Naslovnica ŽUPANIJA Aktualnosti CZBPŽ – POTVRĐENA JOŠ JEDNA NOVOOBOLJELA OSOBA U ŽUPANIJI

CZBPŽ – POTVRĐENA JOŠ JEDNA NOVOOBOLJELA OSOBA U ŽUPANIJI

1087
0
Podijeli objavu
Stjepan Bošnjaković, načelnik stožera CZ Brodsko-posavske županije

Na tiskovnoj konferenciji Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije koja je održana nakon redovne sjednice, potvrđena je još jedna novooboljela osoba od COVID-19.

Dr. Ante Cvitković, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije uz potvrdu ove informacije dodao je kako je od početka pandemije na području županije koronavirusom zaraženo 30 osoba.

Od 30 zaraženih osoba, jedna je osoba preminula, a s današnjim danom bilježi se i 13 izlječenja od COVID-19. Od radnika Đuro Đaković Montaže koji su nedavno (2. svibnja 2020.) pristigli iz Švedske, 7 je pozitivno na koronavirus kao i njihova 3 obiteljska kontakta. Od iste skupine radnika još 2 su pozitivna, no oni NISU sa područja Brodsko-posavske županije. Testirani su i ostali radnici kao i neki od njihovih obiteljskih kontakata, a testiranja će s provoditi i dalje, odnosno, ponoviti,  s obzirom na činjenicu kako inkubacija koronavirusa traje 14 dana. Iz iste zemlje ranije su pristigle još 2 grupe radnika koji su testirani, a svi nalazi su bili negativni. Testiranje će biti ponovljeno za grupu radnika koja je pristigla 1. svibnja. Dr. Cvitković ponovio je preporuke HZJZ koje se tiču samoizolacije Za hrvatske državljane ne provodi se više mjera samoizolacije koja je trajala 14 dana, već im se prilikom ulaska u RH od strane granične policije uručuje letak u kojem ih se obvezuje da poštuju opće i posebne preporuke i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kojima se preporučuje da čim više ograniče kontakte s drugim osobama iz svoje okoline te da izvan svoj neodgodive poslove tijekom 14 dana od dana ulaska u Republiku Hrvatsku. Naglasio je i to da ukidanje mjere samoizolacije ne znači opuštanje prema mjerama držanja fizičke distance i odgovornog ponašanja.

Dr. Josip Samardžić, ravnatelj brodske Opće bolnice, kazao je kako je u njoj, odnosno, u COVID1 i COVID2 zgradama trenutno hospitalizirano 15 osoba, od kojih je 7 pozitivno na koronavirus. Šest osoba ima blažu kliničku sliku dok je jedna starija osoba, u 7. desetljeću života i uz  ranije komorbiditete razvila srednje tešku kliničku sliku bolesti.

Jučer je učinjeno 65 „briseva” i unatoč prividu da se situacija smiruje u bolnici je vrlo aktivno, te, kako je rekao dr. Samardžić, još neko vrijeme održavat će se stanje pripravnosti. U tijeku je reaktivacija bolničkog sustava te je još jednom pozvao građane na oprez i odgovornost posebice kod dolaska na zdravstvene preglede. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, trenutno je 40% manje hospitaliziranih. Planira se provesti ispitivanje pacijenata koji su bili pozitivni i onih u COVID odjelima kako bi se dobila detaljnija slika o prisutnosti koronavirusa.

Načelnik PU Brodsko-posavske, Antun Valić, kazao je kako je pod mjerom samoizolacije u BPŽ 625 osoba, a nakon uzimanja briseva taj će se broj uvelike smanjiti, jer je mjera izrečena temeljem prelaska državne granice. Sve osobe koje budu prelazile granicu s RH više neće biti u evidenciji samoizolacije, no bit će uvedeni u evidenciju s točnim mjestom i datumom ulaska te će im biti uručen letak s naputcima i preporukama HZJZ. Pozvao je građane da se preporuka pridržavaju te se kreću samo u najnužnijim situacijama. Do sada je izvršeno 180 provjera kršenja mjere samoizolacije temeljem dojava i 1361 provjera samoinicijativno od strane Policije.

Načelnik Stožera CZ BPŽ Stjepan Bošnjaković potvrdio je informaciju da su zaraženi u posljednjih tjedan dana radnici „Đuro Đaković” Montaže i poduzimaju se sve radnje kako bi se daljnji rizici sveli na minimum. Na istom gradilištu u Švedskoj nalazi se još 26 radnika koji bi u Hrvatsku trebali stići nakon njegova zatvaranja 19. svibnja. Sa Upravom ove tvrtke, kazao je Bošnjaković, bit će dogovorna dva modela za njihov povratak. Po prvom bi se radnicima preporučilo da ne dolaze dok se za to ne ostvare uvjeti, a po drugom da unatoč popuštanju mjere samoizolacije, radnici budu smješteni u predviđeni karantenski objekt. Upravo zato, od Nacionalnog stožera CZ bit će zatraženo da karantnski objekt bude još neko vrijeme u funkciji. Kako u sklopu projekta „Zaželi” zaposlenici pružaju pomoć starijim osobama koji nisu u sustavu socijalne skrbi, od lokalnih jedinica i udruga koje u njemu sudjeluju bit će zatražen dodatni nadzor provođenja higijenskih mjera s ciljem sprječavanja širenja zaraze. Uvest će se dodatna kontrola, kazao je Bošnjaković, i u domove za starije i nemoćne bilo da se radi o županijskim ili privatnim za koje je jučer isto nastupilo popuštanje protuepidemijskih mjera, a drugi krug popuštanja najavljen za 18. svibnja. Slijedom naglog porasta brija oboljelih na području županije, od Nacionalnog stožera CZ zatražene su i dodatne količine zaštitne opreme za zdravstvene i ustanove socijalne skrbi.

Izvor: Bpz.hr