Naslovnica NAŠE ZDRAVLJE PROŠIRENE VENE I NAŠE ZDRAVLJE

PROŠIRENE VENE I NAŠE ZDRAVLJE

922
0
Podijeli objavu
Foto: Dejan Ivanković / novagradiska.eu

I ovoga puta u rubrici “Naše zdravlje”, koju realiziramo uz stručnu suradnju s mr.sc. Dragoljubom Kocićem, dr.med., donosimo još jedan u nizu priloga koji objašnjava zašto dolazi do određenih zdravstvenih anomalijakoja je preventiva, odsnosno kurativa i što pati suvremenog čovjeka. Koji su razlozi raznih zdravstvenih promjena i kako možemo sami utjecati na naše zdravlje..

Prema novim istraživanjima preko 29 milijuna žena i preko 15 milijuna muškaraca diljem svijeta pati od problema s proširenim venama na nogama. Kod nas zahvaća gotovo polovicu pučanstva kod oba spola.

Kako funkcioniraju vene? Vene su krvne žile koje sprovode krv do srca iz svih organa pa i iz nogu. Najteže je pokrenuti krv baš iz područja nogu! Za pokretanje krvi iz nogu vene nemaju stjenku kao arterije-žile kucavice, pa se krv pokreče tako kada se srce proširi povuče u sebe krv iz vena. Da se krv ne povrati u venama postoje zalisci u obliku džepa koji se napuni pri vraćanju krvi i tako zatvori povratak krvi natrag za vrijeme kada se srce, kao motor-pokretač optoka krvi, stisne i izbacuje krv iz sebe. Svakako, ako legnemo pomažemo lakšem dotoku krvi k srcu, tomu uz zaliske u venama pomažu i mišićna masa oko vena, koja kod zatezanja tlači na stjenku vena i olakšava kretanje krvi. Trajni pritisak izvana na tanku stjenku vene otežava pokretanje krvi. Dobro funkcioniranje zalistaka zajedno s „mišićnom pumpom“ pomažu optoku krvi. Tako vene u 24 sata 1450 puta sprovode svu krv do srca. One su veliki radnici našega tijela, a pomažemo li svojim venama?

Kako se stvaraju proširene vene?

Postoje dva uzroka za proširenje vena. Jedan je genetski-nasljedni, pa se ponavlja generacijama, četo na istim mjestima, najčešće na nogama. Drugi je stečeni tijekom odrastanja i života s tendencijom pogoršava starenjem. Pojavljuju se proširene vene u osoba koje dugo stoje, kao kirurzi, zubari, frizeri, kuhari, radnici na poslovima na kojima se stoji. Posebice učestalo ako nemaju odgovarajuću obuću, jer takozvana spuštena stopala mogu ubrzati pojavu proširenih vena. Nažalost, danas se sve manje kreće i ne aktivira „mišićna pumpa na nogama“ i previše sati se sjedi ili na poslu ili kod kuće. Ako se vene prošire ili imaju slabu stjenku tada se zalisci ne zatvaraju u potpunosti i krv se vraća. Prema zakonu fizike o spojenim posudama tlak na stjenku cijevi se povećava na mjestima gdje je “cijev šira” pa je vraćanje krvi još veće a proširenje vene napreduje. To su čimbenici koji doprinose pogoršanju stanja kada se govori o proširenim venama, Vene se mogu i upalit ili traumatski ozlijediti, a onda se javljaju i komplikacije. Moguće je stvaranje ugrušaka u venama, a iz bilo koje vene i najmanji ugrušak ili čestice dolaze u desnu stranu srca iz koje nema prolaska, jer krv ide u pluća i može nastati infarkt u plućima ili ako je ugrušak veći i začepi glavnu plućnu žilu može nastati trenutačna smrt. Takva stanja su vrlo opasna za bolesnika s proširenim venama,kao i za njegovo zdravlje i budućnost i potrebna je pozornost i poznavanje problema u cjelini.

Teške i umorne noge navečer, bol u stopalima, grčevi u nogama, ružna crvenila ili mrlje na koži, jako vidljive plavičaste vene, osjećaj napetosti u mišićima i natečenost su prvi znakovi proširenih vena. Već kod prvih naznaka, problem treba ozbiljno shvatiti, a ne tek kada je stanje alarmantno proširene vene su kronična bolest, pa je i liječenje kronično-dugotrajno i stalno. Da bi se spriječilo nastajanje proširenih vena mora se pravovremeno uočiti prve simptome i konzultirati se s liječnikom ili flebologom!

Navečer otečene noge i zglobovi, ako se ne radi o srčanim ili bubrežnim bolestima, rezultat su prelaska vode iz loših vena u tkivo, a na koži se mogu pojaviti svrbež, peckanje ili promjena boje, pa se proširenje širi prema listovima i čak bedrima. Opuštene i osnažene vene to ne omoguće i ne javljaju se otekline jer ojačane vene sprječavaju umorne noge i neugodni osjećaj ukočenosti i napetosti.

Kako olakšati svakodnevnicu pomaganjem svojim venama?

Preporuke su slijedeće:

  • što manje sjediti i duže stajati,a što više se kretati i ležati.
  • poželjno je hodanje kroz vodu,za vrijeme ljetovanja
  • vježbati posebne vježbe za stopala i vene barem 3 puta tjedno po 20 do 30 minuta redovito.
  • ne nositi visoke potpetice,.najbolje da je sva obuća i u kući i vani bude s petama do 3 cm.
  • za vrijeme gledanja televizije podići noge na uzvišeni položaj.
  • ne sjediti dugo prekriženim nogama
  • bolje je ići pješice na kat nego liftom
  • nikotin djeluje štetno,pa ili smanjiti ili najbolje prestati s pušenjem
  • sjedeći na rub kade u kupaonici tuširati mlazom vode potkoljenice i stopala na izmjenice toplom 2 minute i hladnom vodom kroz 1 minutu – ukupno 10 minuta.
  • ne masirati jako proširene vene.
  • preporučuje se spavanje na lijevom boku,jer tako krv lakše dolazi do srca.
  • ujutro prije ustajanja podići nogu pola minute i navući elastičnu čarapu ili povezati sa 2 povoja,ne samo s jednim. Jedan povoj s lijeva na desno,a drugi s desna na lijevo rako da se križaju,tada tek ustati. Tako postavljena 2 elastična povoja djeluju kao pumpa.Samo jedan povoj se ne preporuča,posebice ako je jače zategnu
  • ne nositi čarape s lastikom na gornjem djelu koji sprječava odvod krvi

Kod većih poteškoća primijeniti lokalno kreme. Najbolje je kremu ne pritiskati već samo namazati nad proširenim venama. Predlažu se kreme divljeg kestena koje sadrži aesculin, rutin, flavon, querecetin, triterpen, saponin adenosin i gorke sastojke čija se učinkovitost odražava na smanjenje boli i jačanje vena zatezanjem i onemogućavanje izlaska tekućine iz vena u tkiva, postiže se stabilniji optok krvi, bolja prokrvljenost, ugodniji i ljepši život, lakše hodanje udobnije sjedenje i stajanje.

U težim slučajevima prevencija sredstvima koja sprječavaju stvaranje ugrušaka (andol 100). Pri upali s temperaturom antibiotici, kirurško vađenje pojedinih preširokih vena, sklerozacija, danas ultrazvučna, ili laserom i instaliranjem pjene, ali samo uz konzultaciju s liječnikom, specijalistom za vene.

Piše: mr. sc. Dragoljub.Kocić, dr. med. internist.