poduzetnicima otpisom komunalne naknade i najma za poslovne prostore i javne površine. Vlada još ima veliki zadatak dogovoriti s bankama i leasing kućama da se krediti i leasinzi zamrznu na 12 mjeseci, kako bi gospodarstvo moglo doći do daha kada ponovo krene. Ovo je tek početak zajedničke borbe, još je puno posla ispred nas. Potrebno je osigurati brzu, efikasnu i nerestriktivnu provedbu mjera. Ima još dosta otvorenih pitanja koja trebaju odgovore. Što je s tvrtkama koje su u ožujku mislile da neće moći zadržati radnike s mjerama iz prvog paketa, mogu li ih vratiti na posao i prijaviti se za potporu? Što je sa sezonskim obrtima, prvenstveno u turizmu, koji su u ovom periodu zatvoreni? Ova i druga otvorena pitanja ćemo Vladi adresirati u sljedećem periodu” – poručili su iz Glasa poduzetnika, što je uime Inicijative potpisao jedan od čelnika Dražen Oreščanin.

Izvor: Poduzetnik.biz, Foto – D. Ivanković, novagradiska.eu (arhiva)