Naslovnica EU NOVI EU PROJEKT UDRUGE STUDIO B – „SAVLADAJ PREPREKE: OSNAŽI SE I...

NOVI EU PROJEKT UDRUGE STUDIO B – „SAVLADAJ PREPREKE: OSNAŽI SE I OSTVARI NA TRŽIŠTU RADA“

808
0
Podijeli objavu

Predsjednica Udruge Studio B Nikolina Jureković 6. je srpnja sudjelovala na svečanom potpisivanju i uručivanju Ugovora o dodjeli besprovatnih sredstava u sklopu Poziva „Pronađi me!” – provedba aktivnosti dosega i obrazovanja neaktivnih mladih osoba u NEET statusu“ za projekt „Savladaj prepreke: Osnaži se i ostvari na tržištu rada, UP.01.2.0.04.0021“. Svečanost je održana u Zagrebu u Hotelu International. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u iznosu od 1.760.640,00 kuna sa stopostotnim financiranjem. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (8,11%) i iz Inicijative za zapošljavanje mladih (91,89%).

Cilj projekta je identificirati 15 mladih osoba na području Brodsko-posavske županije (Nova Gradiška, Vrbje, Staro Petrovo Selo i okolne općine) koje pripadaju skupini NEET osoba, te ih obrazovati i ojačati za aktivno sudjelovanje.

Mlade NEET osobe su osobe do 29 godina starosti koje se ne nalaze niti u sustavu obrazovanja, niti na tržištu rada, niti se osposobljavaju. U EU trenutno predstavljaju najveći izazov u uključivanju u tržište rada ili sustav obrazovanja. Kao glavni razlog za to navodi se njihova nedostupnost, odnosno činjenica da ih postojeći sustavi ne mogu dovoljno dobro identificirati pa samim time i poduzeti određene mjere kako bi došlo do promjene njihova statusa. Broj NEET osoba raste s porastom godina, a mlade su žene izloženije tome da postanu dijelom te populacije. Brodsko-posavska županija na čijem području djeluje prijavitelj i partneri prema Analizi koju je izradio Ekonomski institut Zagreb broji 1783 mlade osobe u statusu NEET-a. Od toga broje 69,9% se smatra neaktivnima. Naša udruga od osnivanja kontinuirano radi upravo s ovom skupinom, uključujući ih u provedbu različitih projekata i aktivnosti, kako bi ravnopravno i aktivno sudjelovali u društvenom životu.

Projekt će se provoditi u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – PU Slavonski Brod, Općinom Vrbje, Općinom Staro Petrovo Selo, Udrugom gluhih i nagluhih Nova Gradiška i Udrugom za integraciju glazbene kulture mladih „Starci 2001“. Tijekom projekta udruga će redovito obaviještavati o provedbi projektnih aktivnosti putem društvenih mreža i naše službene web stranice.

Ponosni smo na činjenicu da su provedbena tijela u sustavu upravljanja ESI fondovima ocijenili projektnu prijavu s ukupno 103 od maksimalnih 110 bodova, te želimo istaknuti kako je ovo jedini projekt u Brodsko-posavskoj županiji odobren na ovom Pozivu!

Ovim će se projektom omogućiti pristup mladim NEET osobama pristup tržištu rada, potaknut će se njihovo uključivanje u daljnje osposobljavanje ili obrazovanje, što je u potpunosti u skladu s Preporukom Vijeća EU o uspostavi Garancije za mlade i Planom implementacije čiji je cilj poticati integraciju na tržište rada, osigurati mogućnost zaposlenja i daljnjeg obrazovanja i ne isključiti nijednu mladu osobu. Također, projekt je u skladu sa Smjernicama o provedbi EU Inicijative za zapošljavanje mladih, te EU Strategije za mlade. S druge strane, projekt će imati pozitivan ekonomski i društveni utjecaj kroz zapošljavanje osoba u provedbi projekta, među kojima i jedne mlade osobe koja se nalazila u NEET statusu; kao i provedbom ove vrste aktivnosti u ruralnim i depriviranim područjima u kojima djeluju prijavitelj i partneri.

Nadamo se da ćemo i u narednom razdoblju biti jednako uspješni s prijavom i provedbom projekata koji će izravno utjecati na povećanje kvalitete života ljudi na području cijele općine Vrbje i šire okolice.