Naslovnica C'EST LA VIE STUDIO B: “ZAŽELI PODRŠKU – KVALITETNA SKRB ZA VITALNU STAROST”

STUDIO B: “ZAŽELI PODRŠKU – KVALITETNA SKRB ZA VITALNU STAROST”

101
0
Podijeli objavu
Foto i Video: Dejan Ivanković / novagradiska.eu

U utorak, 30. travnja 2024., u Rešetarima je održana uvodna konferencija projekta „Zaželi podršku – kvalitetna skrb za vitalnu starost, SF.3.4.11.01.0506“. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda Plus, Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027. Odobren je kroz Otvoreni javni poziv „Zaželi – prevencija institucionalizacije”. Ukupna vrijednost projekta je 396.000,00 € sa stopostotnom stopom sufinanciranja iz Europske unije i/ili Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Konferenciji su nazočili/e predsjednica Udruge Nikolina Jureković, načelnik Općine Vrbje Igor Jurišić, te Barbara Jurčević i Lidija Konjević ispred projektnog tima Zaželi projekta Općine, projektni tim udruge, buduće zaposlenice i zaposlenik, predstavnice HZSR PU NG Lidija Rajković i Irena Krizmanić Vuković, te predstavnici regionalnih medija.

Konferenciju je otvorila Manuela Strinavić, tajnica Udruge Studio B, koja je pozdravila sve prisutne, nakon čega je, u ime nositelja projekta, pozdravni govor održala predsjednica Udruge koja se zahvalila svima na dolasku te istaknula kako je već drugi projekt iz Poziva Zaželi koji Udruga provodi, te kako smo ovaj put za duplo povećali broj zaposlenih, a samim time i korisnika/ica. Izrazila je zahvalnost Upravljačkom tijelu što su prepoznali potrebe s terena što omogućuje značajno duže trajanje projekta čime se osigurava veća stabilnost zaposlenima, i što je još važnije korisnicima i korisnicama koji na taj način duže ostaju u vlastitom domu. Ovo je izuzetno važno kad uzmemo u obzir vrlo ograničene smještajne kapacitete koje institucije socijalne skrbi imaju, čime smanjujemo pritisak na te institucije. Predsjednica je također naglasila kako Udruga Studio B radi s ovom ciljanom skupinom od osnivanja, a naročito od pokretanja Društvenog centra Bodovaljci, te smo kroz dugogodišnji rad stekli dubinski uvid u potrebe starijeg stanovništva i OSI. Također je istaknula kako je jedan od programskih ciljeva Udruge promicanje rodne ravnopravnosti, te kako smo i u provedbi ovog projekta, kao i mnogih prije njega, pioniri, zapošljavanjem jednog pružatelja usluga, čime dokazujemo kako ovaj posao nije rezerviran za ženske osobe. Dugoročni cilj naše Udruge je proširenje socijalnih usluga kao registrirani pružatelj, od prijevoza za starije osobe do rada s djecom iz ranjivih skupina. Na kraju, čestitala je svim budućim zaposlenicama i zaposleniku i poželjela uspješan i kvalitetan rad.

Ispred suradničke organizacije Općine Vrbje prisutnima se obratio načelnik Igor Jurišić, koji je čestitao Udruzi na još jednom visoko vrijednom projektu koji za cijelu našu lokalnu zajednicu znači puno, ne samo kroz činjenicu da se njime obuhvaća još veći broj korisnika i korisnica na području naše općine čime će potrebe starijeg stanovništva biti gotovo u cijelosti zadovoljene, nego i kroz činjenicu da kroz nova zapošljavanja, te nabavu drugih roba i usluga u sklopu projekta potičemo i gospodarski rast naše sredine. Posebno je čestitao Udruzi na „probijanju leda“ zapošljavanjem pružatelja usluga. Istaknuo je kako Općina podržava sve naše inicijative, te kako ih raduje svaki naš odobreni projekt, jer time pridonosimo i društvenom i gospodarskom razvoju Općine, te postajemo partner Općini u podizanju kvalitete života našeg stanovništva, te kako i dalje možemo računati na njihovu podršku. Načelnik je čestitao svim budućim zaposlenicama i zaposleniku, te cijelom projektnom timu.

Ispred Hrvatskog zavoda za socijalni rad – Područnog ureda Nova prisutnima se obratila Lidija Rajković koja je naglasila kako Udruge provedbom projekata iz ovog Poziva postaju produžena ruka ove institucije čime olakšavamo njihov posao, te smo im nezamjenjiv partner  u skrbi i brizi za starije osobe i osobe s invaliditetom, naročito one koje žive u samačkim kućanstvima. Naglasila je važnost pružanja usluge pomoći u kući kao najprihvaćenije socijalne usluge od strane ciljne skupine koja u svakodnevnom životu svakom korisniku i korisnici podiže kvalitetu života i zdravstvenu zaštitu i smanjuje financijske izdatke, te je pozdravila sve prisutne u ime svih zaposlenika/ica Područnog ureda.

Nakon uvodnih riječi program Zaželi, strateški okvir i projekt je predstavio voditelj Boris Lekić.

Opći cilj projekta “Zaželi podršku – kvalitetna skrb za vitalnu starost“ je povećanje socijalne uključenosti i prevencija institucionalizacije starijih osoba i osoba s invaliditetom na području općina Vrbje i Davor kroz razvoj i pružanje deficitarne socijalne usluge. Specifični cilj projekta pružanje usluge potpore i podrške za ukupno 48 starijih osoba i osoba s invaliditetom kroz organiziranje prehrane, obavljanje kućanskih poslova, održavanje osobne higijene te zadovoljavanje drugih svakodnevnih potreba korisnika/ica i podjelu paketa potrepština u razdoblju od 33 mjeseca koje će obavljati 8 pružatelja/ica usluge.

Projekt će trajati do 11. ožujka 2027. godine. Sve pripremne radnje su obavljene i pružateljice usluge počinju raditi 1. svibnja 2024. godine.

Važno je naglasiti kako je Javni poziv za pripadnike_ice ciljnih skupina trajno otvoren, stoga pozivamo sve potencijalne korisnike i korisnice s područja općina Vrbje i Davor da se slobodno i dalje prijavljuju, kako bi bili uvršteni na listu čekanja.

Ovim ćemo projektom osigurati pomoć i podršku prilagođenu potrebama svakog korisnika/ice, te mogućnost ostanka u vlastitom domu uz poznato okruženje i bliske članove zajednice. Projekt će omogućiti korisnicima/icama aktivno sudjelovanje u životu zajednice i očuvanje svog digniteta. Projekt donosi različite pozitivne efekte, uključujući unaprjeđenje kvalitete života, očuvanje povezanosti unutar zajednice i smanjenje financijskih izdataka za zdravstvenu zaštitu i druge životne troškove.

Projektne aktivnosti možete pratiti na mrežnoj, odnosno Facebook stranici Udruge.