Naslovnica POLITIKA HDZ HDZ TRIJUMFALNO UZVRATIO GUBITAK PREDSJEDNIČKIH IZBORA POBJEDOM NA PARLAMENTARNIM /VIDEO/

HDZ TRIJUMFALNO UZVRATIO GUBITAK PREDSJEDNIČKIH IZBORA POBJEDOM NA PARLAMENTARNIM /VIDEO/

1818
0
Podijeli objavu

Za nama su još jedni Parlamentarni izbori. Očekivalo se da će biti napeti no rezultati nisu iznjedrili “knap” situaciju koja se očekivala, ponajviše u srazu dvije najveće opcije, HDZ-a i Restart koalicije. No, dramatični su svakako bili. Naime, još od dvedesetih nismo imali izbore u jeku neke krize. U ovom slučaju, godinu obilježava borba brotiv korona virusa, a u devesetima je bilo ratno stanje. Različite krize, no svaka teška na sebi svojstven način.

Prema podacima DIP-a, HDZ osvaja 66 mandata, RESTART koalicija 41, Domovinski pokret 16, MOST 8, Možemo 7, Stranka s imenom i prezimenom-Pametno-Fokus 3, HNS 1 i Reformisti 1 mandat.

Nakon izbora za EU parlament i predsjedničkih nadmetanja i konačnog rezultata gdje je SDP pokazao pod vodstvom Davora Bernardića podizanje forme, prisjetimo se riječi premijera Andreja Plenkovića koji je jasno u takvoj situaciji i pod pritiskom dao poruku da HDZ neće biti dočekan nespreman na Parlamentarnim izborima. Što se i pokazalo jer je ovo najbolji rezultat kojeg je Hrvatska demokratska zajednica ostvarila još od vremena dr. Franje Tuđmana.

U Novoj Gradiški SDP je s 2.094 (40,51%) glasova odnio prednost pred HDZ-om koji je dobio 1.986 (38,42%). Tako je Nova Gradiška jedini grad u Slavoniji u kojem je pobjedu odnio SDP.

Kad usporedimo predsjedničke i parlamentarne izbore, jasno je vidljivo da dvije stranke u Novoj Gradiški razdvaja cca 100-ak glasova. Na predsjeničkim izborima HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar – Kitarović je zadobila po glasovima malo veće povjerenje od protukandidata i aktualnog predsjenika Zorana Milanovića, dok se ovaj put ta mala prednost prelila na stranu SDP-a.

  • DETALJNIJE U VIDEO IZJAVI DANIJELA MARUŠIĆA GDJE SE DOTAKNUO PARLAMENTARNIH IZBORA I KAKVU VAŽNOST IMAJU ZA GRAD NOVU GRADIŠKU I ŽUPANIJU:
  • ” Treba pričekati službene rezultate, no već prema prvim rezultatima vidimo da su birači dali povjerenje Hrvatskoj demokratskoj zajednici. Smatram da je to najbolje za stanovnike u našoj domovini. Drago mi je da su birači prepoznali kako je država ostala stabilna i kroz sve krize koje su snašle našu Hrvatsku, posebno mi je drago što su prepoznali rad predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, koji ima sva odličja lidera i državnika. Čestitam svim političkim neistomišljenicima, na političkoj sceni moraju biti različita mišljenja, to je dobro, smatram da imamo najbolji program i ljude, a svim izbornim pobjednicima iz drugih stranaka čestitam. Očekujem da će se što prije formirati stabilna Vlada, i da ćemo nastaviti dalje raditi za dobrobit svih stanovnika, bez obzira na stranačku raznolikost. Drago mi je da iz Nove Gradiške imamo i saborskog zastupnika, zahvaljujem svim biračima koji su preferencijalno glasali i za mene. Osobno smatram da je Vinko Grgić kvalitetna osoba i da će se boriti za grad Novu Gradišku”. – kazao je Danijel Marušić, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a.
  • ” Život je u sredini, umjerenost je bit života, moramo imati razumijevanja za sve. Ponosan sam član svoje stranke, čast mi je biti na tim listama, ali kad čovjek postane župan onda si župan svih, bez obzira na političko opredjeljenje. Političari se moraju zalagati za narod, boriti se za interese svih stanovnika. Smatram da će se ljudi u Novoj Gradiški boriti za dobrobit svih, posebice za Slavoniju. Nespojiva je dužnost župana i saborskog zastupnika, teško je obnašati obje funkcije, zakon ne dopušta, hoću li ja ići u Sabor još se ne zna, bez obzira na funkciju trudim se opravdati povjerenje birača. Ovo je treći put da sam dobio saborski mandat, od srca zahvaljujem svima na glasovima i povjerenju,”- dodao je župan, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Danijel Marušić.

U svakom slučaju, na godinu nas čekaju zanimljivi lokalni izbori.