Naslovnica EU UDRUGA “STUDIO B” – ODRŽAN MEĐUNARODNI SASTANAK “MANJINSKA MLADINOTEKA

UDRUGA “STUDIO B” – ODRŽAN MEĐUNARODNI SASTANAK “MANJINSKA MLADINOTEKA

887
0
Podijeli objavu

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja „Studio B“ od početka svibnja 2019. godine provodi projekt pod nazivom „Manjinska mladinoteka“.

Nositelj projekta je slovenska organizacija Zavod Burja, a uz našu udrugu projektni partneri su i slovenski Centar za mlade Ruše (CEZAM Ruše), te Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo „Matija Gubec“ iz Tavankuta, Srbija. Projekt je odobren od strane Europske Komisije, u sklopu Ključne akcije 2 Strateška partnerstva, unutar Erasmus+ programa. Isti će trajati do kraja 2020. godine.

U sklopu ovog projekta organiziran je transnacionalni sastanak svih partnera kako bismo pratili i evaluirali dosadašnju provedbu projekta i postignute rezultate, te donijeli plan provedbe aktivnosti do kraja projekta, uz programsko i financijsko praćenje provedbe. Domaćin ovog sastanka bila je naša udruga, te smo od 12. do 14. lipnja ugostili partnere iz Slovenije i Srbije u Novoj Gradiški. Sastanak je bio iznimno produktivan, te smo ustanovili kako smo u dosadašnjoj provedbi projekta pažljivo istražili potrebe ciljnih skupina i povezali ih s područjem rada partnerskih organizacija, odnosno umjetnosti manjina, kulturne baštine i kulturnog turizma. Provedeno je nekoliko radionica koje su okupile mlade s manje mogućnosti gdje su sudionici uz mentorstvo osobe koja radi s mladima napravili popis lokaliteta u našoj široj lokalnoj zajednici koji su na ovaj ili onaj način značajni za manjinsku kulturu; što uključuje nacionalne, vjerske i druge manjine. Također, članovi hrvatskog projektnog tima pripremili su tekst za zbornik pod nazivom „Manjinski kompas“ na temu socijalnog uključivanja mladih s manje mogućnosti.

Također, u sklopu projekta kreirano je šest edukativnih kratkih dokumentarnih filmova koje je režirao priznati redatelj Branko Ištvančić. Ovi video zapisi predstavljaju cjelinu e-learning tečaja (online učenje), zajedno s upitnikom koji će u budućnosti pomoći organizacijama aktivnima u radu s mladima, naročito mladima s manje mogućnosti, stjecanje novih znanja, vještina i uvida u inovativne oblike rada. Cijeli online tečaj dostupan je na stranici projekta, te ovim putem pozivamo sve zainteresirane da pogledaju videa i ispune upitnik. Sadržaj je dostupan na hrvatskom i slovenskom jeziku, a svima koji završe tečaj dodijelit će se Youthpass potvrda.

U narednom periodu dovršit će se izrada ostala dva intelektualna outputa ovog projekta, a to su zbornik „Manjinski kompas“ i manjinske turističke karte svake od uključenih zajednica. Ovi će rezultati biti dostupni online, te u tiskanom obliku. Sve će partnerske organizacije, pa tako i naša organizirati multiplikativni događaj (multiplier event) na kojima ćemo predstaviti sve rezultate projekta s ciljem njihova širenja i iskorištavanja od strane drugih organizacija aktivnih u radu s mladima. Pravovremeno ćemo obavijestiti sve relevantne dionike o održavanju ovih evenata.

Svi sudionici sastanka izrazili su visoko zadovoljstvo kvalitetom organizacije sastanka. Uz formalni dio, proveli smo partnere novogradiškim krajem, te ih je sve oduševio prirodni i gastronomski sadržaj našeg grada i okolice. Ovim putem želimo se zahvaliti smještajnom objektu „Laganini“ na izvrsnom gostoprimstvu, te restoranima „Slavonski biser“, „Dukat“ i „As“ na vrhunskom doživljaju slavonske gastronomije.
Naša je organizacija iznimno zadovoljna dosadašnjom provedbom projekta i raduje nas uključenost u ovoj projektni konzorcij. Provedba projekta omogućila nam je stjecanje operativnog kapaciteta, te povećala vidljivost našeg rada na međunarodnom nivou. Kroz izradu inovativnih alata i razmjenu dobre prakse i sami razvijamo naša znanja i vještine, a isto omogućujemo i našim korisnicima.