Naslovnica HRVATSKA I SVIJET HRVATSKA - obavijesti OD SUTRA NOVE i STROŽIJE MJERE ZA TRGOVINE – MOGUĆA SU I...

OD SUTRA NOVE i STROŽIJE MJERE ZA TRGOVINE – MOGUĆA SU I ČEKANJA U REDOVIMA

708
0
Podijeli objavu

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je odluku o novim strožim mjerama u trgovinama i šoping-centrima koje će se provoditi od subote 12. prosinca.   Radi sprječavanja širenja infekcije u trgovinama, potrebno je osigurati fizičku udaljenost među kupcima te između kupaca i radnika trgovine. Potrebno je također omogućiti dezinfekciju ruku kupcima na ulasku u trgovinu te smanjiti bliski kontakt radnika koji rade u odvojenim smjenama.

U prodavaonicama koje imaju do 10 kvadrata odjednom može biti samo jedan kupac. One od 11 do sto kvadrata smiju primiti više kupaca, pod uvjetom da je za svakog kupca osigurano deset kvadratnih metara.

Prodavaonice od 101 do 200 kvadrata moraju osigurati 12 kvadrata po kupcu. Trgovine do 2000 kvadrata moraju osigurati 16 kvadratnih metara, a one veće od 2000 kvadrata moraju osigurati po 20 kvadrata po osobi. 

Odgovornost o broju  kupaca unutar trgovina i trgovačkih centara je na vlasnicima. Kupci mogu očekivati da će morati čekati na ulazak u  prodavaonice, pogotovo one najmanje.

Radi smanjenja fizičkog kontakta potrebno je:

1. Ograničiti broj kupaca koji istovremeno borave u trgovini

15 kupaca na 100 m² neto. Maksimalni broj kupaca koji mogu istovremeno boraviti u trgovini ovisi o neto površini trgovine (površina koja je predviđena za kretanje kupaca, tj. bruto površina umanjena za površinu koju zauzimaju izlošci, police, blagajna, hladnjaci i ostala oprema trgovine). Najveći broj kupaca koji može istovremeno boraviti u trgovini je neto površina u četvornim metrima podijeljena sa 7. Ako je teško odrediti neto površinu, najveći broj kupaca koji istovremeno smiju biti u trgovini može se izračunati tako da se bruto površina podijeli s 10.

Ograničenje broja kupaca. Nak on što u trgovinu uđe maksimalno dozvoljeni broj kupaca, daljnji ulasci mogući su tek kad netko od kupaca izađe, tj. na jednog koji izađe, jedan može ući.

Posebna pravila za trgovine tekstila. U trgovinama tekstila preporučuje se prod aja bez isprobavanja odjevnih predmeta. Epidemiološki se ne preporučuje isprobavanje odjevnih predmeta koji se oblače i svlače preko glave. Ako je nužno isprobati odjevne predmete, nekupljena roba mora se spremiti na tri dana u za to predviđeni prostor prije ponovnog stavljanja u prodaju. Isto vrijedi i za odjevne predmete iz povrata. Osim toga, moguće je tretirati isprobane robe vrućom pa rom pomoću glačala na paru, pri čemu te odjevne predmete nije više potrebno spremati na tri dana u zaseban prostor.

Ograničen broj košarica i kolica. U trgovinama koje imaju košarice ili kolica, ograničenje broja kupaca koji ulaze u trgovinu može se po stići na način da se na raspolaganje stavi onaj b roj košarica ili kolica koji odgovara najvećem broju kupaca koji mogu istovremeno biti u trgovini te da se ulazak uvjetuje preuzimanjem slobodne košarice ili kolica.

2. Maske za lice i fizička u daljenost za zaposlene koji dolaze u kontakt licem u lice s kupcima

Maksimalna zaštita kupaca i zaposlenika. To se odnosi na blagajnike, poslužitelje, osoblje koje objašnjava karakteristike proizvoda i slično. Prilikom interakcije s kupcem zap oslenik treba koristiti masku za lice koja prekriva nos i usta. Na raspolaganju im stalno treba biti dezinfekcijsko sredstvo kojim će periodički dezinficirati ruke. Ako je moguće, prostorno osigurati fizičku udaljenost od minimalno 1,5 metra između poslužitelja ili blagajnika i kupca prilikom izdavanja robe i plaćanja robe. Ako je moguće, ugraditi zaštitnu pregradu na mjestu posluživanja i na blagajni k oja će fizički odvojiti blagajnika od kupca. Treba poticati beskontaktno plaćanje kreditnim karticama.

Maska za lice za kupce. Preporuča se da kupci nose masku za lice tijekom cijelog boravka u trgovini.

3.  Minimalni kontakt između zaposlenika koji rade u različitim smjenama

Organizacija rada. Ako je moguće, organizirati rad na način da se ostvaruje mini malni kontakt između zaposlenika koji rade u različitim smjenama. Čišćenje i dezinfekcija (na primjer, dezinfekcijskim sredstvom na bazi 70% alkohola ili drugim registriranim dezinfekcijskim sredstvom s virucidnim djelovanjem prema uputama proizvođača) površina obavljat će se tijekom rutinskog čišćenja ili češće, pogotovo u onim dijelovima dana kada je promet u trgovini i koncentracija ljudi najveća.

4.  Evidencija

Evidencija. Preporučuje se svakodnevno vođenje evidencije zaposlenih i njihove prisutnosti na radnom mjestu (po smjenama) radi lakšeg praćenja kontakata u slučaju eventualne pojave zaraze virusom SARS-CoV-2. Za potreb e vođenja evidencije prikupljat će se osnovni po datci: ime, prezime i broj telefona.

5. Dezinfekcijsko sredstvo za ruke kupaca, obavijesti za kupce te kontinuirana dezinfekcija površina koje se često diraju

Dezinfekcija prostora. Na ulazu u trgovinu kupcima treba biti osiguran dispenzer s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i jasno istaknuta obavijest o obvezi dezinfekcije ruku pri ulasku. Također na ulazu treba biti jasno istaknuta obavijest o obvezi održavanja fizičke udaljenosti od minimalno 1,5 metra među kupcima te između kupaca i osoblja. Kvake i rukohvate na vratima te površine, rukohvati i rubovi vrata na hladnjacima i ostale površine za koje se uoči da ih kupci često dodiruju trebaju se kontinuirano prebrisavati dezinficijensom (na primjer, na bazi 70% alkohola ili drugim registriranim dezinficijensom s virucidnim djelovanjem prema uputama proizvođača).

6.  Nadzor nad zdravstvenim stanjem zaposlenih

Dnevno mjerenje tjelesne temperature. Zaposlenici trebaju kod kuće, u jutarnjim satima, a prije dolaska na posao izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je tjelesna temperatura viša od 37,2 °C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), treba se javiti nadređenom i ne dolaziti na posao dok se telefonski ne javi liječniku obiteljske medicine ili hitnoj medicinskoj službi u slučajevima kad je izravno ugrožen život ili teško narušeno zdravlje.