Naslovnica POLITIKA HSS DAVOR VLAOVIĆ – KRAJNJE JE VRIJEME ZA LOV KRUPNIH RIBA KOJE PLIVAJU...

DAVOR VLAOVIĆ – KRAJNJE JE VRIJEME ZA LOV KRUPNIH RIBA KOJE PLIVAJU U MUTNOM

977
0
Podijeli objavu

Raspravu o izboru glavne državne odvjetnice saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović iskoristio je kako bi ukazao na probleme koje hrvatsko pravosuđe ne rješava, a sam postupak predlaganja smatra netransparentnim jer nisu svi kandidati imali iste uvjete predstavljanja zastupnicima putem saborskih odbora koji će u konačnici glasanjem donijeti odluku o imenovanju. Od glavne državne odvjetnice očekuje novi pravedniji način postupanja i donošenja odluka koje će vratiti vjeru građana u funkcioniranje države.

  • Hrvatski narod od glavne državne odvjetnice ne očekuje isključivo samokritičnost. Očekujemo da bude hrabra i odlučna u povući prave poteze da bi došlo do promjena u sustavu. Zakoni se u Hrvatskoj ne provode prema svima jednako. Dokaz tomu su desetine velikih sudskih procesa koji traju, a velike ribe uspješno plivaju bez presuda – bio je ironičan Vlaović te se zapitao „di su pare”? jer vrlo malo je kuna do sada vraćeno u državni proračun što je po njemu jedan od razloga zašto između ostalog nema novca za zaposlene u odvjetništvu i sudstvu.

Prema Vlovićevim riječima hrvatski problem je nefunkcioniranje pravosudnog sustava i nepovjerenje građana u isti jer tijela sustava ne rade svoj posao. Naveo je primjere koji najbolje oslikavaju stanje u Hrvatskoj:

  • Državni inspektorat je osnovan s ciljem kontrole zakonitosti rada u Hrvatskoj, od samog starta glavni državni inspektor Mikulić je akter mnogih afera od zapošljavanja supruge bez natječaja, sumnjivih zapošljavanja u Studentskom centru. Posljednje je spajanje ureda državne uprave i županija gdje se daju otpremnine, a zatim zapošljava pod čudnim okolnostima. Najava je bila rezanje administracije, vi dajete otpremnine, a zatim bez natječaja zapošljavate. Zato sustav puca po šavovima.

Vlaović se u raspravi osvrnuo na rad i nalaze Državne revizije koji često ukazuju na nepravilnosti u radu državnih tijela, lokalne i regionalne samouprave, javnih poduzeća koji nažalost završavaju kao slovo na papiru bez jasnog i konkretnog djelovanja nadležnih tijela.

  • Tko je suđen po nalazu Državne revizije? Od nove državne odvjetnice očekujem da će joj nalazi Revizije biti često štivo za čitanje po kojem će postupati. Do sada za takvo djelovanje nije bilo volje i stječe se dojam o stalnom zataškavanju nepravilnosti.

Vlaović je zatražio od državnog odvjetništva zaštitu imovine RH jer veliki broj lokala na atraktivnim lokacijama privilegirani pojedinci koriste bez plaćanja najma.
Naglasio je da Državno odvjetništvo rješava problematiku državnog poljoprivrednog zemljišta i trebalo bi štiti interes Republike Hrvatske, a to ne čini:

  • Pitam vas je li u slučaju Agrokora i prijenosa koncesija na Fortenova grupu Državno odvjetništvo zaštitilo državu ? Nije. Koncesija je prenesena temeljem nagodbe koja je imala snagu ovršne isprave bez da je Fortenova platila obvez e državi. Niti jedan naš OPG ne može produžiti zakup ili koncesiju, a da ne plati i zadnju lipu zakupa ili koncesije.

Zaključio je kako u Hrvatskoj nisu svi isti pred zakonom, a jedan od primjera je spor koji se vodi u Đakovu radi nestanka pšenice iz robnih rezervi za što nitko nije kriv,  seljaci su ostali kratkih rukava, a  jedino golubovi siti jer stotine tona pšenice nije malo hrane.

Raspravu je završio u sarkastičnom tonu zapitavši jesu li ti golubovi pili vodu u Slavonskom Brodu pa i nju zagadili u čemu sigurno nije sudjelovao onaj golub koji iz Međugorja drži socijalnu distancu od hrvatskog pravosudnog sustava.