Naslovnica ŽUPANIJA Aktualnosti CZBPŽ – STJEPAN BOŠNJAKOVIĆ IZNIO NOVE MJERE I PREPORUKE VEZANE ZA COVID-19

CZBPŽ – STJEPAN BOŠNJAKOVIĆ IZNIO NOVE MJERE I PREPORUKE VEZANE ZA COVID-19

959
0
Podijeli objavu
Stjepan Bošnjaković, načelnik stožera CZ Brodsko-posavske županije

Na današnjoj medijskoj konferenciji Stožera CZ BPŽ na kojoj je načelnik Stožera Stjepan Bošnjaković izvjestio o aktualnoj situaciji i odlukama Stožera CZ BPŽ.

Kazao je kako smo zadnju osobu pozitivnu na koronavirus imali 28. svibnja. Prema izvješću Nacionalnog Stožera od 20. i 23.  lipnja zabilježena su nova oboljenja, ali osoba koje samo imaju prijavljeno prebivalište na području Brodsko-posavske županije te su one pod nadzorom u drugim županijama. Stoga, dodaje Bošnjaković, postoje odstupanja u broju oboljelih prema evidenciji Nacionalnog i Županijskog stožera.

Tijekom jučerašnjeg dana, kazao je načelnik Bošnjaković, dobili smo “zeleno svjetlo” kako regulaciju posjeta bolnicama i domovima za starije i nemoćne možemo riješiti sa županijske razine, tako da će tijekom današnjeg dana biti donešene Odluka o privremenoj zabrani posjeta u zdravstvenim ustanovama kao i u ustanovama socijalne skrbi. Odluka će putem resornog upravnog odjela biti dostavljena svim ustanovama zdravstvene i socijalne skrbi. Ovisno o razvoju situacije, vidjet ćemo koliko će ova odluka biti na snazi.

Tijekom današnjeg dana župan Danijel Marušić potpisat će Nalog za mobilizaciju dijela karantenskog objekta i Ugovor o uvjetima i načinu korištenja dijela objekta za potrebe Stožera civilne zaštite za razdoblje od 25. lipnja do 31. kolovoza. Potreba je to za strane državljane i njihove kontakte koji ne zahtjevaju hospitalizaciju, a imaju potrebu za samoizolaciju.

S upravom „ĐĐ” Montaže utvrđen je protokol povratka njihovih 5 radnika sa gradilišta u Švedskoj koji se u Hrvatsku vraćaju u ponedjeljak. Po povratku, unatoč testiranjima u drugim državama, bit će ponovno testirani u Slavonskom Brodu.

Jučer je Nacionalni stožer donio 2 nove odluke. Jedna se tiče režima prijelaza graničnih prijelaza, odnosno obveznu mjeru samoizolacije za putnike koji dolaze iz BiH, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije.

Druga odluka odnosi se na obvezno nošenje zaštitnih maski u javnom prijevozu. Obje odluke stupile su na snagu od ponoći.

Dr. Ante Cvitković, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo izvjestio je kako je tijekom jučerašnjeg dana zabilježen pozitivan nalaz jedne osobe sa našeg područja, a riječ je o povratnici iz SAD-a. Osoba je dobrog kliničkog stanja, a svi kontakti su u obradi te u režimu samoizolacije od 14 dana. Ukupno je to 43 osoba s područja BPŽ koja je pozitivna na CoviD-19. Na području Brodsko-posavske županije je i oko 20-tak osoba koji su kontakti oboljelih s područja Osječko-baranjske županije. Broj kontakata je i podsjetnik na pridržavanje mjera za suzbijanje širenja zaraze, posebice držanja fizičke distance.

Načelnik PU Brodsko-posavske Antun Valić kazo je kako je u posljednje vrijeme broj osoba u samoizolaciji porastao sa 19 na 46. PU nadzire poštivanje mjera, a u proteklih 48 sati nije zabilježeno niti jedni kršenje mjere samoizolacije.

Od ponoći uvedena je obveza 14-dnevne samoizolacije za sve putnike koji dolaze iz BiH, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije. Odluka se ne primjenjuje na osobe koje su u tranzitu, no i ti se podaci neprestano provjeravaju.

Izvor: Bpz.hr