Naslovnica C'EST LA VIE OPĆINA VRBJE – ODRŽANA UVODNA KONFERENCIJA PROJEKTA “ZAJEDNO ZA AKTIVNE ZLATNE GODINE”...

OPĆINA VRBJE – ODRŽANA UVODNA KONFERENCIJA PROJEKTA “ZAJEDNO ZA AKTIVNE ZLATNE GODINE” /VIDEO/

115
0
Podijeli objavu
Foto i Video: Dejan Ivanković / novagradiska.eu

Jučer, 22. travnja 2024., u prostoru Pansiona „As“ u Rešetarima održana je uvodna konferencija projekta „Zajedno za aktivne zlatne godine, SF.3.4.11.01.0012“. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda Plus, Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027. Odobren je kroz Otvoreni javni poziv „Zaželi – prevencija institucionalizacije”. Ukupna vrijednost projekta je 742.500,00 € sa stopostotnom stopom sufinanciranja iz Europske unije i/ili Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Konferenciji su nazočili/e načelnik Općine Vrbje Igor Jurišić, članice projektnog tima, buduće zaposlenice, predstavnice/ici institucija i organizacija civilnog društva s kojima Općina surađuje, te predstavnici/ice lokalnih medija.

Konferenciju je otvorila voditeljica projekta koja je pozdravila sve prisutne, nakon čega je, u ime nositelja projekta, pozdravni govor održao načelnik Jurišić koji je izrazio zadovoljstvo početkom provedbe ovog projekta koji će trajati značajno duže od dosadašnjih, osvrnuo se na provedbu ovog projekta u prethodnim fazama Programa Zaželi koja je bila besprijekorna, sa stopostotnim odobravanjem sredstava, te istaknuo kako je riječ o već uigranom projektnom timu i kako očekuje da će provedba i ovog projekta biti jednako uspješna. Načelnik je naglasio kako je riječ o sredini sa sve starijim stanovništvom, te kako iz godine u godinu postoji sve veća potreba za ovom socijalnom uslugom, koja osigurava povećanje kvalitete života korisnika i korisnica s jedne strane, dok s druge strane doprinosi gospodarskom razvitku općine kroz zapošljavanje pružateljica usluge s područja općine. Na kraju je zahvalio svima na dolasku, a projektnom timu na uloženom trudu.

Ispred Hrvatskog zavoda za socijalni rad – ispostave Nova Gradiška prisutne je pozdravila voditeljica Darija Marić koja je naglasila kako bez obzira na to što u ovom izdanju Programa Zaželi institucija koju predstavlja nije obavezan partner, uspostavljeni suradnički odnos bit će nastavljen, te kako možemo računati na njihovu podršku. Čestitala je nositelju projekta, te i sama istaknula važnost provedbe ovog projekta u našoj zajednici, jer se njime rasterećuje sustav socijalne skrbi i smanjuje se pritisak na institucije i ustanove u sustavu, dok se s druge strane starijim osobama i osobama s invaliditetom osigurava potrebna usluga koja im omogućuje što duži ostanak u vlastitom domu i vlastitoj zajednici.

Na kraju, sve prisutne je pozdravio i Boris Lekić, član Izvršnog odbora Udruge Studio B koja s Općinom surađuje na brojnim projektnim i izvanprojektnim inicijativama, i čestitao Općini na visokovrijednom projektu.

Nakon uvodnih riječi program Zaželi, strateški okvir i projekt je predstavila voditeljica Nikolina Jureković.

Opći cilj projekta “Zajedno za aktivne zlatne godine“ je povećanje socijalne uključenosti i prevencija institucionalizacije starijih osoba i OSI koje žive u nerazvijenim ruralnim područjima osiguravanjem dostupnosti socijalne usluge na području JLS I skupine. Specifični cilj projekta je povećanje kvalitete života 90 pripadnika_ica ciljne skupine, starijih osoba i osoba s invaliditetom, kroz osiguravanje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu koju će pružati 15 pružatelja/ica, te mjesečne isporuke paketa higijenskih potrepština, u trajanju od 33 mjeseca; čime ćemo doprinijeti povećanju socijalne kohezije lokalne zajednice.

Projekt će trajati do 11. ožujka 2027. godine, a provedbom će se obuhvatiti sva naselja u općini: Visoka Greda, Savski Bok, Mačkovac, Dolina, Sičice, Vrbje i Bodovaljci. Sve pripremne radnje su obavljene i pružateljice usluge počinju raditi 1. svibnja 2024. godine. Aktivnosti projekta obuhvaćaju zapošljavanje pružateljica usluga za najmanje 6 pripadnika_ica ciljne skupine, nabavu i podjelu paketa kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština, upravljanje projektom i administraciju, praćenje i kontrolu izvršenih usluga, te komunikaciju i vidljivost.

Općina Vrbje će nastojati gotovo sve usluge i robe koje nabavlja u sklopu projekta to činiti unutar lokalne zajednice jer na taj način potičemo ekonomski, gospodarski i socijalni razvoj općine. Ovim ćemo projektom osigurati pomoć i podršku prilagođenu potrebama svakog korisnika_ice, te mogućnost ostanka u vlastitom domu uz poznato okruženje i bliske članove zajednice. Projekt će omogućiti korisnicima_icama aktivno sudjelovanje u životu zajednice i očuvanje svog digniteta. Projekt će ostvariti vidljive pozitivne promjene u slabije razvijenom ruralnom području te doprinijeti njegovoj revitalizaciji.

Na kraju, ističemo kako je projekt usklađen s Provedbenim programom Općine Vrbje 2021.-2025., Prioritetom Unaprjeđenje kvalitete života stanovnika, mjerom 7. Socijalna i zdravstvena skrb, Razvojnim projektom 2; i ovo je već drugi put da je Općina uspjela osigurati provedbu ove mjere, odnosno razvojnog projekta.

Projektne aktivnosti možete pratiti na mrežnoj, odnosno Facebook stranici projekta.