Naslovnica EU OPĆINA REŠETARI – 35 ŽENA NASTAVLJA RAD PREKO PROGRAMA “KREIRAJMO KVALITETNIJI ŽIVOT...

OPĆINA REŠETARI – 35 ŽENA NASTAVLJA RAD PREKO PROGRAMA “KREIRAJMO KVALITETNIJI ŽIVOT ZAJEDNO II”

917
0
Podijeli objavu

Projekt „Pomoć zajednici – Zaželi“ s ciljem pristupa zapošljavanju i tržištu rada ženama s područja Općine odobren je u 100-postotnom iznosu financiranja u vrijednosti od 3.246.450,00 kn, a njime je zaposleno 35 žena koje će brinuti o 210 korisnika starije životne dobi u nepovoljnom položaju, kojima je potrebna pomoć u svakodnevnom životu. Projekt provode Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška i Hrvatski zavod za zapošljavanje – Podružnica Slavonski Brod. Povodom početka provedbe II. faze projekta danas, 13. kolovoza 2021. godine održana je konferencija za novinare na kojoj su predstavljene aktivnosti projekta.

  • „Ovaj program osim što osigurava zapošljavanje žena, pruža i mogućnost njihovog obrazovanja i pripreme za tržište rada nakon završetka programa. Smatram da je kroz provedbu I. faze ovog projekta, ali sada kroz drugu II. fazu omogućena financijska sigurnost djelatnika“, rekao je načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga, izrazivši veliku zahvalu svim sudionicima projekta. „Ono najvažnije je ipak što smo omogućili da se starim i nemoćnima osigura pomoć i dostojanstven život. Želja i strateški plan Općine Rešetari je da se kroz dogledno vrijeme u suradnji sa županijom i državom krene u realizaciju izgradnje staračkog doma, koji bi uz dosadašnje kapacitete zadovoljio naše potrebe. Međutim, u ovoj prelaznoj fazi ovaj projekt, koji je osmislila Vlada Republike Hrvatske kroz povlačenje sredstava iz EU, omogućava nam da skrbimo i vodimo brigu o starijim i nemoćnim sugrađanima“, kazao je Aga.

Projektom se želi pridonijeti rješavanju problema nezaposlenosti i socijalne isključenosti nezaposlenih žena, starosti od 50 g. naviše, s najvišim srednjoškolskim obrazovanjem, kao i rješavanju problema socijalne isključenosti i niske razine kvalitete života starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju na području Rešetara. Problem navedene skupine žena je nedostatak obrazovnih kvalifikacija, znanja, vještina i radnog iskustva traženih na tržištu rada, neinformiranost, ekonomska ovisnost o drugima, povećan rizik od siromaštva, osjećaj manje vrijednosti, bespomoćnosti, beskorisnosti te socijalne isključenosti. Potrebno ih je uključiti na tržište rada kako bi stekle radno iskustvo, znanje i vještina, te samopouzdanje u cilju svladavanja efekta obeshrabrenog radnika. Razdoblje provedbe projekta je 15 mjeseci.

„Svakodnevne zahvale koje dobivamo od naših korisnika su potvrda da je ovaj projekt osmišljen na temelju njihovih potreba, te da se kvalitetno provodi. Vjerujemo da će i druga faza ovog projekta imati isti uspjeh kao i prva“ , izjavila je voditeljica projekta Marina Romić, dodajući da će se žene tijekom provedbe ovog projekt odlučiti u kojem se smjeru žele educirati. „Projektom je predviđeno da se djelatnicama projekta omogućiti školovanje, na kraju kojeg će dobiti certifikat“, kazala je Romić. U prvoj fazi ovog projekta nabavljeno je 30 bicikala kojima se njegovateljice služe pri obilasku korisnika, a sada je nabavljeno njih još pet iz proračunskih sredstava Općine Rešetari.

Projekt se provodi na području Općine Rešetari čiji je indeks razvijenosti od 50 % do 75% prosjeka RH (područje Brodsko-posavske županije, BPŽ) sa stopom nezaposlenosti od 15,7 %. Promatrajući nezaposlenost na području Rešetara evidentirano je 266 nezaposlenih osoba, od čega 68,8% (183) žene. Od ukupnog broja nezaposlenih žena na području Rešetara, udio od 33,9 % (62) čine žene starije od 50 godina. Od ukupnog broja nezaposlenih žena na području Rešetara, udio od 36,5% (62) čine žene starosti 50 g i više s najvišim završenim SSS obrazovanjem. Istih je na području RH 33,0 % (22.933), te na području BPŽ 31,8% (1.169).

Senka Vranić iz konzultantske tvrtke Sintagma naglasila je kako je projekt financiran u 100-postotnom iznosu sredstvima Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“ „Ovo je hvale vrijedan projekt, ne samo za područje Općine Rešetari, nego za područje cijele Republike Hrvatske jer ostvaruje niz benefita. Prvi benefit je zapošljavanje teško zapošljivih žena, kojesu na dan 30. srpnja 2020. godine, prema zavodu za zapošljavanje na području Općine Rešetari, činile preko 70% nezaposlenog stanovništva. Odnosno 167 od ukupno 235 nezaposlenih osoba. Prvog dana kolovoza ove godine projektom je zaposleno 35 nezaposlenih žena,čime se smanjio broj nezaposlenih žena za 21%, te ukupni broj nezaposlenih za 15%. Drugi benefit je briga o starijim i nemoćnima. Na području Općine Rešetari je 1739 starijih stanovnika, dok je ovim projektom obuhvaćena briga o 210 starijih i nemoćnih. Što znači da 12% starije populacije ostvaruje pravo na skrb.“

Cilj projekta je uključivanje teže zapošljivih žena na tržište rada kroz zapošljavanje u lokalnoj zajednici, kako bi se osnažio i unaprijedio njihov radni potencijal i smanjio rizik od siromaštva, te ujedno potaknula socijalna uključenost, i povećala razina kvalitete života krajnjih korisnika.

  • „Ja skrbim o šest krajnjih korisnika koje obilazim svakodnevno. Za naše korisnike obavljamo sve kućanske poslove, odlazimo liječniku, u trgovinu, poštu, odnosno za sve što trebaju korisnici a ne mogu sami obavit. Meni ovaj projekt donosi mnogo, jer više nisam u potrebi sezonski ići od kuće u potrazi za poslom. Uz taj financijski dio mnogo veća je zadovoljština vidjeti sreću na licima korisnika, jer znaju da nisu sami“, kazale je djelatnica zaposlena projektom Tatjana Marošević.

U prvoj fazi projekta je radilo 30 žena koje su se brinule o 220 korisnika kroz 30 mjeseci, a projekt je bio vrijedan 4,96 mil.kn. Projektom su ostvareni strateški ciljevi: borba protiv siromaštva, smanjenje nezaposlenosti te prevencija prerane institucionalizacije osoba starije životne dobi te je zbog svoje uspješnosti i daljnje potrebe Općina nastavila njegovu provedbu.