Naslovnica POLITIKA HSS HSS od Vlade RH očekuje agresivniji i snažniji nastup u borbi za...

HSS od Vlade RH očekuje agresivniji i snažniji nastup u borbi za poljoprivredu

961
0
Podijeli objavu

Saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović u ponedjeljak je u Hrvatskom saboru raspravljao o Dopunama Zakona o poljoprivredi, koji se donosi po hitnoj proceduri s ciljem osnaživanja hrvatske poljoprivrede i povećanja proizvodnje hrane. Vlaović smatra da je 52,5 milijun kn za pomoć poljoprivrednicima, uz 2,5 milijuna kuna za interventni otkup mlijeka, premalo u odnosu na ukupno 60 milijardi koji će se izdvojiti za potpore gospodarstvu i građanima u RH zbog krize uzrokovane pandemijom korona virusa.

Ministrice zašto ste pristali na umanjenje proračuna Ministarstvu poljoprivrede za 5%? Za donošenje odluka i pravih prijedloga potrebna je hrabrost. Ukoliko predložite mjere koje će pomoći hrvatskoj poljoprivredi imati ćete moju, a vjerujem i podršku ostalih saborskih kolega. Ako Vam je stalo do poljoprivrede i proizvodnje hrane u RH, ako je poljoprivreda strateška grana, ako je hrana pitanje nacionalne sigurnosti krajnje je vrijeme da ozbiljnije pristupamo hrvatskoj poljoprivredi.“, kazao je Vlaović i podsjetio da poljoprivreda nigdje u svijetu nije prepuštena tržištu nego je visoko subvencionirana jer ozbiljne ekonomije vode brigu o dostatnosti proizvodnje hrane.

Mi u Hrvatskoj konačno se moramo okrenuti poljoprivredi i proizvodnji hrane. U Hrvatskoj je previše neobrađenog poljoprivrednog zemljišta“, istaknuo je i dodao kako se kasni s natječajima za državno poljoprivredno zemljište i procedurama za isto te dodao „ Deset raspisanih natječaja u RH je vaš četverogodišnji rezultat.“

Vlaović je ponovo postavio pitanje stanja robnih rezervi zanimalo ga je zašto se o tom pitanju raspravljalo na zatvorenom dijelu sjednice Vlade, te koliko pojedinih prehrambenih proizvoda imamo u robnim rezervama.

Jesu li robne zalihe samo na papiru ili ih imam i fizički prisutne. Hoće li se reagirati na tržištu? Vidljivo je da cijene pojedinih prehrambenih proizvoda rastu. Sjetva je pred nama, a to je i prilika za ugovaranje proizvodnje za robne rezerve kod hrvatskih seljaka. Novac hrvatskih poreznih obveznika treba usmjeriti prema hrvatskoj proizvodnji. Bilancu hrvatske poljoprivrede treba napraviti. Strahujem da nam se ne dogodi isto što i s medicinskom opremom koju smo pokušali uvesti iz Njemačke, ali su kamioni zaustavljeni na granice jer je njihova ministrica procijenila da taj materijal treba njemačkom zdravstvu. To se sutra može dogoditi s hranom koju uvozimo iz Italije, Španjolske ili Francuske. Danas se u medijima govori o problemu uvoza govedine iz Argentine.“

Vlaović je zatražio zaustavljanje uvoza za sve poljoprivredne proizvode, neke od njih i sumnjive kvalitete, koje naši poljoprivrednici ne mogu plasirati na tržište, a propada im na njivama ili na farmama. Zatražio je moratorij na poljoprivredne kredite s grace periodom godinu dana bez kamata.

Pomalo se bojim velikog interesa trgovačkih lanaca za seljačke proizvode malih OPG-ova. Bojim se koju će cijenu ponuditi i kakvi će biti rokovi plaćanja. Zato je puno bolja varijanta da država uredbom vlastitim ustanovama da naputak o načinu kupovine domaćih poljoprivrednih proizvoda.
Cvjećari nemaju kome prodati cvijeće, 1 mil. kn planirano za njih je dostatno za grijanje 6 plastenika. Što će vinari koji nisu prodali vino? Što će proizvođači junećeg mesa kojima otkazuju narudžbe iz Dalmacije, a imali su dogovorenu suradnju? Junadi ima i u Kobašu i oko Đakova i oko Vinkovaca.“

Zastupnik Vlaović je zatražio smanjenje administriranja i olakšanu komunikaciju kada se radi o sezonskim radnicima u poljoprivredi. Zaključio je izlaganje riječima:

„Ministrice od Vas očekujem agresivniji i snažniji nastup, našu podršku u borbi za poljoprivredu imate!“

Foto: ilustracija / arhiva novagradiska.eu