Naslovnica GRAD Gospodarstvo IPNG – POTPISANA SREDSTVA U IZNOSU OD 119,2 MILIJUNA KUNA ZA NAJVREDNIJI...

IPNG – POTPISANA SREDSTVA U IZNOSU OD 119,2 MILIJUNA KUNA ZA NAJVREDNIJI PROJEKT GRADA

3532
0
Podijeli objavu
Tomislav Petrić, ravnatelj SAFU, Ivana Trupina, zamjenica gradonačelnika grada Nova Gradiška, Adam Đanić, direktor Industrijskog parka Nova Gradiška, Larisa Vukušić, direktorica Centra kompetencija za napredno inženjerstvo Nova Gradiška, Darko Horvat, Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Vinko Grgić, gradonačelnik grada Nova Gradiška i Sandra Petrović, voditeljica odjela usluga i investicija u Industrijskom parku Nova Gradiška

Kako doznajemo od Adama Đanića, dirtektora Industrijskog parkam Nova Gradiška u prostorijama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Centar kompetencija (CEKOM) za napredno inženjerstvo Nova Gradiška u vrijednosti od 119,2 milijuna kuna.

Svrha ovog projekta je unapređenje konkurentnosti poslovnog sektora i regije zapadne Slavonije uspostavom istraživačko – razvojne infrastrukture i povećanim ulaganjem u razvoj novih proizvoda i usluga zasnovanim na RDI aktivnostima, a s provedbom projekta kreće se od 01. srpnja ove godine.

Provedbom 7 kolaborativnih istraživačko – razvojnih projekata u razdoblju od 4 do 5 godine od početka realizacije projekta planiran je razvoj i komercijalizacija 7 inovativnih proizvoda novih za tvrtke i tržište, nova zapošljavanja visokoobrazovane radne snage, zaštita intelektualnog vlasništva – 2 patenata, 5 industrijskih dizajna, 2 žiga i 5 procesa; povećanje ulaganja privatnog sektora u RDI za 150%, a što će zajedno doprinijeti rastu prihoda tvrtki partnera, izvoza, profitabilnosti, rastu zapošljavanja te osnivanju 25 novih tehnološki orijentiranih tvrtki.

Darko Horvat, Larisa Vukušić i Vinko Grgić

U provedbi projekta Centar kompetencija za napredno inženjerstvo Nova Gradiška sudjeluje ukupno 7 partnera Industrijski park Nova Gradiška d.o.o., Klimaoprema d.d., Migautomatika d.o.o., Hladni val d.o.o., Altpro d.o.o., Inin d.o.o. i Strojarski fakultet Slavonski Brod, te 2 tvrtke suradnici na projektuAtlantic Aminolabs d.o.o. i Clarum d.o.o. s ciljem ostvarenja maksimalnih sinergijskih učinaka u razvoju podrške inovativnim, RDI aktivnostima poduzeća kroz primjenu istraživanja i njihove komercijalizacije.

U prvom dijelu provedbe projekta predviđena je izgradnja poslovne građevine na površini od 3.074 m2 u vrijednosti ok 41,5 milijun kuna te opremanje laboratorija za 3D tehnologiju, laboratorija za visokobrzinsku obradu metala, laboratorija za toplinsku obradu, laboratorija za automatizaciju i robotiku te kupnja informatičke opreme u vrijednosti od 28 milijuna kuna.

Novogradiški tim:
Adam Đanić, Ivana Trupina, Larisa Vukušić, Vino Grgić i Sandra Petrović

U financiranju provedbe projekta sudjeluju partneri zajedno s nositeljem projekta – CEKOM za napredno inženjerstvo.

Nova Gradiška s 20% od ukupnih prihvatljivih troškova projekta, dok su preostalih 80% bespovratna sredstva dobivena putem natječaja ˝Podrška razvoju Centara kompetencija˝ iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a na koji je projekt prijavljen još u kolovozu 2017. godine.

CEKOM NI NG podržava integriranu ekonomsku transformaciju obrade metala, strojarstva i proizvodnju hrane podupirući tehnološke i praktične inovacije (modernizacija, diversifikacija, tranzicija, radikalne tehnološke promjene i uvođenje inovacija.)

Realizacijom Projekta uspostavlja se kvalitetna RDI infrastruktura, doprinosi razvoju regionalnog inovacijskog sustava, unapređuje suradnja poslovnog i razvojno istraživačkog sektora, daje potpora ulaganju privatnog sektora u razvojno istraživačke aktivnosti te omogućava razvoj ljudskih potencijala u području istraživanja i razvoja i novih tehnologija.

Da je Nova Gradiška mali grad s velikim idejama dovoljno govori kako je Grad Nova Gradiška do sada proveo preko 500 milijuna kuna projekata sufinanciranih EU sredstvima. Trenutno u provedbi i pripremi projekata vrijednosti više od 167 milijuna kuna. Važnost ulaganja u razvoj znanja i tehnologija glavni su pokretači modernih ekonomija, ključ konkurentske prednosti upravo leži u razvoju RDI projekata. Nova Gradiška se nalazi među boljim gradovima koji se baziraju na poduzetništvu i prepoznao je ovaj projekt kao ključ uspjeha za razvoj budućih investicija.

Posebno je važno istaknuti kako je samu prijavu projekta samostalno pripremala lokalna razvojna agencija Grada Nove Gradiške – Industrijski park Nova Gradiška d.o.o. s čime je pokazano da i mali gradovi poput Nove Gradiške imaju visokostručne ljudske kapacitete potrebne za pripremu vrlo složene projektne prijave na jedan od najzahtjevnijih natječaja objavljenih u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je 3.jpg

O složenosti natječaja i projektnih prijava govori i informacija kako je evaluacija projekata od strane nadležnih tijela trajala gotovo 3 godine.

Da se razvoj gospodarstva jednog Grada može temeljiti upravo na projektima sufinanciranim iz fondova EU govori da je Industrijski park Nova Gradiška d.o.o. do sada osigurao više od 115 milijuna kuna bespovratnih sredstava, te potakao ulaganja više od 171 milijun kuna.

Industrijski park Nova Gradiška d.o.o. trenutno provodi projekt Tehnološki inkubator vrijednosti 29,8 milijuna kuna, koji je u svojoj završnoj fazi te koji uključuje izgradnju i opremanje ukupno 55 uredskih i proizvodnih prostora za tehnološki orijentirane i novoosnovane tvrtke na površini od 3.800m2; a na istoj čestici krajem ove godine planiran je i početak izgradnje poslovne zgrade CEKOM-a za napredno inženjerstvo N. Gradiška. Sinergijom ova dva projekta poduzetnicima na širem regionalnom području pružit će se visokokvalitetna poslovna te razvojno – istraživačka infrastruktura uz poslovnu podršku koju pružaju djelatnici IPNG – a d.o.o. kroz odjel poslovnih i marketinških usluga.

Na taj način omogućit će se jačanje konkurentnosti poslovnog sektora u regiji, podupirat će se poduzetništvo temeljeno na znanju i novim tehnologijama, jačat će izvozna orijentiranost tvrtki i konkurentnost na međunarodnom tržištu, stvorit će se preduvjeti za otvaranje kvalitetnih radnih mjesta, a što će sve zajedno doprinijeti pametnom i održivom regionalnom razvoju Slavonije. – navodi u Adam Đanić.