Naslovnica POLITIKA HSS HSS – Poljoprivrednici se teško mogu nositi s nedaćama koje ih sustižu...

HSS – Poljoprivrednici se teško mogu nositi s nedaćama koje ih sustižu od Ministarstva do vremenskih nepogoda

956
0
Podijeli objavu

Saborski zastupnik Davor Vlaović raspravljao je u ime Kluba zastupnika HSS-a i Demokrata o Zakonu o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima kojima se želi olakšati položaj fizičkih osoba kojima dio primanja odlazi na ovrhe kako bi lakše podnijeli negativne ekonomske posljedice nastale zbog COVID-19. Zakonom se nastoji smanjiti šteta u gospodarskom poslovanju, fizičkim osobama omogućiti raspolaganje svim primanjima koja primaju na račune u bankama.

Vlaović je Zakon podržao rekavši da su sve mjere koje se poduzimaju dobre, ali kratkoročne. Zatražio je strateško promišljanje i rješenja za gospodarstvo i građane nakon prestanka mjere socijalne izolacije jer tek tada će nastati siromaštvo i glad zbog neimaštine.

Težište rasprave usmjerio na utjecaj Zakona na Slavonce koji su ostali bez sezonskog posla u turizmu s kojim su računali i na poljoprivrednike i proizvođače hrane koji su sustavno zanemarivani u prethodnom razdoblju.

„Mi iz HSS-a tražimo da se zakonski uredi moratorij na kredite jer model direktnog dogovora banaka s građanima uvijek loše završi za građane. Građanima krediti postaju skuplji nego dosada. Predstavnici vladajućih i ovdje u Saboru štite banke koje su u krizi 2008. ostvarile dobit, ostvaruju ga i danas. Banke se solidarno trebaju odreći dijela dobiti. – kazao je. Vlaović.

Nedopustivim je ocijenio otpuštanje radnika u javnim poduzećima i u INA-i koja otpušta radnike u pojedinim poslovnicama.

Vlaović je zatražio mjere kojima će se organizirati proizvodnje u svim sektorima od zdravstvenih potrepština do šibica jer samo jačanjem vlastitih gospodarskih aktivnosti Hrvatska će pokazati da je savladala lekciju iz neovisnosti i da će iz krize izaći snažnija.

Resornim ministrima, osim ministrici poljoprivrede koje nema, je zamjerio rad na samopromociji u vremenu koje ne dopušta politikantstvo već traži akciju. Zatražio je hitnu akciju u sektoru poljoprivrede.

„Mnogi govore o samodostatnosti u proizvodnji hrane i pomoći poljoprivredi. Promatrajmo poljoprivredu kao sektor za investiranje kroz proizvodnju i preradu hrane, očuvanje i stvaranje novih radnih mjesta, čuvanje suverenosti Republike Hrvatske.

Europski povjerenik za poljoprivredu rekao je da zemljama članicama nudi dodatnih 6 milijardi eura za oživljavanje poljoprivrede. Treba samo poslati zahtjev.

Što je poduzela i poduzima naša Vlada i naše Ministarstvo poljoprivrede? Naš proračun za poljoprivredu u 2020. smo smanjili.“ – ističe Vlaović.

Vlaović je kazao da će zbog kašnjenja poticaja za 2019. poljoprivrednici sjetvu obaviti novim zaduživanjima kod organizatora proizvodnje i trgovaca koji su digli cijene repromaterijala što dodatno poskupljuje proizvodnju, a domaća hrana postaje nedostupna osiromašenim hrvatskim građanima, baš kao što su vrgoračke jagode danas.

„Da su poljoprivrednici dobili poticaje, da su išli s avansnim plaćanjem repromaterijala sigurno bismo imali jeftiniju i proizvodnju i hranu. Stalno kasnimo i čudimo se kako su drugi uspješniji. Ako nam je interes proizvodnja hrane moramo dalje gledati“, kazao je da se poljoprivrednici teško mogu nositi sa svim nedaćama koje ih sustižu od Ministarstva poljoprivrede koje nema viziju do vremenskih nepogoda, mraza, tuče i suše za koju nisu pripremljeni.

Poljoprivreda bi morala biti nacionalni interes, gledajući vladine mjere pitam se je li to uistinu tako?“ – riječi su saborskog zastupnika HSS-a Davora Vlaovića.