Naslovnica NAJAVE “INTERVIEW WITH MYSELF” – IZLOŽBA ZORANA KAKŠE OD DANAS U DOMU...

“INTERVIEW WITH MYSELF” – IZLOŽBA ZORANA KAKŠE OD DANAS U DOMU KULTURE

762
0
Podijeli objavu

Od danas, 22. veljače. u prostoru Doma kulture Nova Gradiška možete razgledati samostalnu izložbu naziva INTERVIEW WITH MYSELF, autora Zorana Kakše.

Izložbu možete razgledati do 12. ožujka.

Vodstvo Pučkog otvorenog učilišta M.A. Relković se raduje Vašem dolasku!

“Ništa toliko ne evocira prolaznost kao slika koju čine same sjene. Neuhvatljive, nepostojane. Sjene. Te varave ugode našim očima. A s osjećajem prolaznosti u njima sažetim, s mišlju kako smo došli na ovaj svijet samo da bismo ga napustili, neizbježno se javlja nostalgija.
Spajajući cameru obscuru, prethodnicu svih kamera, i sofisticiranu tehnologiju našega doba – drugim riječima, svjetlosni zapis i digitalni ispis – Zoran Kakša ne odaje poštovanje davnim vremenima isključivo iz pijeteta (što bi bio samo još jedan iskaz nostalgije); on ovakvim postupkom doista ostvaruje osobiti likovni izraz, odabranim medijem uvjetovan, koji je u pojedinostima posve jedinstven. Takvu njegovu specifičnost u tehničkom pogledu čini zapravo kombinacija primijenjenih medija; pored dva spomenuta, tu je i treći: linorez u funkciji dorade materijaliziranih svjetlo-sjena. Ta se grafička tehnika u Zoranovim realizacijama koristi poput retuša na starim fotografijama koji se također provodio kao postupak ručne obrade i dorade nakon foto-mehaničkoga, analognoga produkta. Linoreznim otiskivanjem postiže tu sad dublju tminu, tamo srebrnasti ton – fine intervencije vidljive tek najpozornijem promatraču. Samonametnuta zahtjevnost i preciznost iskazuje počast kulturi zanata, vrsnoći obrta te ignorira buku i užurbanost naše suvremenosti, poziva na pauzu; zastanimo, posvetimo trenutak kontemplaciji…”
(Iz predgovora povjesničara umjetnosti Nikole Albaneža)

Životopis autora:
Zoran Kakša rođen je u Zagrebu 12. svibnja 1974. godine. Maturirao je 1993. godine na Grafičkom odjelu Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu kod prof. M. Poljana. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti 2002. godine, na Nastavničkom odsjeku (Grafika) u klasi prof. I. Šiška.

Radio kao učitelj Likovne kulture u Samoboru te kao suradnik restaurator Hrvatskog restauratorskog zavoda na oltarima Samostana sv. Leonarda u Kotarima (Žumberak), na Pulskom poliptihu iz crkve sv. Franje (Pula) te Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu. Radio je u “Umjetničkom staklarskom atelieru Staklić” gdje je naučio obradu stakla te izradu vitraja. Radi kao učitelj Likovne kulture u OŠ Matka Laginje u Zagrebu.

Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama. Član HDLU-a. Živi i radi u Zagrebu.