Naslovnica LIFESTYLE KAKO SPASITI ŽIVOT ?

KAKO SPASITI ŽIVOT ?

1242
0
Podijeli objavu
Foto: Dejan Ivanković / novagradiska.eu

I ovog puta, naš stručni suradnik dr. Dragoljub Kocić u rubrici “NAŠE ZDRAVLJE” piše o tome kako brinuti o zdravlju i kvaliteti života.

No, ovaj puta upoznaje Vas sa neodgodivom prvom pomoći, što je iznino važna tema s obzirom da veliki broj građana nije dovoljno educiran po tom pitanju, osnosno, zaboravili su naučeno sa predavanja o pružanju prve pomoći, a nikad se ne zna kada možete biti u prilici da upravo Vi spasite nekom život do dolaska Hitne pomoći. Jer, upravo vrijeme pružanja prve neodgodive pomoći stradalom (ne)spašava život.

ZAŠTO JE DANAS NEOPHODNA I VIDEO PREZENTACIJA O NEODGODIVOJ PRVOJ POMOĆI ZA LAIKE KAO I UPOZNAVANJE S JAVNO DOSTUPNIM UREĐAJEM (Automatski Vanjski Defibrilator)

ZA POKRETANJE SRČANOG ZASTOJA I SPAŠAVANJE ŽIVOTA u slučaju nesreće ili iznenadne bolesti?

Mnogi ne znaju u nesrećama što učiniti, a mnogi ne učine ništa ili učine krivo, ili bi pružili prvu pomoć ali odustaju zbog straha da ne pogriješe ili naškode. Mnogi ne obnavljaju svoje znanje stečeno na tečajevima prije 2010. godine,jer su nastupile promjene i nove smjernice u europskoj uniji pa nisu osposobljeni za pružanje prve pomoći prema novim smjernicama s većim učinkom.

Što se promijenilo od 2011? Način pozivanja od 94 na 112, novi udžbenik PP poslije 10 godina, odbačene su udlage, predlaže se korištenje trokutnih rubaca, komplet prve pomoći HN 1112, prsluk po noći,promijenjeno je stavljanje u bočni položaj,provjera disanja osjećaj, slušaj, gledaj bez stakla i zrcala, vanjska masaža srca po novom pritiskati jače i ne dublje od 5 do 6 cm brzinom 100 do 120 u minuti, do uporabe AVD-a Upuhivati tek nakon masaže 30:2, a ne 2:15 i prekidanje radi provjere nakon tri ciklusa,ako nije neophodno ne skidati sam unesrećenom zaštitnu kacigu itd.

Edukacija je vršena pretežno za vozače motornih vozika, a ostali u malom broju znaju nešto o prvoj pomoći,iako crveni križ nudi na tečajevima 8 programa.

Neophodna je informacija i edukacija,ali i motivacija videom-uživo za svaku obitelj ili školu, jer trenutno ne postoji standardni program obuke za djecu i mladež izuzev godišnjih takmičenja ali samo za malu skupinu đaka natjecatelja.

Provjera znanja vozača u pružanju prve pomoći u 14 zemalja pokazale su da vozači koji su polazili tečaj do 2011. godine pokazuju neuspjeh dotadašnjom edukacijom. Primjerice samo 7% su znali da treba žrtvu položiti na leđa? Na EURO testu po 200 vozača iz svake države EU, pokazalo se da više od 40% ne znaju prvu pomoć, a samo 18% su znali što uraditi!

Nije bolja situacija ni u Hrvatskoj,a na stadionima umiru mladi nogometaši bez pomoći u prvih 5 minuta. U domovinskom ratu mnogi su postali invalidi ili su iskrvarili i izgubili život, jer im nisu znali zaustaviti jače krvarenje i pružiti prvu pomoć bez pomoćnih sredstava i opreme što je trebalo znati i biti uspješan.

Etika zahtijeva da svaka osoba zna pružiti prvu pomoć.

Iskustva na tečajevima prve pomoći upućuju da su se kandidati služili starim udžbenikom,da ne pročitaju i steknu praktično iskustvo prema uputama, već i u novom uglavnom pogledaju fotografije i važno im je samo da polože ispit da bi dobili vozačku dozvolu, često i bez praktične vježbe i provjere.

Iskustva iz prakse u životu pokazuju da se najčešće ne intervenira, ili se samo pozove HMP.

Nesreće se događaju iznenada i mogu se dogoditi svakomu, ali svatko može pomoći i spasiti žrtvu. Stručna medicinska ekipa ne može doći na mjesto nesreće, a da ne prođe 10 ili više minuta,koje je vrijeme dragocjeno, čak i jedna minuta u prvih 5 minuta za uspješno prepoznavanje stanja i spašavanje života.

Upoznavanje pučanstva, cjelokupne javnosti,je neophodno, a ne samo određenih skupina i izvježbanih, opremljenih ekipa crvenoga križa s potrebnom opremom, na pokaznim vježbama ili na dan jedan prve pomoći, a što će pružatelj prve pomoći kad nema opreme? Potrebno je samo znanje!

POKAZNO INFORMATIVNIM VIDEO PRIKAZOM postiže se instruktivna i korisna motivacija svih osoba u našoj zemlji, koje se mogu naći u situaciji da treba pružiti pomoć unesrećenom, do dolaska HMP. Cilj je da unesrećeni preživi, da se svi zainteresiraju i prijave na tečaj o pružanju prve pomoći u hrvatskom Crvenom križu, uvježbaju vještinu pružanja prve neodgodive pomoći.pomoći,posebice-danas s javno dostupnim električnim pokretačem srca za laike.Vidjeti znači vjerovati. Primjerice, dječak od 10 godina je spasio svoju baku od gušenja hranom Heimlikovim hvatom, jer je vidio prikazan postupak na televiziji.

Problem je nastao postavljanjem i i primjenom AVD-a, o čemu još nekoliko milijuna građana nisu upoznati,a postavljaju se uređaji na javnim mjestima u nekim našim gradovima.

Na redovitim tečajevima za vozače još se ne pokazuju i ne obučavaju u primjeni AVDA-a,jer mnoga društva i HAK gdje se polaze tečajevi nemaju ni AVD za pokazati niti za trening.

Polaznici tečaja prve pomoći lakše pristupaju stjecanju vještina pružanja pomoći, nakon što su prethodno vidjeli prema izborniku određene postupke na videu i nakon toga vježbali i izjavljuju da im je jasniji pristup vidjeti algoritam postupka uživo nego samo čitanje iz udžbenika s mnogo teksta, čak i u onih koji su totalno bili nezainteresirani.

U svezi s navedenim Brodsko-posavska Županija prva je smatrala da je projekt prikazivanja neposredne prve pomoći do dolaska stručne medicinske ekipe za pučanstvo, vrlo važna i korisna te da treba unaprijediti VIDEOM-pregledom kroz 20 tak minuta, a koji je dostupan svima i služi za informiranje, edukaciju i obnovu znanja pregledom postupaka koje treba vježbati na tečaju prve pomoći u gradskim društvima Crvenog križa.

Ovaj projekt podržava i Škola narodnog zdravlja „dr.Andrija Štampa“ u Zagrebu,kao dio Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Piše: mr.sc.Dragoljub Kocić, dr. med. internist, emeritus