Naslovnica HRVATSKA I SVIJET HRVATSKA - obavijesti UVOĐENJE PROPUSNICA VIŠE NIJE IZGLEDNO, NO NIŠTA OD POPUŠTANJA STROGIH EPIDEMIOLOŠKIH MJERA

UVOĐENJE PROPUSNICA VIŠE NIJE IZGLEDNO, NO NIŠTA OD POPUŠTANJA STROGIH EPIDEMIOLOŠKIH MJERA

650
0
Podijeli objavu
Foto: Vlada RH

Zbog trećeg vala epidemije u Europi u Hrvatskoj najvjerojatnije neće biti popuštanja strogih epidemioloških mjera, no nije izgledno ponovno uvođenje propusnica. 

Zbog trećeg vala epidemije u Europi u Hrvatskoj najvjerojatnije neće biti popuštanja strogih epidemioloških mjera, no nije izgledno ponovno uvođenje propusnica, objavio je, potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Iako je u Hrvatskoj broj novozaraženih nešto manji, Stožer ne razmišlja o popuštanju mjera jer se u Europi vide naznake “trećeg vala epidemije” i velik broj zemalja EU ulazi u novi lockdown, izjavio je Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera.

U obzir se uzima situacija u europskim zemljama, u kojima je s popuštanjem mjera došlo do eskalacije broja zaraženih, te pojavu novog soja virusa. Pažljivo ćemo pratiti sve trendove i povlačiti optimalne poteze kako bismo to izbjegli, poručio je.

Učinak potresa, te božićnih i novogodišnjih blagdana na epidemiju bit će vidljiv tek za nekoliko tjedana te za sada stožer ne promišlja o nekom popuštanju, rekao je Božinović.

Odluka o zabrani napuštanja županija s prebivalištem ukinuta je zbog potresa i ne razmišlja se da se ponovno uvede zabrana kretanja među županijama.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je kako smo u Hrvatskoj prije tjedan dana imali 1350 novooboljelih od 7411 testiranih, a tjedan dana ranije 1595 od 9088 testiranih. Prošli tjedan zabilježen je pad od 48 posto na tjednoj razini, a u ovom tjednu 16 posto.

Incidencija značajno smanjena u odnosu na prethodne tjedne

Incidencija je značajno smanjena u odnosu na prethodne tjedne iako je ona u nekim županijama, poput Međimurske, i dalje visoka, a u drugima poput Dubrovačko-neretvanske županije mala, rekao je Capak.

Po smrtnosti smo na 19. mjestu u EU. Prošli tjedan udio pozitivnih testova u ukupno testiranima bio je 23 posto. Dosad je cijepljeno 13.798 osoba od toga 3758 u zdravstvu.

Capak je rekao kako je dosad prijavljeno šest nuspojava na cjepivo, najviše bolnost na mjestu uboda što je i najčešća nuspojava.

“Nemamo dojava za druge nuspojave, vidjeli ste da smo imali alergijsku reakciju u Zaraznoj, ali nije bilo nikakvih posljedica”, kazao je Capak.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o smrti 82-godišje korisnice Doma za starije u Čakovcu, koja je umrla dan nakon cijepljenja, no prema nalazu obdukcije razlog smrti bio je zatajenje srca.

“Nakon cijepljenja, gospođa je bila urednog stanja, a idući dan je epidemiolog provjerio stanje koje je bilo opet uredno, a oko 17 sati dan nakon cijepljenja se pogoršalo njezino kliničko stanje. Pozvana je hitna pomoć ali preminula je. Bris na covid-19 je bio negativan, a nalaz je ukazao da je preminula od srčane dekompenzacije, zatajenja rada srca uzrokovanog fibrozom, povećanjem srca i promjenama srčanih krvnih žila”, rekla je Beroš.

Žena je bila kronični bolesnik i bila je nepokretna, a Povjerenstvo u Ministarstvu zdravstva nije našlo da je uzrok smrti povezan s cijepljenjem, kazala je Beroš.

Upitana za istraživanje novog soja virusa u Hrvatskoj, Alemka Markotić je rekla da se dio uzoraka još testira te da na temelju preliminarnih uzoraka, nisu pronađene povezane mutacije.

Članovi Stožera primili cjepivo protiv koronavirusa

Četvero članova Nacionalnog stožera Civilne zaštite, uključujući ravnatelja Stožera i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića javno su se cijepili protiv koronavirusa, a ministar zdravstva Vili Beroš zbog stečenog imuniteta nije primio cjepivo.

Na kraju konferencije za novinare Nacionalnog stožera, cjepivo protiv koronavirusa, uz Božinovića, primili su ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić-Janković i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić.

“Članovi stožera su obećali da će se cijepiti”, kazao je Beroš uoči javnog cijepljenja članova stožera. Beroš je objasnio da sada neće primiti cjepivo, jer ima prirodno stečeni imunitet.

“Apsolutno podržavam cijepljenje, cijepit ću se u onom trenutku kada spadne moj prirodno stečeni imunitet. U ovom trenutku imam stečeni imunitet zbog kontakta s virusom, a u ovom trenutku, kada nema dovoljno cjepiva, tražiti dodatni imunitet, mislim da nije etično”, rekao je Beroš najavivši da će se vjerojatno cijepiti u naredna tri mjeseca.

Beroš je izrazio uvjerenje da će cjepivo promijeniti tijek globalne pandemije koronavirusa na bolje.

“Čekaju nas još izazovna vremena, međutim uz cijepljenje, poštivanje mjera je dobar put ka izlasku iz ove velike krize”, poručio je Beroš

Izvor: Vlada RH / Hina