Naslovnica EU OPĆINA VRBJE – PRVI MJESEC PROGRAMA “ZAJEDNO ZA ŽENE”

OPĆINA VRBJE – PRVI MJESEC PROGRAMA “ZAJEDNO ZA ŽENE”

1158
0
Podijeli objavu

U sklopu projekta “Zajedno za žene, UP.02.1.1.13.0116″, odobrenog kroz natječaj Zaželi – program zapošljavanja žena koji provodi Općina Vrbje, prvog kolovoza su potpisani ugovori o radu s deset korisnica, te su žene započele s radom. Također, odabrano je 60 starijih i nemoćnih krajnjih korisnika s područja općine Vrbje kojima će se pružati usluga pomoći u kući.

Sve zaposlene korisnice pripadaju teže zapošljivim skupinama, od kojih su neke dugotrajno nezaposlene, te će im rad na ovom projektu, kao i edukacija za gerontodomaćice koju će proći nakon isteka ugovora o radu, značajno podići šanse za ostanak na tržištu rada; povećati njihovo samopouzdanje te doprinijeti poboljšanju kvalitete života kako njih, tako i njihovih obitelji.

S druge strane, 60 starijih i potrebitih krajnjih korisnika i korisnica s područja 5 naselja općine VrbjeMačkovac, Dolina, Sičice, Vrbje i Bodovaljci – kroz ovaj su projekt dobili prijeko potrebnu pomoć u kući koja će im zasigurno ispuniti potrebu za ostanak u vlastitom domu kako bi što duže, uz asistenciju, živjeli u poznatom okruženju. Briga o starijima u njihovom domu je inače najekonomičniji i od starijih osoba najbolje prihvaćen oblik društvene brige o njima.

Voditeljica i koordinatorica projekta ovaj su mjesec obišle sve krajnje korisnike/ice kako bi ih upoznali s provedbom projekta te ispitali njihove početne dojmove. Povratna informacija nam kaže kako su svi krajnji korisnici/ice izuzetno zadovoljni pruženom uslugom i dodijeljenim gerontodomaćicama, te već počinju razvijati s njima prijateljski odnos pun povjerenja i suradnje.

U sklopu provedbe ovog projekta osigurana su i sredstva za podjelu paketa osnovnih higijenskih potepština svakom krajnjem korisniku/ici jednom mjesečno. Nabava potrepština osigurana je od lokalnog dobavljača kako bi na taj način potakli ekonomski, gospodarski i socijalni oporavak općine, te zadržavanje postojećih radnih mjesta u vremenu krize.

Cijeli se projektni tim uključio u podjelu paketa, tako da su ovaj mjesec u podjeli sudjelovali i načelnik Općine Vrbje Igor Jurišić, njegova zamjenica Barbara Jurčević, te voditeljica i koordinatorica projekta. To nam je bila izvrsna prilika za upoznati naše krajnje korisnike/ice, popričati s njima i zahvaliti im se na interesu za uključivanje u projekt.

Podsjetimo, ovaj projekt je sufinancirala Europska unija kroz iz Europskog socijalnog fonda Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., a odobren je kroz Otvoreni javni poziv „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II”.

Ukupna vrijednost projekta je 928.650,00 kuna sa stopostotnim sufinanciranjem Europske unije.

Općina Vrbje