Naslovnica C'EST LA VIE JE LI ODLUKA ODOBRAVANJA REKREATIVNOG RIBOLOVA POŠTENA PREMA SVIM GRAĐANIMA ?

JE LI ODLUKA ODOBRAVANJA REKREATIVNOG RIBOLOVA POŠTENA PREMA SVIM GRAĐANIMA ?

1044
0
Podijeli objavu

Na osnovu odluke i date suglasnosti Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske, Stožer Civilne zaštite Brodsko-posavske županije jučer je donio odluku o odobravanju rekreativnog ribolova na ribolovnim vodama na području županije.

Naravno da je županijski Civilni stožer upozorio sve ribolovce i dao naputke kako da se pridržavaju mjera (VIŠE U PRIVITKU), No što je sa ostalim građanima?

Svjedoci smo oštrih, ali i svrsishodnih mjera zaštite u borbi protiv korona virusa koje bi trebale vrijediti za sve građane.

Nedavni podatci CZ BPŽ od 15. ožujka govore o ozbiljnosti mjera i činjenici da se do propusnica ne može ni lako doći.

“Od stupanja na snagu „Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj” (23. ožujka 2020. godine), stožeri civilne zaštite općina i gradova s područja Brodsko-posavske županije izdali su sveukupno 25.996 propusnica, od čega je trenutno važećih 5.301. U istom je razdoblju ODBIJENO 1.414 zahtjeva za izdavanje propusnica”. – Potvrda CZ BPŽ 15. ožujka.

Dodamo li tome da su nedvno odbijeni zahtjevi načelnika o ukidanju propusnica između grada i teritorijalno najbližih općina koje graniče sa Novom Gradiškom i Slavonskim Brodom, dovodi se u pitanje da li je odluka o odobravanju rekreativnog ribolova poštena prema svih ostalih građana koji ne mogu npr. isto tako rekreativno biciklom otići bez propusnice niti u najbližu općinu? Jer to nije neophodan razlog. A da se ne govori o proceduri ako, primjerice, nekoga zaboli zub ili mora otići do grada zbog raznih drugih važnih razloga privatne prirode.

I sve to u vrijeme kada je Policija na općinskim graničnim punktovima i provjerava propusnice, još su uvedeni dronovi za praćenje.

PROPUSNICE SE PO LOGICI OZBILJNOSTI MJERA IZDAJU NAMJENSKI ZA VAŽNIJE ARGUMENTE.

Naravno, ne podcjenjujući nikoga i ništa, ostaje pitanje da li je u ovom trenutku rekreativni ribolov od velike važnosti u odnosu na ostali spektar općedruštvenih zanimacija i rekreacija.

Logički, jedan od realnih i opravdanih razloga je izdavanja propusnica poljoprivrednicima koji imaju zemlju u nekoj drugoj općini, ali to je od GOSPODARSKE VAŽNOSTI.

Županijski Stožer civilne zaštite i nadalje poziva sve građane da poštuju mjere i preporuke nacionalnog Stožera CZ, a posebice one o potrebi fizičkog distanciranja, zabrane okupljanja na javnim površinama i izbjegavanja privatnih okupljanja u većem broju. – navodi u priopćenju Stjepan Bošnjaković, načelnik županijskog Stožera civilne zaštite BPŽ.

Razumijemo da je ova kriza urokovala kaos kakvog nismo doživjeli od rata, te da bi građani trebali imati razumijevanja prema Nosiocima i donositeljima navedenih odluka, ali ne bi li pravila onda trebala vrijediti i za sve građane.

Naravno da rekretivni ribolov opušta ljude i smanjuje paniku i strah, no ne rekreiraju se svi ribolovom, odnosno lovom.

Mnoge planirane aktivnosti od većeg značaja raznih sportskih i ostalih udruga su diljem Hrvatke otkazane što će zasigurno poslije krize nositi posljedice i to građani poštuju.

Stoga, ne bi li mjere i odluke trebale biti iste za sve?

Foto: Facebook